Çağdaş Gazeteciler Bursa’da ‘sansür’ü masaya yatırdı

Kuruluşunun 34. yılını kutlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, dün akşam yapılan ödül töreninin ardından bugün de “Gazeteciliğin önündeki engel: Sansür” konulu bir panel düzenledi.

Çağdaş Gazeteciler Bursa’da ‘sansür’ü masaya yatırdı

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde “Gazeteciliğin önündeki engel: Sansür” konulu bir panel düzenledi.

ÇGD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Aysın Komitgan’ın yönettiği panele RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Bulut ve enbursa.com yazarı Necati Kartal konuşmacı olarak katıldı.

‘RTÜK SANSÜR KURULUNA DÖNÜŞTÜ’

RTÜK’ün son 11 aydaki ceza tercihlerine değinen RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “İktidarı eleştiren medya kurumlarına geçtiğimiz 11 aylık süreçte RTÜK 47 ceza vermiş. İktidara yakın medya kuruluşlarından sadece Beyaz TV 2 ceza almış. Bunlardan biri de Rasim Ozan Kütahyalı’nın bir yayında yaptığı küfür, hakaret içerikli konuşma.” dedi.

RTÜK’ün tam bir sansür kurulu olarak işlediğini savunan Taşçı, “İktidara en küçük bir eleştiriye tahammül yok. Herkesin aynı şeyi söylemesi isteniyor.” diye konuştu.

Taşçı’nın ardından konuşan enbursa.com yazarı Necati Kartal ise gazeteciliğin bir geçiş süreci içinde olduğunu söyledi.

‘EN BÜYÜK SANSÜR DİJİTALDE’

Sansürün bundan sonra daha baskın olacağı düşüncesini paylaşan Kartal, dijitaleşme sürecine ilişkin öngörülerini şöyle sıraladı:

“Bana göre sansürün en büyüğü burada oluşacak. Yapay zeka ile oluşturulan yapay muhabir Ruters’ta yılın muhabiri seçildi. Peki, gazetecilik etiği, haberi insanca koklamak? Bu algoritmaları devler yapıyor. Diğer devler de bu işe girerse sektörde istihdamı bitirirler.”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Bulut ise gazetecilik, ifade özgürlüğü ve rejim ilişkisine dikkat çekti.

‘YASADAKİ TIKLANMA SAYILARI BİLE SANSÜR’

“Gazetecilik başka hiçbir meslekte olmadığı kadar toplumla iç içe. Dolayısıyla biz gazetecilik konuşurken rejim konuşmak durumdayız.” diyen Bulut, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen sistem bugün itibariyle bir monarşik sistemdir. Hepsi bir Kanun-i Esasi kopyası. Bize dezenformasyon ile mücadele dedikleri ‘Sansür’ yasası 1876’nın istibdat yasasıdır. Bu yasadaki tıklanma sayıları bile sansürdür.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir