CHP Osmangazi Adayı Aydın’dan eylem planı çıkışı: Depremde önce kim kurtarılacak?

CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yapmayı planladığı projelerin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. “Süre dolmuş. Her an, her saniye Bursa’da bir deprem olabilir” diyen Aydın, “2. günü akşamı 3 vali 5 kaymakam toplanmışlar, herkes birbirine ne yapılacak diye soruyor. Hiçbir eylem planı yok. Bursa’da var mı peki? Depremde önce kim kurtarılacak? Yapacak olan kim? Bu soruların cevaplarını maalesef bulamıyoruz.” dedi. Projelerini anlatan Erkan Aydın, “Osmangazi’nin kaybedecek zamanı yok. Osmangazi 15 yılını kaybetti. Duvarlar örülmüş bir yönetim anlayışını değiştirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

CHP Osmangazi Adayı Aydın’dan eylem planı çıkışı: Depremde önce kim kurtarılacak?

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kaldı. Bu kapsamda saha çalışmalarına hız kazandıran adaylar projelerini kamuoyuna duyurdu. CHP Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da Belediye Başkanı seçildiği takdirde yapmak istediği projelerin tanıtımını gerçekleştirdi.

Düzenlenen proje tanıtım toplantısına, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altayca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, CHP Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Adayları katıldı.

CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, “Biz koltukta oturmaya değil, iş üretmeye, çalışmaya geliyoruz. Çünkü Osmangazi’nin kaybedecek zamanı yok. Osmangazi 15 yılını kaybetti. Duvarlar örülmüş bir yönetim anlayışını değiştirmek istiyoruz. Bunu değiştirmek için adayız. Osmangazi, Bursa’dır. Bursa, Osmangazi’dir” diyerek konuşmasına başladı.

“BURSA’DA TOPLANMA ALANI YOK”

CHP Osmangazi Belediye Başkan adayı Aydın, “6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl geçti. Depremin ardından oradaydım. İlk 72 saat hiç kimse yoktu. Hala ailesinin cenazesine ulaşamayanlar var. Çok büyük acılar yaşandı. Elbistan ile Bursa’nın yapısı çok benziyor. 55 yılında deprem olmuş yine aynı yere yapılaşma olmuş. İlk deprem Elbistan’da olsaydı sadece 50 bin canımız orada hayatını kaybederdi. 2. günü akşamı 3 vali 5 kaymakam toplanmışlar, herkes birbirine ne yapılacak diye soruyor. Hiçbir eylem planı yok. Bursa’da var mı peki? Depremde önce kim kurtarılacak? Yapacak olan kim? Bu soruların cevaplarını maalesef bulamıyoruz. 150 yıl önce 1705 depremi var. Süre dolmuş. Her an, her saniye Bursa’da bir deprem olabilir. Kayapa-Yenişehir fay hattı, Samanlı’dan uzanan bir fay hattı. 620 yıldır deprem üretmemiş. Bilim insanları önlem alın diyorlar. Belediyeye sorduk. Toplanma araları nereler? 2 yer bildirmişler. Biri Yunuseli Havalimanı, diğeri Ziraat Park. Yukarıdaki insanlar ne yapacak?” diyerek beklenen Marmara depremine vurgu yaptı.

“HEDEFİMİZ SIFIR KARBON EMİSYONUNA YOL ALMAK”

Deprem hakkında konuşmasını sürdüren Aydın, ana başlıklarla depreme ön hazırlık yapmanın, deprem öncesi konteyner kentlerin oluşturulmasının, gerçekçi uygulanabilir halk dostu dönüşümün ve akıllı şehirciliğin öneminin altını çizerek ana başlıklar halinde Bursa’nın deprem gerçeğine hazırlanmasına dikkat çekti. Aydın, “Toplum olarak çok çabuk unutuyoruz. Bursa’nın bir deprem şehri olduğunu unutmamalıyız. Akıllı şehircilik uygulayacağız. Temeli güvenlik, sistem ve yaklaşımdır. 37 bin 120’yi kurduğunuzda birçok şeyi yapmaya mecbursunuz. Yeşil Şehirlere uygunluğu yerine getireceksiniz. Bursa, gri Bursa oldu. Her şehrin kendine özgü dinamikleri var. Kendimize uygun olanı uygulayacağız. Akşamları Osmangazi’de nefes alınmıyor. Çünkü karbon salınımı çok fazla. Yeşil Şehir Osmangazi temelinde, kendimize özgü temeller yapacağız. Yağmur suları akıyor gidiyor. Bugün su kalmadı. Çarpık kentleşme yapıldı, su şehri Bursa, suya hasret kaldı. Yağmur sularını depolayacağız. Güneş ve rüzgar enerjisi kuracağız. İlk önce kamu kurumlarına, okullarına vereceğiz. Belediyede kullanacağız, daha fazla olursa vatandaşa da vereceğiz. Hedefimiz sıfır karbon emisyonuna doğru yol almak. Daha dün Osmangazi Meclisi’nde Aksungur Köyü’nde bir yer imara açıldı. 65 dönümlük ormanı belediye meclisi imara açtı. Yeşil alan kalmadı” diye açıkladı.

“İSRAFI KESECEĞİZ, O PARAYLA KREŞ, EMEKLİ YARDIMI, EMEKLİ DESTEKLERİ YAPACAĞIZ”

Sosyal Belediyecilik anlayışı doğrultusunda hareket edeceklerini belirten Aydın, “Erişilebilir olacağız. Her gittiğim mahalle de kreş var mı diye soruyorum. Osmangazi Belediyesi’nin kreşi yok. Büyükşehir’in yaptığı ana kucakları var. Osmangazi Meydanı’nın 3 kat altından dere geçiyormuş. Sağlamlaştırmak için durmadan kazık çakmışlar. 3 milyar lira paradan bahsediyorlar. Siz bu parayı betona gömerseniz, tüyü bitmemiş yetimin hakkını kullanırsınız. Kaç bin tane kreş yapılır bu parayla. Meydan adı altında betona gömdünüz. Hesabını da vermiyorsunuz. Ne kadar maliyete yapıldığını bilen yok. Onun yerine 136 mahallede 20 kreş yapsaydınız. İsrafı keseceğiz, o parayla da kreş, alzheimer merkezi, gıda, emekli destekleri, hepsini yapacağız. Bu anlayışı değiştireceğiz. 55 yaş üstü yaşlılarımıza çayı, kahveyi ikramı ücretsiz yapacağız. Köyleri geziyoruz. 4-5 kahveli olan yerler 1-2’ye düşmüş. Çay parası vermeye gücü olmayan insanlar var. Vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanlar yapıp, ikramlar ücretsiz olacak” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZ UYUŞTURUCU BATAĞINA DÜŞMESİN”

Amatör kulüpleri destekleyeceklerini söyleyen Aydın, Osmangazi’de bulunan mahallelerde uyuşturucu sorunu olduğunun altını çizdi. Aydın, “Bu çocuklarımızı böyle yerlere yönlendirmemiz, spora teşvik etmemiz gerekiyor. Nasıl keseceğiz? Her branşta spora destekleyeceğiz. Gençlerimiz uyuşturucu batağına düşmesin. Çocuklara her alanda vizyonu, hedefi vermemiz gerekiyor. Belediye kaynaklarını bu yönde harcamamız gerekiyor. Kadın kooperatifleri, meslek edindirme kursları, sosyal hayatta gelir getirici projeler, kadın sığınma evlerinin sayılarını artıracağız. Gençler en önemli konumuz. Hem imkan, hem fırsat hem gelecek sunacaksınız. Dünya meslekleriyle ilgili tanıştırma programları yapacağız. Belediye olarak bunlara yönlendireceğiz. Üniversite kurs destek programları, motor sporları, dijital bağımlılıktan kurtarma projeleri” diye konuştu.

“OSMANGAZİ’NİN ÜZERİNDEKİ TOZU KALDIRACAĞIZ”

Turizm hakkında projelerini sunan Aydın, “Osmangazi’de tarih, kültür, medeniyet var. Osmangazi’de turistlerin konaklama süresi çok az. Bursa Kapalı Çarşı, UNESCO listesinde. Siyah inciri pazarlayacağız. Osmangazi’nin üzerindeki tozu kaldıracağız. Turizmde hem buraları eski şehir haline getirip, konaklama süresini 3-4 güne çıkaracağız. Gelir seviyemizi artırmak için turizm olmazsa olmazlarımızdan” dedi.

TARIMI DESTEKLEYİCİ PROJELER

Sokak canlıları ile ilgili de projeler yapacağını belirten Aydın devamında tarımı destekleyici projeler yapacağını vurguladı. Aydın, “Dijital ölçüm noktaları kuracağız. Gazi Tarım A.Ş kurulacak. Yol üstü yöresel pazarlar kuracağız. Tahtakale Köylü Pazarı yeniden açılacak. El emeği ürünleri pazarlayacağız. Gıda atıklarından kompost gübre üreteceğiz, sokak hayvanlarına mama üreteceğiz. Osmangazi’de bir değişim için yola çıktık” diyerek proje tanıtım toplantısını sonlandırdı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir