CHP’nin 101. yılı Bursa’da coşkuyla kutlandı

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı tarafından, 101. kuruluş yıllarına özel Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde program düzenleniyor.

CHP’nin 101. yılı Bursa’da coşkuyla kutlandı

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 101. kuruluş yıl dönümünde, CHP Bursa İl Başkanlığı, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde Sunay Akın ve Ferhat Livaneli Orkestrası’nın da sahne alacağı program Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Düzenlenen programa, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İlçe Belediye Başkanları, CHP Bursa Milletvekilleri, CHP İlçe Başkanları ve Parti yöneticileri, Gençlik Kolları, Kadın Kolları, üyeler katılım gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluş yıllarına değinerek konuşmasına başlayan İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Okuma yazma bilmeyen bu yoksul halka, okuma yazmayı öğreten, Köy enstitülerini, halkevlerini, üniversiteleri kuran, Köylülerin sırtındaki vergi yükünü kaldıran, köylüye toprak dağıtan partidir. Bu parti, demiryollarını, elektrik ve gaz şirketlerini,yabancıların elinden alıp millileştiren, 1926 yılında uçak fabrikası açıp, bu ülkeyi, uçak ihraç edebilen 4 ülkeden biri yapan partidir. Sayısız yatırıma, Osmanlı’dan kalan borçlara, o borçların tamamını ödememize, ikinci dünya savaşına ve nice zorluklara rağmen, bizler iktidarı Demokrat Parti’ye devrettiğimizde,Merkez Bankası’nın kasasında 127 ton altın vardı. Demokrat Parti’nin iktidarı son bulduğunduysa kasada 12 ton altın kalmış, fabrikalar kapatılmış, sanayi hamleleri yok edilmiş,ilerici birikim yağmalanmıştı” diye konuştu.

“CHP OLMAZSA BU PARTİDE NE CUMHURİYET NE DE CUMHURIYET’İN ÖZGÜR KILDIĞI HALK OLACAKTIR”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin antiemperyalist duruşunun, tarihin her döneminde partiyi hedef haline getirdiğini söyleyen Yeşiltaş, “Bu partinin genel başkanlarının hemen hemen hepsine suikast düzenlendi. Ortanın solu hareketiyle büyüyen ve yoksul Anadolu halkının bağrına bastığı partimiz, 80 darbesiyle birlikte kapatıldı. 60’lı ve 70’li yıllarda, bu partinin il başkanlarının, ilçe başkanlarının başınanelerin geldiğini anlatsak, bu akşam bir kutlama programındançıkmış olur, bir ağıda dönüşür. Cumhuriyeti ve o cumhuriyetle birlikte özgürlüğünü kazanmış bu halkı hazmedemeyen iktidarlar, tarih boyunca Cumhuriyet Halk Partisi’ni kapatmaya, partinin mallarına el koymaya ve yağmalamaya çalıştı. Peki sizlere soruyorum. Neden bu partiyle bu kadar uğraştılar? İşte birbirimize neden daha sıkı sarılmalıyız sorusunun en net cevabı da buradadır. Çünkü saltanat düşkünlerinin önlerindeki en büyük engel Cumhuriyet Halk Partisi’ydi ve hala öyle. Cumhuriyet Halk Partisi olmazsa bu ülkede ne bir Cumhuriyet, ne de o cumhuriyetin özgür kıldığı bir halk olacaktır. Unutmayalım ki bizler; bütün zorluklara rağmen, inandıklarımızdan vazgeçmeyip, Koca çınarı, Cumhuriyet Halk Partisi’ni; Cumhuriyet için, halk için, hep birlikte ayakta tuttuk” ifadelerini kullandı.

Yeşiltaş sözlerine şu şekilde devam etti:

Hiç kuşku yok ki, 31 Mart yerel seçimleri partimiz için Bursa’da bir kırılma noktasıydı. Bursa’da, çok partili siyasi hayata geçtikten sonraki en büyük başarımızı elde ettik. Bugün,büyükşehirde elde ettiğimiz başarının yanında, ilçeler bazında,bu kentin nüfusunun büyük bölümü, Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Açıkça görülüyor ki, partimizin etki alanı büyük bir genişleme göstermiştir. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Bursa’da, bugün hem sahil ilçelerinde, hem dağ ilçelerinde, hem şehrin merkezinde, hem de ovalarında ve köylerindedir. İşte bu seçim sonuçlarının ileriye dönük önemli bir anlamı vardır. Artık Bursa’da, toplumun geniş kesimleriyle diyalog kurmanın yolu sonuna kadar açılmıştır. Yani toplumun geniş kesimlerine kendimizi anlatıp, kalıcı bir kucaklaşmayı hakim kılmak artık bizlerin ellerindedir. İşte bu sorumluluk bilinciyle, önümüzdeki süreçte, emeği merkeze alan, emeğiyle geçinen herkese, partinin kapılarını sonuna kadar açan;kapsayıcı, halkçı ve kamucu bir siyaseti uygulamaya koyacağımızı buradan duyurmak isterim. Çünkü geçmişte Cumhuriyet Halk Partisi’ne ön yargıyla bakan ve kulağını tıkayan kesimler,artık Cumhuriyet Halk Partisini dinlemeye başlamıştır. Unutmayalım, dinlemenin bir sonraki aşaması hak vermektir” diye belirtti.

“ÜLKEMİZİN BEKLEDİĞİ DEĞİŞİMİ HEP BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Yeşiltaş, “Önümüzdeki süreçte; öyle sahici, öyle haklı, omuz omuza ve yürek yüreğe bir mücadele vereceğiz ki,Cumhuriyet Halk Partili olmaktan, her geçen gün daha fazla gurur duyacağız. Kayıt parasını veremediği için çocuğundan gizli okul temizleyen anne olmasın diye mücadele edeceğiz. Ücretli öğretmenlik yüzünden, 9 ay okulda, 3 ay markette çalışan öğretmen olmasın diye, Tedavi ettiği çocuğun ailesinin garibanlığını görünce, “çocuğun et yemesi gerekiyor” demekten utanan doktor olmasın diye mücadele edeceğiz. Milletvekilinin içeride, vergi kaçıranların dışarıda olduğu bir Türkiye olmasın diye mücadele edeceğiz!
Bu ülkenin teğmenleri, Mustafa Kemal’in askerleriyiz dediğinde, onlarla gurur duyan bir Cumhurbaşkanı olsun diye mücadele edeceğiz!

Eminim ki bizler, yoldaşının eksiğini bulmak yerine, eksiğini kapatan, yoldaşı yere düştüğünde elinden tutup kaldıran, yanyana gelince dağlar gibiyiz diyen, dayanışmacı ve mücadelecibir ruhla, ülkemizin beklediği ve hak ettiği büyük değişimi hep birlikte gerçekleştireceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

Başkan Yeşiltaş’ın konuşmasının ardından program Sunay Akın ve Ferhat Livaneli Orkestrası’nın sahnesiyle devam etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir