DİSK’ten EYT açıklaması! İşsizlik sorunu…

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, EYT yasasının çıkarılması hakinde

DİSK’ten EYT açıklaması! İşsizlik sorunu…

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Haber Ekspres gazetesine açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de 7-8 milyon insana iş bulunabilecek imkân olduğunu ve işsizlik sorununun çözümün basit olduğunu söyleyen Sarı, EYT konusunu işaret etti.

Sarı’nın açıklamaları şöyle:

“İzlanda’da haftalık çalışma günü 4 gün olarak belirlendi. Haftada 4 günlük çalışma sistemi insanların her adımının huzurlu, güvenli ve kendini işe adapte eder. Türkiye’de çalışma saatleri çok yüksek. Yasal olarak 45 saatlik çalışma olsa da aslında insanlar 60-70 saat çalışarak ya da mesaiye kalarak yaşamlarını idame etmek için bedenen çürüyorlar. Oysa siz çalışma saatlerini 40 saate indirdiğinizde tüm iş alanındaki o 5 saatlik rahatlatma bir buçuk milyon insana yeni iş alanı yaratacak. Bu ülkede çalışma saatlerini düşürürseniz, 3600 ek göstergeyi gösterir devlet memurlarının emekli olduğunda yaşanabilir bir ücret almasını sağlarsanız ve EYT’lilerin haklarını verip emekli olmalarını sağlarsanız işsizlik sorunu çok çabuk çözülecektir. Sadece 3600 ek göstergeyle 2 milyon memurun iki ay içinde emekli olacağını biliyoruz. Kısa çalışma saatleriyle 1 buçuk milyon insana yeni istihdam yaratılacağını biliyoruz. EYT’liler de emekli olurlarsa ikinci bir işte çalışma gereksinimi duymayacaklar. Böylelikle bu ülkedeki 11 milyon işsizin 7-8 milyonu iş bulabilir. Böyle bir imkân varken, yap-işlet-devret modeliyle beşli çeteye para yetiştirmeye çalışırken bu taraftaki sosyal dengeyi sağlamak adına hiç kimse adım atmıyor.”

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir