Cinsel taciz nedir?

Cinsel taciz maalesef yaşadığımız toplumda neredeyse herkesin başına en az bir kere gelmiş, fakat kimsenin başına gelmemesini temenni ettiğimiz bir konu. Peki Türk hukukuna göre cinsel taciz nedir?

Cinsel taciz nedir?

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Cinsel taciz, kanunumuzda bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etme, rahatsız etme olarak tanımlanmıştır. Açıklarsak, “bir kişinin bir başkasını rızası olmadan sözle, gözleriyle veya bedeniyle, cinselliğini hedefleyerek rahatsız etmesi”, “bireylerin edep ve iffetlerine yönelik, rahatsız edici nitelikteki hareketlerde bulunması” ya da “mağdurda rahatsızlık yaratacak nitelikte yapılan her türlü cinsel davranış” cinsel tacizdir. Fakat kanunda sadece tanımı mevcut olup, hangi eylemler cinsel taciz olarak kabul edilecektir, bunu yüksek mahkeme içtihatlarından emsal kararlarına bakarak açıklayacağız.

Peki, Yargıtay hangi eylemleri cinsel taciz olarak kabul ediyor?

  • Mağdura cinsel içerikli fotoğraf göndermek,
  • Mağdura cinsel ilişki teklif etmek, bunu mesajla, telefonda veya yüzüne söylemek,
  • Seni öpebilir miyim, demek,
  • Hepsi senin mi şeklinde laf atmak,
  • Cinsel organı göstermek,
  • Yolda yürürken ıslık çalmak,
  • İlgi duyulan kişiye istemediğini ve kabul etmediğini belirtmesine rağmen ısrarla evlenme teklifi etmesi, yemeğe çıkma teklifinde bulunması,
  • “Fıstık gibisin çok hoşuma gittin, bir gece beraber olabilir miyiz?” demek,
  • Yolda yürümekte olan mağduru bir süre ısrarla takip ettikten sonra ona yaklaşarak “Senin adın ne, niye kaçıyorsun benden” şeklinde sözler sarf etmek,

Yargıtay tarafından cinsel taciz olarak kabul edilen davranışladır. Bunlar tabiİ çoğaltılabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken ise cinsel taciz suçunun şikayete ve şikayetinde süreye bağlı bir suç olduğudur. Mağdurun, yani tacize uğrayan kişinin eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayette bulunması gerekmektedir. Cezası ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Burada mağdurlara verebileceğim en önemli tavsiye bu gibi durumlarda sessiz kalmayın. Kimsenin sizin rızanız olmadan sizi cinsel amaçlarla rahatsız etmeye hakkı olmadığı gibi, bu gibi durumlarda sessiz kalınması suçu işleyen kişiye nasıl olsa bir şey olmaz saikiyle bu suçu işlemeye devam etme cesareti vermektedir. Böyle bir durumla karşılaşan mağdurlar şikayet süresini kaçırmadan savcılıklara giderek suç duyurusunda bulunabilir, suçu işleyen kişinin hak ettiği cezayı almasını sağlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir