Bursa’da müdür yardımcısına yapılan saldırıya Eğitim-Sen’den kınama

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu müdürü tarafından kadın müdür yardımcısının odasına yapılan saldırıyı kınamak için basın açıklaması düzenledi.

Bursa’da müdür yardımcısına yapılan saldırıya Eğitim-Sen’den kınama

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortakokulu müdürünün, müdür yardımcısının odasına yaptığı saldırıyı kınamak amacıyla okul önünde Eğitim-Sen Bursa basın açıklaması gerçekleştirdi.

Düzenlenen basın açıklamasına, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve eğitim sendikaları da destek verdi.

Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortakokulu müdürünün, tayin isteyen müdür yardımcısına mobbing uyguladığını vurgulayan Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “25 Ekim 2023 Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarınaİlk Defa Yönetici Görevlendirme atamasında arkadaşımız Doğa Kaycı’nın görevlendirme puanı üstünlüğü ile Mahmut Celalettin Öktem İHOO’na ataması yapılmıştır. Bir şekilde arkadaşımızın telefonunu bulan okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, arkadaşımıza WhatsApp mesajı ile; tayin istemeden önce neden kendisini arayıp sormadığını, okulda uyumlu bir kadro olduğunu, yeni birini istemediğini, kendisiyle görüşmeden asla eski okulundan ilişik kesmemesi gerektiğini söyler. Hayırlı olsun, mesajı beklerken böylesi bir mesaja şaşıran arkadaşımız tedirgin olmuş, durumdan sendikamızı haberdar etmiştir. Hemen arkadaşımızla birlikte okula gidip okul müdürü ile görüşme yaptık. Yazdıklarının suç olduğunu, bakanlığın atama takvimi uyarınca arkadaşımızın atama başvurusu yaptığını, sonuç itibariyle şimdiki okulundan ilişik kesip burada göreve başlayacağını, yaptığı hataya dair bir yasal işlem başlatmayarak iyi niyet gösterdiğimizi, sorun istemediğimizi ilettik” ifadelerini kullandı.

Erdem sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Yaptığımız görüşmede söylediklerimizi anlamayan okul müdürü, 6 Kasım 2023’te göreve başlayan arkadaşımıza mobbing uygulamaya başlamış, açık açık arkadaşımıza orada olmasını istemediğini her fırsatta söyleyip, bunu belli edecek davranış ve eylemlerde bulunmuştur. Daha ilk günlerde odasına çağırıp, kılık kıyafetine dikkat etmesi gerektiğini, takıntılı biri olduğunu, birine taktı mı pis taktığını ifade etmiştir. Yani kindar biri olduğunu açıkça ifade etmiştir. O yüzden ben de açıklamamın bundan sonraki bölümlerinde kendisinden KİNDAR MÜDÜR diye bahsedeceğim. Bu kindar müdür aynı hafta içinde arkadaşımızı yine odasına çağırarak, “Açık konuşacağım, ilk günden beri sizinle çalışmak istemediğimi söylemiştim. Şu an istifa ederseniz çok mutlu olurum.” deme hadsizliğini göstermiştir. Bir gün okula sadece 10 dakika geç kalan arkadaşımızı odasına çağırıp, “Bugünden sonra danışmaya imza sirküsü bırakacağını, girerken ve çıkarken imzalamasını istediğini, neredeyse azarlarcasına söylemiş, müdür yardımcısı arkadaşımızı itibarsızlaştırmak adına imza sirküsünü danışmadaki görevliye bırakıp, onun takip etmesini istemiştir. Bu uygulamayı yaz tatili döneminde de dört tane müdür yardımcısı ve kendisi varken sadece arkadaşımıza yapmıştır” diye konuştu.

KAPIYI TEKMELERLE KIRMA OLAYININ İÇ YÜZÜ NEDİR?

Müdür yardımcısı Doğa Kaycı’nın okulda yaşadığı sorunları açıklayan Erdem, “Arkadaşımız bir yıla yakın bir süredir müdür yardımcısı olarak okulun personelidir. Kendisinden sonra okula gelen personelin okulun web sayfasında yer almasına rağmen, web sayfasında dahi yer vermeyerek asıl niyetini, (yok sayma halini) açıkça belli etmiştir. Peki kapıyı çekiç, tekmelerle kırma olayının iç yüzü nedir? Arkadaşımıza müdür yardımcısı odası olarak, çok daha uygun yerler olmasına rağmen, bilerek ve isteyerek, penceresiz, havasız bir odayı tahsis edip, tüm zamanını odada geçirmesi hususunda sık sık uyarılarda bulunmuş, bina içerisinde başka bir bölümde dahi olasını kabul edememiş, her aradığımda odada olmalısın diye mesaj atmıştır. Sözlü olarak, daha uygun odaların olduğunu söyleyen arkadaşımıza, “Ben öyle uygun görüyorum, ben öyle karar verdim.” gibi ifadeler kullanmıştır. Uzun bir süre sözlü uyarılarına olumlu yanıt alamayan arkadaşımız, yazılı olarak uygun bir oda talebini iletmiş, yine olumsuz cevap alınca ilçe milli eğitim müdürlüğüne durumu bildirmiştir” dedi.

“BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN BU MÜDÜR GÖREVİNE DEVAM ETMEKTEDİR”

Erdem, “Bu kindar müdürü başka bir yerden de tanıyoruz. Geçen ay veli toplantısında, “Şort giyen öğrenciye de karışırım, başını örtmeyen öğrenciye de karışırım, bunlardan dolayı psikolojisi bozulan öğrenci varsa bu okula gelmesin!” deme hadsizliğini göstermiş, bütün bunlara rağmen hala aynı okulda okul müdürü olarak görev yapmaya devam etmektedir. Üstelik bu olayların sonrasında yapılan öğretmenler kurulunda, “Söylediklerimin arkasındayım, haklı olduğumu bir kez daha anladım, çünkü beni desteklediğini ve arkamda olduklarını söylemek üzere cumhurbaşkanı dışında herkes aradı.” derken, “Ben öğrencinin kıyafetine de karışırım, öğretmenin kıyafetine de karışırım, her yerinize bakarım, herkes dikkatli olacak!” diyebilme cesaretini göstermiştir. Şimdi buradan MEB’e, il valisine, il milli eğitim müdürüne, eğitim müfettişleri başkanına ve ilçe milli eğitim müdürüne sormak istiyorum, sizler de destek amaçlı kindar müdürü aradınız mı, aramadıysanız kindar müdür 70 öğretmenin katıldığı öğretmenler kurulunda yalan mı söyledi. Bir an önce açıklama yapmanızı bekliyoruz” diye anlattı.

“BU OLAYDAN VALİNİN, İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜN HABERİ VARDIR”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bu müdür bile isteye bunu yapmaktadır. Valinin, İl Milli Eğitim Müdürü’nün, Bakanı’nın bundan haberi vardır. Gerici zihniyetli bir adamdır. Bireysel bir tutum değildir. Sadece bir öğretmene karşı ortaya koymuş oldukları tutum değildir. Açıkça hepimizi test etmektedirler. Saraydan bu müdüre kadar her yerde açıkça Cumhuriyet’in değerlerine, bilime, laiksel eğitime karşı bir cephe oluşturmuşlardır. Bugün buraya bütün sendikaların gelmesi çok önemli. Gerici, baskıcı, otoriterliğe karşı bir mesajdır. Vali sesini kesmiş orada oturmakta, il ve ilçe milli eğitim müdürleri çanak tutmaktadırlar. Gericiler bunu kutlamışlardır. Bu bir mücadele hattıdır. Biz bunun farkındayız, onlar da farkındalar. Burayı kendi babasının çiftliği olarak gören müdürü kınarken, bu zihniyeti yok edeceğiz” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir