Bursa’da eski Başkan Altepe’den acı tespit: O binaların hepsi çürük!

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den olası depreme hazırlık konusunda önemli uyarılar geldi. Bursa’da 200 bine yakın binanın günümüz teknolojisine göre “çürük” olduğunu savunan Altepe, “Başta ana arterler ve dere yatakları olmak üzere tüm riskli yapıların acilen yenilenmeleri gerekiyor. Artık söz değil, eylem zamanı.” dedi.

Bursa’da eski Başkan Altepe’den acı tespit: O binaların hepsi çürük!

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kahramanmaraş ve Antakya’da temaslarda bulundu.

Deprem bölgesindeki incelemeleri sırasında sık sık Bursa’yı düşündüklerini dile getiren Altepe, “1855 yılındaki Bursa depreminde Hisar dışında tüm şehir yerle bir oldu. Üstelik, o yıllarda Bursa’daki binalar 1-2 katlıydı. Böyle bir deprem yaşarsa Bursa’nın Antakya’dan farklı olmayacağını düşündük.” dedi.

Olay gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yılmaz’a açıklamalarda bulunan Altepe, kentsel dönüşüm konusunda bir an önce eyleme geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

‘SÖZ DEĞİL İŞ ZAMANI’

“Beklemeye gerek yok. Söz zamanı değil, artık iş zamanı. Düğmeleri nasıl ilikleyeceksek ilikleyelim, ama bir an önce ilikleyelim. Eleştirmeyi bırakıp iş yapalım. Konuşmayı bırakıp çürük binaları yıkarak yenileyelim ki, insanımız depremde ölmesin. Unutulmasın ki, Bursa ve İstanbul çökerse Türkiye çöker. Hepimiz de bunun altında kalırız. Bu konuyu kimse kendine malzeme yapmasın. Bilgimizi, birikimimizi, deneyimimizi, kısacası neyimiz varsa ortaya koyalım. Atılması gereken adım varsa siyasi yönüne bakmadan hepsini birlikte atalım.”

‘ANA ARTERLER VE DERE YATAKLARI’

“Başta ana arterler ve dere yatakları olmak üzere tüm riskli yapıların acilen yenilenmeleri gerekiyor. Riskli yapı tespiti diye konuşulan bir konu var. Riskli yapı tespitini kimse istemiyor. Çünkü binanın çürük raporu alması kimsenin işine gelmiyor. Harcayacağımız çok fazla zaman yok.”

‘2000’DEN ÖNCEKİ YAPILAR…’

“2000 yılından önce yapılan binalar bugünkü tekniğe uygun değil. Şu anki standartlara göre hepsi çürük. Demir ve çimento oranlarıyla kum kalitesi standarda uygun değil. Bir an önce, şehrin en önemli bölgelerinden başlayıp kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor. Bekleyecek durum yok, hemen başlanabilir. Bursa’da acilen yenilenmesi gereken 200 bine yakın bina var.”

‘ŞİMDİ EYLEM ZAMANI’

“10 yılı aşan kentsel dönüşüm kültürümüz oluştuğu için şanslıyız. Bizim dönemimizde 320 siteden kentsel dönüşüm dosyası geldi, hemen hepsi tamamlandı. Onun için, artık söz değil, eylem zamanı.”

‘HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR’

“Mülkiyet sahiplerinin çoğu emekli kesimi. Bir yandan müteahhidin kazanç açısından tatmin olması gerekiyor. 100 metrekare dairesi yerine  65-70 metrekareye razı olacak vatandaşa fedakarlık düşüyor. Devlete de kira yardımı gibi destekler düşüyor. Sosyal donatı alanları eksiği de Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından karşılanmalı.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir