Çocuklara sağlıklı beslenme nasıl hazırlanır?

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, yaşamları boyunca sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olmanın temel taşlarından biridir. Sağlıklı besinlerle, nasıl bir beslenme çantası oluşturabileceğinizi ebevynler için derledik. Detaylar haberimizde…

Çocuklara sağlıklı beslenme nasıl hazırlanır?

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, onların büyüme, gelişme ve uzun vadeli sağlıkları için çok önemlidir. Sağlıklı beslenme, çocuklara enerji sağlamanın yanı sıra vücutlarının ihtiyaç duyduğu besin maddelerini alarak vücut döngüsünün korunmasına da olanak tanır.

Uzman görüşlerine göre;  Sağlıklı beslenme, onların fiziksel ve zihinsel gelişimini destekler, bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarına yardımcı olur.

Ebevynler için tüm detaylarıyla bir beslenme çantasının nasıl olmasına gerektiğine dair uzman görüşlerine dayalı ipuçlarını haberimizde derledik.

 TEK TİP BESİN GRUBU DEĞİL FARKLI TİP BESİNLER EKLEYİN

Uzmanların belirttiğine göre besin grubunun çeşitlendirilmiş olması, dengeli bir beslenme rutini için önem taşıyor. Sadece protein grubu ağırlı ya da sadece dahıl ağırlı besinler kullanmak yerine besin gruplarının dengeli dağılımına özen göstermelisiniz. Meyve, sebze, tam tahıllar, süt ürünleri, protein kaynakları gibi farklı gruplardan besinler içeren bir beslenme çantası, çocukların vücutları için gerekli olan vitaminler, mineraller ve diğer besin öğelerini sağlar. Bu konuda yapılan çalışmalar beslenme çantalarında ağırlıklı olarak atıştırmak tercihinde kuruyemiş gibi doğal çerez türlerine yönelmenin daha doğru olduğunu vurguluyor.

HAZIR MEYVE SULARI YERİNE TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARINI TERCİH EDİN

Hazır gıdaların içeriği konusunda uzmanların uyarı da bulunduğu birçok demeç var. Hazır meyve suları büyük miktarda eklenmiş şeker içeriyor. Uzmanlar yüksek şeker içeriğinin obezite, tip 2 diyabet ve diş çürümeleri gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Öte yandan taze meyvelere göre daha düşük lif içerirler, lif, sindirimi düzenler ve tokluk hissini artırır. Düşük lif içeriği, hızlı açlık hissine ve aşırı yeme eğilimine yol açabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar uzun süreli raf ömrü için işlenen hazır meyve suları, bazen vitamin ve minerallerin kaybına yol açtığını da belirtmektedir.

ÖRNEK MENÜ ALTERNATİFLERİ 

Süt-haşlanmış yumurta-peynir-domates-salatalık-ekmek-zeytin

Taze sıkılmış meyve suyu – peynirli/sebzeli omlet- zeytin-

Menemen – ekmek- 1 tatlı kaşığı pekmez + tahin

Taze sıkılmış meyve suyu veya süt – peynirli tost

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir