Bursa’da sıcaklık barajları vurdu! Bursa’nın ne kadar suyu kaldı?

Ülke genelinde sıcakların etkisini arttırdığı bu günlerde Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan iki barajının doluluk oranları düştü. Son 10 günde Doğancı Barajı’nın su seviyesi yüzde 7 azalırken, Norm Haber’e özel açıklamalarda bulunan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Bursa’da barajların doluluk oranlarının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 15-20 seviyesinde daha az olduğunu söyleyerek, Bursa’nın yılbaşına kadar yetecek suyu olduğunu belirtti.

Bursa’da sıcaklık barajları vurdu! Bursa’nın ne kadar suyu kaldı?

Haber: SİMLANUR İNCE

Kamera: MESUT ERDOĞAN

Sıcakların etkisini artırdığı bugünlerde Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan iki barajın doluluk oranı ortalama yüzde 69 civarında seyrediyor. Son 10 günde Doğancı Barajında su seviyesi yüzde 7, Nilüfer Barajında yüzde 4 oranında azalırken, Doğancı Barajı’nın su seviyesi yüzde 49’a düştü. Norm Haber’e özel açıklamalarda bulunan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Bursa’nın yılbaşına kadar yetecek suyu olduğunu ve barajların geçen yıla oranla su seviyesinin yüzde 15-20 oranında daha az olduğunun altını çizdi.

Bursa’da barajların doluluk oranlarının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 15-20 seviyesinde daha az olduğuna vurgu yapan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, “2024 yılında aşırı sıcakların etkisiyle hem buharlaşma hem de aşırı su tüketimi var. İnsanların, canlıların günlük su tüketimi artmış oldu. Biz BUSKİ Genel Müdürlüğü olarak tedbirlerimizi aldık. Yeraltı kuyularında 3 ünitemiz var, 2 üniteyi devreye aldık. 3’üncü ünitenin de 30 tane derin kuyuyu 10 gün sonra arıtma tesislerinden geçirdikten sonra halkımıza günde 50 metreküp gibi bir suyu vererek barajlardan çekilen su miktarını daha da azaltmış olacağız. Su, kritik seviyede olsa da biz bu suyla ilgili 2024 yılında bir şekilde kışı yakalayacağımızı ümit ediyoruz. Kuraklık umarım çok sert ve uzun süre devam etmez. Sıcaklık ve bugünkü verilere göre yaklaşık aralık ayına kadar suyumuzun yeterli olacağı gözükmektedir” ifadelerini kullandı.

ÇINARCIK PROJESİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Bursa’nın gelecekteki su sorununu çözecek olan Çınarcık Barajı hakkında konuşan Gülenç, “Çınarcık Projesi’nin Bursa’ya getirilme işlemi hızla devam etmektedir. Çınarcık Projesi 2026 yılının yaz ayında devreye alacağız. Önümüzde kritik diye ifade edebileceğimiz 2025 yılı var. Bir buçuk senelik kritik sürecin ardından Çınarcık Projesini devreye aldığımızda Bursa’mızın su sorunu uzun bir süre giderilmiş olacak” diye konuştu.

Sıcak havaların suyun buharlaşmasına da sebebiyet verdiğini aktaran Gülenç, “Sıcak havalar insanları etkilediği gibi suyun buharlaşmasına da sebep oluyor. Son bir ayda, bir günlük su buharlaşmış durumda. Yaklaşık bir ay geriye gidersek aşırı sıcaklardan dolayı 30 gün içerisinde bir günlük su buharlaşmış gözüküyor” dedi.

Vatandaşlara su tasarrufu yapmaları yönünde uyarıda bulunan Gülenç, “Bizler BUSKİ Genel Müdürlüğü olarak su kaçaklarını minimize etme yönünde Türkiye’nin en başarılı ili olduk. Kurumsal olarak yaptığımız bu çalışmayı vatandaşlarımızın da evde uygulayarak su tasarrufu yapmaları lazım” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir