Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Dağgüney Mahallesi’nde açılmak istenen mermer ocağına karşı yeni bir aşamaya geçildi. Dağgüney Mahallesi Kültür ve Yardımlaşma Derneği önceki akşam bir toplantı yaparak açılacak mermer ocağına karşı hukuki mücadele kararı aldı.
Gelişmeyi, Olay Gazetesi yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesine taşıdı.
Aydın, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Bursa‘nın güneyindeki ilçelerde zengin mermer rezervleri var. Bunlar ülke ekonomisi için büyük bir değer.
Hepsinin çıkarılıp işlenmesi lazım. Ancak, bölgedeki kötü işletme örnekleri doğaya ve tüm canlı türlerinin yaşam alanlarına yapılmış yanlış müdahaleler sonucu yeni bir işletme açılması bölgede tepki topluyor.
Su kaynakları, meralar ve çevreye verilen zararlar nedeniyle bölge insanı yeni bir mermer ocağı açılmasına sıcak bakmıyor.
Bölgede geçmişte yargı kararlarıyla durdurulan bir çok işletme var.
Orhaneli ilçesinin Dağgüney Mahallesi‘nde açılmak istenen mermer ocağına da itirazlar yükseliyor.
Bursa merkezli Dağgüney Mahallesi Kültür ve Yardımlaşma Derneği önceki akşam bir toplantı yaparak açılacak mermer ocağına karşı hukuki mücadele kararı aldı.
Orkide Düğün Salonu‘ndaki toplantıya, GÜNEYDER Başkanı Cengiz Yıldırım, DAĞDER Nilüfer Şube Başkanı İrfan Dündar, Çirişhane Muhtarı Abdil Durmuş, Soğanlı Mahalle Muhtarı Zeynep Yıldırım, Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Emin Dündar, Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Mustafa Aslan, DOĞADER Başkanı Murat Demir, avukatlar Hatice ve Yusuf Keskin, Çevre Mühendisi Özge Sivrioğlu ile mahalle sakinleri katıldılar.
Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Aslan, mermer ocağının topraklarına vereceği zarara işaret etti ardından da, “Bunu Başköylüler, Karaağızlılar, Kozağaçlılar başardılar. Biz de direnerek başaracağız” dedi.
DAĞDER Nilüfer Şube Başkanı İrfan Dündar da, mermer ocağının iptali için kurdukları komisyonun çalışmalarına işaret etti. Dündar, bununla mücadeleyi siyaset üstü bir konu gördüklerini ve tüm siyasi partilerden bu konuda destek isteyeceklerini vurguladı.
Dağgüney Mahallesi, yörenin okumuş insanı en çok yerleşimlerinden. Bu konudaki mücadelelerinde çokça destek alacaklarını düşünüyoruz.
Toplantıya katılanlar Bursa‘da bir yerlerle gelmiş köy halkından. Dolayısıyla bu mücadelede onlar da yer alacaktır.
Mermeri çıkarıp doğayı tahrip eden, araziyi yeniden eski haline uygun getirmeyen işletmelerin bundan sonra işleri çok zor.
Kaldı ki, Dağgüneyliler bölgelerinde mermer ocağının açılmasına sıcak bakmıyorlar.
İzin veren kurumların ve işletmeci şirketin işinin kolay olmayacağını, başlatılacak hukuki mücadelenin kazananın da mahalle sakinleri olacağını düşünüyoruz.
Elbette yeraltındaki cevherlerimiz ekonomiye kazandırılmalı ama bölgedeki kötü işletmecilik uygulamaları maalesef itirazları yükseltiyor.
Tahrip olmuş dağlar, araziler, kirletilmiş su kaynakları olduğu gibi gözümüzün karşısında duruyor. Kazançlarını katlamak için doğayı ve canlıların yaşam alanlarını, kaynaklarını tahrip eden firmalar oldukça buralardaki tepkiler de çoğalacaktır.
Dağgüneylilerin mermer ocağına karşı başlatacağı mücadelenin nereye evrileceğini takip edip göreceğiz.”
YORUMLAR