Coca Cola tüketenler dikkat! İçinde 6 farklı mikroplastik bulundu

Agir pour l’Environnement çevre derneği, aralarında Coca-Cola ve Schweppes’in de bulunduğu popüler soda markalarında 6 farklı mikroplastik türü keşfetti. Dernek bu mikroplastiklerin tekrarlanan ambalaj açma işlemleri sırasında şişe kapağının bozunmasından kaynaklandığını düşünüyor

Coca Cola tüketenler dikkat! İçinde 6 farklı mikroplastik bulundu

Agir pour l’Environnement derneği, yaygın olarak tüketilen Coca-Cola ve Schweppes’in de aralarında bulunduğu içeceklerin içeriğini analiz etmek üzere iki uzman laboratuvarı görevlendirdi. Uzmanlar, ardından şişelerdeki mikro ve nanoplastik izlerini ortaya çıkardı. Çalışmada analiz edilen içeceklerde polietilen, polietilen tereftalat (PET) ve polivinil klorür dahil olmak üzere altı farklı plastik türü tespit edildi.

İçme suyu, süt ve deniz ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinde mikroplastikler bulunduğundan, bu bulgular tüketici güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Agir pour l’Environnement araştırma ve analizler başkanı Magali Leroy, “Üreticiler ve sağlık yetkilileri, tüketicilere, sağlık üzerindeki etkileri göz ardı edilemeyecek moleküllere maruz bırakmayan inert bir kap temin etmelidir” uyarısında bulundu.

Ambalaj bozunmasından şüpheleniliyor

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, birden fazla şişe açılımından sonra tespit edilen mikroplastik sayısındaki önemli artış oldu. Araştırmacılar 20 kez açıldıktan sonra bir litre Coca-Cola‘da 46, Schweppes Indian Tonic‘te ise 62 mikropartikül tespit etti. Dernek, tekrarlanan ambalaj açma işlemleri sırasında şişe kapağının bozunmasının bu mikroplastiklerin içeceklere karışmasından sorumlu olabileceğini öne sürüyor.

Coca-Cola grubu, çok sayıda talebe rağmen çalışmanın bulguları hakkında henüz yorum yapmadı. Bu arada Schweppes, ambalajlarının Fransız ve Avrupa sağlık yetkilileri tarafından zorunlu kılınan gıda sınıfı kalite standartlarını karşıladığını vurgulayan bir açıklama yayınladı. Mikroplastiklerin potansiyel varlığını kabul etmekle birlikte Schweppes, bu parçacıkların ambalajlarına kasıtlı olarak dahil edilmediğini vurguladı. Marka ayrıca mikroplastiklerin çevredeki yaygın varlığına dikkat çekerek, deniz sularında, gıdalarda, havada ve hatta içme suyunda tespit edildiklerini ve insanların maruziyetini neredeyse kaçınılmaz hale getirdiklerini belirtti.

Geçmişteki mikroplastik skandalları

Coca-Cola’nın adı ilk kez bir mikroplastik skandalına karışmıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, çok çeşitli ürünlerde mikroplastik kirliliği olduğunu ortaya koydu ve Coca-Cola, yoğun plastik ambalaj kullanımı nedeniyle sık sık inceleme altına alındı. Örneğin, 2018 yılında yapılan küresel bir araştırmada Coca-Cola’nın plastiği en çok kirleten marka olduğu ve ürünlerinin çevrede bulunan plastik atıkların önemli bir kısmından sorumlu olduğu tespit edildi. Şirketin tek kullanımlık plastik şişelere olan bağımlılığının devam etmesi, Coca-Cola’nın sürdürülebilirlik konusundaki kamu taahhütlerine rağmen çevresel ayak izini azaltmak için yeterince çaba göstermediğini savunan çevre gruplarının eleştirilerine neden oldu.

2022 yılında Agir pour l’Environnement tarafından yapılan bir başka araştırma, analiz edilen su şişelerinin %78′ inin mikroplastik içerdiğini ortaya koyarak plastik kirliliğinin yaygın doğasını daha da vurgulamıştır. Bu bulgular, yakın zamanda gazlı içeceklerde mikroplastiklerin keşfedilmesiyle birleştiğinde, gıda ve içecek endüstrisine yönelik daha güçlü düzenlemelere ve daha sıkı denetime duyulan acil ihtiyacı vurguluyor.

Kurumlardan halk sağlığı eylemi uyarısı

Agir pour l’Environnement Genel Müdürü Stephen Kerckhove, Fransız yetkilileri bu bulgular karşısında halk sağlığına öncelik vermeye çağırdı. “Tüketicilerin bilmeden mikroplastik içmesi kabul edilemez ve Fransız yetkililer bunu bir halk sağlığı önceliği haline getirmelidir” dedi. Kerckhove’nin çağrısı, mikroplastik yutulmasıyla ilişkili potansiyel sağlık riskleri konusunda uyarıda bulunan Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı (ANSES) birim başkanı Guillaume Duflos gibi uzmanlar tarafından da yankı buluyor. Hayvanlar, özellikle de balıklar ve kabuklu deniz hayvanları üzerinde yapılan çalışmalar mikroplastiklerin bağırsak fonksiyon bozukluğuna ve mikrobiyota dengesizliklerine neden olabileceğini göstermiş olsa da, insan sağlığı üzerindeki tam etkisi belirsizliğini koruyor.

Geniş kapsamlı etkileri olan yaygın bir sorun

İçeceklerden bebek biberonlarına kadar günlük ürünlerdeki mikroplastiklerin varlığı endişe verici bir çevre ve sağlık sorunu haline geldi. Agir pour l’Environnement’ ın son bulguları, mikroplastiklerin yaygın ve potansiyel olarak zararlı olduğuna dair artan kanıtlara bir yenisini daha ekledi. Plastik kullanımı ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkileri konusundaki tartışmalar artmaya devam ettikçe, daha sıkı düzenlemeler ve daha sürdürülebilir uygulamalar için yapılan çağrıların yoğunlaşması ve Coca-Cola ve Schweppes gibi şirketler üzerinde ambalajlarının çevre ve sağlık üzerindeki etkilerini ele almaları için ek baskı oluşturması bekleniyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir