Haber Global’den Muhammed Enes Yılmaz’ın haberine göre, Tüm Türkiye’de “yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan 6 Şubat Depremi’nin ardından bölgede yeniden yeniden inşa ve ihya faaliyetleri hızla sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) koordinesinde; Emlak Konut GYO ve Yapı işleri Genel Müdürlüğü ile 11 ilde 174 ayrı alanda, bin 900 şantiye, bin 581 köy evi şantiyesi olmak üzere toplam 3 bin 481 şantiyede 182 bin kişi çalışmalarına devam ediyor.
Depremden etkilenen bölgede 24 Ocak itibarıyla toplamda 201 bin 580 konut ve iş yerinin teslimi gerçekleştirildi. Bunların 169 bin 171’inin konut, 149’unun iş yeri ve 32 bin 260’ının ise köy evi olduğu bildirildi. Yapımına başlanan 452 bin 983 konut ve iş yerinin bu yıl sonunda teslim edilmesi hedefleniyor.
TARİHİ YAPILAR KORUNUYOR
Deprem bölgesinde yeniden inşa devam ederken tarihi dokunun zarar görmemesine de dikkat ediliyor. Hatay’da Uzun Çarşı’da üç etap halinde toplam 722 iş yeri yapılıyor. Habib-i Neccar Cami tarihi dokusuna uygun şekilde inşa ediliyor. Kemalpaşa Caddesi ve çevresinde 394 iş yerinin kurası çekiliyor. Kurtuluş Caddesi’nde de 123 işyeri ve 69 konutun yapımı başladı.
Kahramanmaraş’ta da Dulkadiroğlu İlçesi’ndeki Kapalı Çarşı’da, 122’si tescilli kültür varlığı olan 140 dükkânın restorasyonu sürüyor. Tarihi Demirciler Çarşısı’nda 76 iş yerinin yapımı başlıyor.
Adıyaman’da tarihi kent meydanı yeniden inşa ediliyor. Malatya’da Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Yüzüncü Yıl ve Bakırcılar Çarşısı gibi tarihi alanları, konutlar ve ofislerle birlikte gören camiler ve tarihi hamamları da Malatya’nın dokusuna uygun şekilde restore ediliyor.
ENKAZ ATIKLARI DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Deprem sonrası ortaya çıkan enkaz atıklarından da yeniden inşada faydalanılıyor. Sıfır Atık yaklaşımıyla 11 ilde 100 milyon metreküp enkaz atığı Hatay ve Kahramanmaraş’taki atık ayrıştırma merkezleriyle beton, tuğla, demir, cam, çelik olarak ayrıştırılıyor ve bu atıklardan şehirlerin yeniden inşasında faydalanılıyor.
YORUMLAR