CHP’den ‘EYT’ tepkisi: ‘Alın teri olan, bizim insanımıza gereken parayı vermiyorlar!’

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 5 milyona yakın EYT’linin zor günler geçirdiğini belirterek “Erdoğan ‘750 milyar EYT’lilere veremem’ dedi. Şoke oldum. Bu para Türkiye’nin bütçesi, EYT’lilerle görüştüm, 2020 yılında EYT’liler maaş alsaydı 10 milyar olacağını öğrendim. Suriyeli misafirlere veriyorsunuz ama bu insanlar alın teri olan, bizim insanlarımızdı” dedi.

CHP’den ‘EYT’ tepkisi: ‘Alın teri olan, bizim insanımıza gereken parayı vermiyorlar!’

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, SONSÖZTV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın programına konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Beko, CHP ve Millet İttifakı meclis üyesi olarak halkın sorunlarına ilişkin TBMM’ye birçok soru önergesi verdiklerini, meclis kürsüsünde bu sorunlara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunduklarını ancak iktidarın elindeki medya kanallarının bu ifadeleri yayınlamadığını söyledi. Beko, “Halkın sorunlarıyla ilgili çok soru önergesi veriyor, kürsüden konuşuyoruz ama havuz medyası bunları yazmadığı için derdimizi bir türlü anlatamıyoruz. Cesur kanallar aracılığıyla ses olmaya çalışıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye’nin her yerine gideceğiz ve sorunları yerinde tespit edeceğiz dedik. Ben de Hakkari’ye, Van’a, Zonguldak’a gittim bu çalışmalar doğrultusunda. Buralarda vatandaşlardan çok olumlu mesajlar aldık bize dönük olarak” diye konuştu.

128 MİLYAR DOLARLA NE YAPILABİLİRDİ?

Meclise sundukları soru önergelerine yanıt alamadıklarını aktaran Beko, “128 milyar dolar nerede dediğimizde cevap alamadık, bu para az bir para değil. Bu parayı bize vermiş olsaydı; tüm öğrencilerimize rahatlıkla kalabilecekleri yurtlar yapardık ve tarikat yurtlarına girmezdi öğrencilerimiz. Burs verir ve birikmiş KYK bursu borçlarını kapatırdık. 1 milyon 300 bin esnafın faiziyle borcunu sıfırlayabilirdik. Zor durumdaki çiftçilerin borçlarını kapatabilirdik. Yoksul vatandaşın elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyebilirdik. 50 milyona 3. doz aşısını yapardık, EBA’ya girmesi
gereken ama parası olmayan 4 milyona yakın çocuğa bilgisayar ve tablet alabilirdik. Ama bu para kayıp. Merkez Bankası’nın rezervleri yok edildi. Merkez Bankası bir para çıkışı yapacaksa bunu ihaleyle yapılması gerekiyor. 128 milyar doları alanların listesi ilan edilmeliydi. Biz de soruyoruz bu parayı kimler aldı? Damat Bey geldi elinde çantayla, parayı aldı ve gitti. Bir milletvekili soru önergesi verdiğinde normal şartlarda 15 gün içinde cevap alması gerekir, hiç değilse 1 ay sonunda. İki yıl bile bekleyen soru önergemiz var, yanıt alınamayan. 10 milyon dolar alan siyasetçi kim diye sorduk. Sedat Peker’den almış bu parayı o siyasetçi. Mafya liderinden bir siyasetçi 10 milyon dolar alıyorsa ve soru önergesi veriliyorsa; açık bir şekilde bunun açıklanması lazım. Türkiye’de 600 yakın milletvekili var, herkes töhmet altında. Biz değiliz. Bizden kimse Sedat Peker’le birlikte olmaz. Sedat Peker gibi bir insan bizim dünyamızda yok, geçmişte kimlerin ilişkisi olduğu ortada zaten. Türkiye’de 80 milyon insanı rahatlatmak adına bu sorular yanıt bulmalıydı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE 5 MİLYON EMEKLİ İKİNCİ İŞTE ÇALIŞIYOR!

Pazar enflasyonu yüzde 40 dedim, tepki aldım yüzde 50’yi geçti diye. Şimdi yüzde 5,6,7 diye zam verildi kamu çalışanlarına. Ben sürekli pazara giderdim; emekli kardeşlerimiz İstanbul’da pazar artıklarını topluyorlardı. Ankara’da da gördüm, İzmir’de Gültepe’de gördüm. Hava kararınca emekliler pazar artığı topluyor. 15 milyon emekli var, 5 milyon emekli ikinci işte çalışıyor; pazarlarda, inşaatlarda bekçilik yapıyor, otoparklarda çalışıyorlar; onurlu yaşayabilmek için. En büyük ayıbı AKP yaptı. 5551 yasayı değiştirdiler ve emekli maaşını asgari ücretin altına çektiler. Kılıçdaroğlu’nun baskısıyla emeklilere 2 bayram ikramiyesi vermek zorunda kaldılar” dedi.

5 MİLYON EYT’Lİ MAĞDUR!

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yaşadıkların zorluklardan bahseden Beko, “EYT’lilerin sayısı 5 milyona yakın, yazık oluyor o insanlara… Meclis’te bir hazırlık var ama EYT’li arkadaşlarımız iş istiyor, yaşlı olduğu için işe alınmıyor; SGK gençsin maaş veremem diyor. Bu insanlar çok zor günler yaşıyor. Suriye’den gelen misafirlere 50 milyar dolar verdik diyorlar, EYT’li arkadaşların 2020 yılında maaşı verilmiş olsaydı toplam tutar 10 milyar lira olacaktı. Erdoğan ‘750 milyar EYT’lilere veremem’ dedi. Şoke oldum. Bu para Türkiye’nin bütçesi, EYT’lilerle görüştüm, 2020 yılında EYT’liler maaş alsaydı 10 milyar olacağını öğrendim. Suriyeli misafirlere veriyorsunuz ama bu insanlar alın teri olan, bizim insanlarımızdı. Bir an önce bu arkadaşlarımızın talebi TBMM’den geçmeli. Bunlar çözemezse biz 2023 yılında bu arkadaşlarımızın tamamını emekli yapacağız” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir