Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
ÇGD Bursa Şubesi, Uğur Mumcu’nun ölüm yıl dönümü kapsamında Setbaşı’ndan Heykel’e yürüyüş gerçekleştirdi.
Düzenlenen yürüyüşe, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, CHP Bursa Milletvekillerinden Orhan Sarıbal, Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş katıldı.
Düzenlenen yürüyüş Heykel Atatürk Anıtı’nda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile son buldu. Atatürk Anıtı’na tüm basın şehitleri ve Uğur Mumcu adına karanfil bırakıldı ve çelenk sunuldu.
Uğur Mumcu’nun 32. ölüm yıl dönümünde düzenlenen yürüyüş sonrası basın açıklaması gerçekleştiren ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, “Çok önemli bir noktadayız. Türk ocaklarının kurulduğu Mahfel hemen karşımızda… Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiir yazdığı, Aziz Nesin’in tur attığı, pek çok sanatçı ve Aydın’ın üzerinden geçtiği Setbaşı Köprüsü’ndeyiz. Hemen sağımızda eski Şark sineması var. Daha henüz Cumhuriyet kurulmadan, savaşın dumanlarının tüttüğü bir dönemde ve İstanbul işgal altındayken 472 öğretmen burada Atatürk ile buluştu. Mudanya Mütarekesi imzalanalı 16 gün olmuştu. 27 Ekim 1922’de Mustafa Kemal Atatürk gelen öğretmenlere yani irfan ordusuna bundan sonra büyük görev sizin dedi. O gün için çok önemli bir ilki de başardı büyük Atatürk… İlk kez bir toplantıda öğretmenler haremlik ve selamlık oturmadı” ifadelerini kullandı.
Baysal sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Demokrasinin soluk borusu düşünce ifade ve basın özgürlüğüdür. Fikrimizin İnce Gülü, karanfili Uğur Mumcu bu özgürlüğünü kullanırken alçakça, kalleşçe, aracına bomba koyan korkaklar tarafından Ankara kar altındayken katledildi.
Karanlık bir dönemdi o dönem.. 90’lı yıllarda Eşref Bitlis öldürüldü, Silahsız 33 askerimiz Bingöl’de şehit edildi, Sivas’ta aydınlarımız diri diri yakıldı.
Uğur Mumcu’nun mücadele ettiği güçler İşte o karanlık güçlerdi. Bir şey istedi Uğur Mumcu, vurulduk ey halkım unutma bizi! Unuttuk mu?
Hayır. Unutmadığımız için 32 yıldır buradayız.”
“UĞUR MUMCU’NUN MÜCADELE BAYRAĞINI TAŞIMAMIZ GEREKİYOR”
Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, “Demokrasi düşünce özgürlüğünde oluşuyor. Onun özgürce ifade edebilmesinden oluşuyor. Basın korkutulmaya ve susturulmaya çalışılıyor. Bu yüzden hukukun üstünlüğü bir türlü oluşmuyor. Biz bunlar için mücadele ediyoruz. Halkımız artık neredeyse boğuluyor. Özgür basın, hukuk üstünlüğü olmadığı için tüm bunlar oluyor. Uğur Mumcu’nun mücadele bayrağını taşımamız gerekiyor” dedi.
YORUMLAR