Bursaspor 58 yaşında! İlk sezon neler yaşandı? Bursaspor hangi takımlardan oluştu?

Bursaspor 58 yaşında! İlk sezon neler yaşandı? Bursaspor hangi takımlardan oluştu?

Bursaspor 1 Haziran 1963 tarihinde, Acar İdmanyurdu, Pınarspor, İstiklal, Çelikspor ve Akınspor’un birleşmesi ile Türk spor tarihindeki yerini aldı. Kuruluşunun 58. yılının kutlandığı bu günde, Bursaspor’un kuruluş sürecinde yaşananları ve ilk resmi sezonundan öne çıkan olayları sizler için derledik.

Bursaspor 1963’te imzalanan protokolle 5 takımın (Akınspor, Çelikspor, Pınarspor, Acar İdmanyurdu, İstiklâl) birleşmesinden oluştu.

“Daha sonra armanın ne olacağı tartışıldı. Yapılan toplantıların ardından alt kısımda kulübün isminin yazıldığı, Uludağ’ın resmedildiği orta kısmın hemen altında kuruluş yılı olan 1963 rakamı ve en üst bölümde de birleşen kulüplerin renkleri ile 5 adet yıldızdan oluşan bir arma ortaya çıktı. Ancak ilerleyen günlerde ekonomik güçlükler ve fikir ayrılıkları nedeni ile birleşme hazırlıkları yavaşladı. Bunun üzerine Orhan Şeref Apak hemen Bursa’ya geldi ve dönemin Valisi Fahrettin Akkutlu ile birlikte yaptığı temaslar sonucunda bu 5 kulübün birleşmesi kesinleşti. Ardından 50 bin lira teminat mektubu ile taahhütte bulunularak Bursaspor’un 2. Milli Lig’e alınması için Federasyon’a resmen müracaat edildi. Bu müracaatın kabul edilmesi ile birlikte 1 Haziran 1963, Bursaspor’un kuruluş tarihi oldu.”

“Cumhuriyet ile yeşeren gelişme ortamında, her alanda olduğu gibi sporda da büyük gelişmeler yaşanıyordu. Rekabetin en üst seviyede yaşandığı amatör ligde, Bursa temsilcilerinin büyük başarılar elde etmeye başladığı yıllardı. Özellikle 1955 yılında Acar İdman Yurdu, 1959 yılında Güvenspor Türkiye Şampiyonu olurken, Merinos birçok defa 2.lik, 3.lük elde etmişti.

Henüz bugünkü kadar gelişememiş olan Bursa’da futbol büyük bir ilgi ve alakayla takip ediliyordu. 10 binlerin stada toplanması dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak’ın dikkatinden kaçmamıştı.

Yeni oluşturulan 2.Milli Lig’e Bursa’yı temsil eden bir takımın da olmasını istemişti. Bunun üzerine Bursalı amatör kulüpler; 13 Nisan 1963’te Akınspor ve Acar’ın teşebbüsü ile Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nde Mehmet Göral başkanlığında toplanmışlar ve Bursaspor adı altında birleşerek, 2. Milli Lig’e girme kararı almışlardı.

Müessese kulübü olan Merinos, Sümer ve Nilüfer de bu birleşmeye katılma imkanlarının olmadığını ancak destek verdiklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Akınspor, Acar İdman Yurdu, Çelikspor, İstiklal ve Pınarspor Bursaspor’u meydana getirdi.”

1963-1964 Sezonun’da Öne Çıkanlar

1 Haziran 1963 tarihli Hakimiyet Gazetesi’nin birinci sayfasında şöyle bir haber vardı:

“Profesyonel Bursaspor’un kurulması dün katileşti…”

Haberin altındaki uydu spotta yazılanlar o günün koşullarını açıkça ortaya koyuyordu:

“Beş kulüp 100 bin lira taahhütte bulundu. Bölge yardımcı olacak. Karar Futbol Federasyonu’na bildirildi…”

İLK BAŞKAN SALİH KİRACIBAŞI

Çelikspor’un son başkanı olan Salih Kiracıbaşı kurucu üyelerin oylarıyla Bursaspor’un ilk başkanı oldu. Başkan seçilmesinde yaşının diğer kuruculardan büyük olması önemli bir etkendi.

KURUCU ÜYELER

Bursaspor’un kuruluş aşamasında yer alan 5 amatör kulübün yöneticileri, Bursaspor’un kurucu üyeleri olarak tarihe geçtiler.

İLK TEKNİK DİREKTÖR TUCALTAN

Bursaspor’un ilk teknik direktörü Muhtar Tucaltan oldu. Tucaltan aynı zamanda Bursaspor’un kurucu üyelerinden bir tanesi. Bursaspor Teknik Direktörü olduğunda 37 yaşındaydı.1940’lı ve 1950’li yıllarda Turgay Şeren, Coşkun Özarı’nın da forma giydiği Galatasaray’da 8 sezon futbol oynadıktan sonra sakatlanıp Bursa’ya memleketine döndü. Sakatlığı düzeldikten sonra Bursa amatör takımlarından Acar İdman Yurdu forması giydi ve 1955 yılında Türkiye Şampiyonu olan kadroda yer aldı. Tucaltan, Bursaspor’da işler ne zaman kötü gitse direksiyona geçip takımı düzlüğe çıkaran bir isimdi.

İLK HAZIRLIK MAÇI

Bursaspor kuruluşundan 38 gün sonra ilk hazırlık maçını İstanbul temsilcisi Fenerbahçe ile 7 Temmuz 1963 tarihinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynadı. Karşılaşmayı Fenerbahçe Mikro Mustafa, Lefter ve Ergun’un penaltıdan attığı goller ile 3-0 kazandı.

İLK SEZON AÇILIŞI

Bursapor ilk sezon açılış organizasyonunu 27 Temmuz 1963 tarihinde yaptı. Başkan Salih Kiracıbaşı yaptığı konuşmada 14 profesyonel ve 18 amatör futbolcu ile sezonu açtıklarını ilan etti.

İLK RESMİ MAÇ

1963-64 sezonu ile birlikte başlayan 2.Lig’de çekilen kura sonucunda Bursaspor ilk maçını 21 Eylül 1963 tarihinde deplasmanda İzmir Demirspor ile oynayacaktı. O dönemde takımlar İstanbul, Ankara ve İzmir’e gittiklerinde cumartesi ve pazar olmak üzere üst üste 2 maç yapıyorlardı. O dönem için takımların daha az masraf yapmaları için bu uygulama yapılıyordu.

İzmir’e maçtan bir gün önce otobüs ile giden Bursaspor kafilesinde 26 futbolcu ve 3 yönetici bulunuyordu. Bursaspor ilk resmi müsabakasını, kömür tozu ile kaplı zemine sahip olan Alsancak Stadyumu’nda oynadı. İzmir Demirspor’a karşı Bursaspor’un kadrosu şu şekildeydi;

Dündar, İsmail, Hüseyin, B.Orhan, Özhan Varlık, Erdoğan, Mesut Şen, Mustafa, Hasan Bora, K.Orhan, Cengiz

Hakem Ömer Karadağ’ın yönettiği mücadeleyi ev sahibi ekip İzmir Demirspor 79.dakikada Hakkı’nın attığı penaltı golü ile 1-0 kazandı.

İLK RESMİ PUAN

Bursaspor tarihindeki ilk resmi puanını, 22 Eylül 1963 tarihinde İzmir’de Ülküspor ile golsüz berabere kaldığı mücadeleden aldı.

İLK GALİBİYET ve İLK GOL

Bursaspor tarihinin ilk galibiyeti 1963-64 sezonunun 3.haftasında İstanbul’da Vefa deplasmanında geldi. Bursaspor, karşılaşmanın 11.dakikasında penaltı kazandı. Penaltı noktasının başına Orhan Kıroğlu geldi. Orhan Kıroğlu topu ve kaleciyi ters köşeye yatırarak attığı golle Bursaspor tarihine adını yazdırmasını başardı.

dergi bursa, bursaspor.org.tr

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir