Cerrahiden önce Proloterapi tedavisi

Burtom Biyofiz Nilüfer Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Serhat Gençdoğan fizik tedavide proloterapinin önemi ile ilgili bilgiler verdi.

Cerrahiden önce Proloterapi tedavisi

Proloterapi kas kemik eklem bağ dokusu kaynaklı iskelet sistemi rahatsızlıklarında kullanılan alternatif bir enjeksiyon tedavisidir. İlgili bölgeye yapılan yoğun şekerli veya tuzlu serumlarla doğal doku tamirini tetikleyecek hücrelerin çoğalması amaçlanır ve bu sayede hasarlı bölgenin onarımı gerçekleşir.

Proloterapi ilaç, istirahat, fizik tedavi ile cevap alınamayan rahatsızlıklarda cerrahiden önce mutlaka başvurulması gereken bir tedavi metodudur.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR ?

  1. Osteoartrit (Kireçlenme)
  2. Lomber- servikal – torakal disk hernisi (Bel-boyun-sırt fıtığı)
  3. Travma veya aşırı kullanım sonrası oluşan bağ doku zedelenmelerinde (donuk omuz, tenisçi dirseği, topuk dikeni, menisküs- çapraz bağ zedelenmeleri)
  4. Tekrarlayan baş ağrıları ve migren
  5. Karpal tüner sendromu
  6. Avasküler nekroz ( Kemiğin kan akımının bozulmasına bağlı çürümesi )
  7. Skolyoz ( Omurga eğriliği)
  8. Koksidinia ( Yumuşak doku romatizması )
  9. Fibromiyalji ( Yumuşak doku romatizması )
  10. Temporamandibular eklem problemleri ( Çene eklem problemleri )

NASIL UYGULANIR ?

Muayenehane ortamında seanslar halinde yapılan bir tedavi metodudur. Seans aralıkları 21-30 gün olmak üzere en az 3 seanstır. Sonrasında hastanın durumuna göre seans sayısı 4-5 veya  6 seans olabilir.  Soğutucu veya uyuşturucu kremler sonrası 15-30 dakikalık bir uygulama sonrası kanlanmanın artıp doku iyileşmesinin teşvik edilmesi için sıcak kullanılır. Hasta bu sıcak uygulamaya 3 gün boyunca günde 3 kez devam eder. Hasta tedavi sonrası ağrı sınırında günlük aktivitelerine ve işine devam edebilir. Kanlanmayı ve doku tamirini desteklemek için hafif egzersizler yapılmalıdır. Doku onarımını bozacak beslenmeden uzak durmalı ve iyileşmeyi hızlandıran takviye ve vitaminleri almalıdır.

YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Hastadan hastaya değişmekle birlikte uygulama  bölgesinde hafif ağrı, şişlik, morluk, uyuşma olabilir. Genel tıbbi değerlendirmesi yapılmış hastalarda yan etki potansiyeli oldukça düşük bir tedavi metodudur.

TEDAVİDEN FAYDA GÖRME ORANI NEDİR?

Uygun seçilmiş hastalarda tedavi başarı oranı en az yüzde 80’dir. Başarıyı etkileyen faktörler arasında hastanın yaşı,kilosu,yandaş hastalıkları, mesleği, vücudun genel onarma kapasitesi, sigara ve alkol kullanımı ve hastalığın süresi sayılabilir.

TEDAVİ SÜRESİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

Seans sayısı en az 3 olmalıdır. Tedavi aralıkları 21-30 gün aralığında olmalıdır. Bu esnada doku onarımını bozacak yangı giderici ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. Ağrı durumunda parasetamol tercih edilebilir. Tedavide iyileşme 3 seanstan sonra beklenmekle birlikte ağrı daha erken azalmaya başlayacaktır. Uygulama bölgesi sıcak tutulmalı, soğuk uygulamadan kaçınılmalıdır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir