Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye’deki şubelerini kapattı

55’ten fazla ülkede 850’den fazla restoranla hizmet veren fast food devi, gıda sektöründeki ekonomik sorunlardan etkilendi ve mali problemler içerisine girdi

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye’deki şubelerini kapattı

Kendine özgü konseptiyle ve lezzetli ürünleriyle sadık bir müşteri kitlesi yaratmayı başaran TGI Fridays, içerisinde bulunduğu mali krizden kurtulmak için finansman aramaya başladı

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 2

Ancak gelen haberler iç açıcı değil çünkü aradığı finansmanı bulamazsa iflas edecek. Restorana yakın kaynaklardan edinilem bilgilere göre TGI Fridays şimdiden iflas hazırlıklarına başladı.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 3

Efsane isim Weldon Spangler’in başında bulunduğu TGI Fridays’in günde 75 binden fazla müşteriye hizmet verdiği biliniyordu. Fakat restoran son yıllarda gözle görülür bir düşüş yaşadı ve sonunda iflas ile burun buruna geldi.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 1

Debtwire’ın haberine göre, gündelik yemek zinciri geçen ay şirketin tüm ticari menkul kıymetleştirme yöneticisi görevinden alınmasının ardından iflas da dahil olmak üzere bir sonraki adımlar hakkında geçen hafta sonu danışmanlarıyla görüşüyor.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 5

Cumartesi günü ise Bloomberg, şirketin 11. Bölüm iflas süreci boyunca şirketin finansmanını sağlamak ve faaliyet gösteren bir şirket olarak ortaya çıkabilmek için kredi verenlerle görüştüğünü bildirdi.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 6

Bloomberg’e göre bir dosyalama birkaç hafta içinde gelebilir ve Debtwire’a göre Teksas’ta gerçekleşebilir. Bloomberg, TGI Fridays’in planlarının kesin olmadığını ve değişebileceğini belirtti.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 7

Dallas merkezli TGI Fridays, satış büyümesi yaratmak için yıllardır mücadele ediyor. Son enflasyonist ortam, birçok geleneksel gündelik yemek markası için olduğu gibi, bu sorunları daha da kötüleştirmiş gibi görünüyor. Zincir, bu yıl ülke genelinde yaklaşık 50 restoranı kapattı; bunlardan en az bir düzinesi Eylül ayından bu yana kapandı . Web sitesine göre, şu anda ABD’de 215 restoranı var.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 8

Geçtiğimiz ayda TGI Fridays, varlıklarının büyük bir bölümünün kontrolünü kaybetti ve İngiliz franchise sahibi Hostmore PLC’nin önerdiği satın alma teklifi de suya düştü.

 

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 9

Bu sorunlar şirketin 2017’de gerçekleştirdiği 375 milyon dolarlık tüm işletme menkul kıymetleştirmesinden (WBS) kaynaklanıyor. WBS, bir şirketin franchise sahipleri tarafından ödenen telif hakları gibi gelecekte nakit üretecek varlıklarla desteklenen tahviller ihraç ettiği bir finansman biçimidir.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 10

Eylül ayında, bir mütevelli heyeti TGI Fridays’i WBS’nin yöneticisi olarak görevden aldı, kısmen de kendisine menkul kıymetleştirmeden fazla yönetim ücreti ödediği için. Mütevelli heyeti daha sonra zincirin bazı operasyonlarından, franchise işletmesi ve telif akışı dahil, sorumlu bir yedek yönetici atadı.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 11

Tahvil derecelendirme kuruluşu KBRA, bunun mali krizden bu yana WBS’yi ilgilendiren ilk yönetici işten çıkarma olduğunu söyledi.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 12

Günler sonra Hostmore, fesih nedeniyle ortaya çıkan belirsizliği gerekçe göstererek Fridays’i satın alma planlarını iptal etti. Hostmore daha sonra İngiltere’deki iflasın eşdeğeri için başvuruda bulundu ve 35 lokasyonu kapattı.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 13

TGI Fridays iflas başvurusunda bulunursa, bu yıl bunu yapan üçüncü rahat yemek zinciri olacak ve Red Lobster ve Buca di Beppo’ya katılacak. Bu yıl onlarca başka restoran şirketi de artan borç ve düşen trafik nedeniyle iflas başvurusunda bulundu.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 14

TGI Fridays, 1965 yılında New York’ta rahat bir bekarlar barı olarak kuruldu. Daha sonra ilk rahat yemek zincirlerinden biri haline geldi ve ardından geçen yıl itibarıyla dünya çapında 600’den fazla restoranı olan uluslararası bir markaya dönüştü.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı - Sayfa 15

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir