Çin’deki bir üniversite yapılan araştırma sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Aşırı üzülen ve üzüntü hissiyle başa çıkmaya çalışan kişilerin alışverişe daha yatkın olduğu yapılan araştırmada belirlendi.
Üzüntülü kişiler yaşadıkları duygusal boşluğu doldurmak için daha çok alışveriş yapıyor ve para harcıyor.
Ayrıca dizi ya da film izlerken bazı sahneler sizi üzüyorsa bu durumunda alışveriş yatkınlığınızı artırabilir.
Bu durumun insanların üzüldüklerinde acil kaygılara odaklanma eğiliminden kaynaklandığını belirten uzmanlar, yapılan araştırmalar sonucunda üzücü filmler izleyen kişilerin de alışveriş eğilimlerinin arttığı sonucuna vardıklarını belirtti
İzleyicilerin üzüntü yaratan duygusal filmlerden sonra kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla alışveriş yapma eğiliminde olduklarını söyleyen uzmanlar, duygusal durumların tüketim davranışları üzerindeki etkisini vurguladıklarını ve önemli bir noktaya değindiklerini aktardı.
Duygusal harcamaların kişilerin ekonomik durumları üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, üzüntü ve stresle başa çıkmak için yapılan plansız alışverişlerin uzun vadede maddi sıkıntılara yol açabileceğini dile getirdi.
Bu durumda kişilerin duygusal durumlarını kontrol altına almaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bireylerin alışveriş alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Çin’de yapılan araştırmalar sırasında farklı yaş ve cinsiyet gruplarından insanlarla çalıştıklarını belirten uzmanlar, katılımcıların duygusal durumları, alışveriş alışkanlıkları ve harcama davranışlarının detaylı bir şekilde analiz edildiğini aktardı.
Araştırma sonuçlarında ise üzüntü yaşayan kişilerin diğerlerine göre çok daha fazla alışveriş yapma eğiliminde oldukları vurgulandı.
Üzüntü ve alışveriş arasındaki bağlantıyı gözler önüne seren bu araştırma ile duygusal durumların tüketim davranışları üzerindeki etkisi ise bir kez daha doğrulandı.
Uzmanlar, kişilerin duygusal durumlarını yönetebilme yetilerini geliştirmelerinin, ekonomik refahları için önemli olduğunu vurgularken duygusal durumlar ve alışveriş alışkanlıkları arasındaki ilişkinin gelecekte yapılacak araştırmalar için de önemli bir temel oluşturduğuna dikkat çekti.
Stresle başa çıkma yöntemleri kişisel tercihlere göre değişebilir, ancak genel olarak etkili olan bazı yöntemler şunlardır:
Stresli bir durumda derin ve yavaş nefes almak sakinleşmenize yardımcı olabilir. Bu, vücudunuzu rahatlatır ve zihinsel olarak daha odaklanmış hissetmenizi sağlar.
Düzenli meditasyon veya yoga yapmak, stresi azaltabilir ve zihni sakinleştirebilir. Bu pratikler, stresle başa çıkma becerilerini geliştirmenize yardımcı olabilir.
Egzersiz yapmak, stres hormonlarını azaltır ve endorfin salgılanmasını artırarak ruh halinizi iyileştirebilir. Yürüyüş yapmak, koşmak, yüzme veya yoga gibi aktiviteler stresle mücadelede etkili olabilir.
Zamanı etkili bir şekilde yönetmek, işlerinizi ve görevlerinizi daha iyi organize etmenizi sağlar. Bu da stres seviyelerinizi azaltabilir.
Arkadaşlarınız, aileniz veya destek gruplarıyla zaman geçirmek ve duygularınızı paylaşmak stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Becerilerini Geliştirmek: Stresli bir durumu çözmek için problem çözme becerilerinizi kullanarak, sorunun üstesinden gelmeye çalışmak önemlidir. Sorunlarla yüzleşmek ve çözüm odaklı düşünmek stresin azalmasına yardımcı olabilir.
Yoğun iş veya aktivite temposunda düzenli aralıklarla kısa molalar vermek, zihinsel ve duygusal olarak dinlenmenizi sağlar.
Keyif aldığınız aktivitelerle zaman geçirmek, stresinizi azaltabilir ve ruh halinizi iyileştirebilir.
YORUMLAR