Diyarbakır’dan Erdoğan geçti!

Diyarbakır’dan Erdoğan geçti!
MEHMET EMİN KOŞAL-DİYARBAKIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir hazırlıkları yapılan program kapsamında Diyarbakır’a geldi. İki yılı aşkın bir süre sonra şehre gelen Erdoğan, güne tarihi Kurşunlu Camisi’nde Cuma namazıyla başladı.

Erdoğan, “Kurşunlarla kurşunlanan Kurşunlu” diye nitelediği tarihi camideki namazdan sonra “Gazi mescidimizde, gazi camimizde Cuma namazını kılmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz.” ifadesini kullandı:

“Kurşunlu Camisi tarihi özellikleri itibarıyla bu şehrimizin, bu beldemizin adeta bir tacıydı. Şimdi ise uzun bir aradan sonra burada tekrar bir cuma namazı kılmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz. Şu an itibarıyla Suriçi olarak güzellikleri görüyorsunuz. Bir taraftan surlar yeniden inşa ediliyor, öbür taraftan Suriçi’nde konutlarımız yerel mimari ile inşa ediliyor ve bir an önce bunlar bitirilip inşallah sahiplerine teslim edilecek. Bir başka Diyarbakır inşa ediyoruz, çok çok güzelleştirilmiş bir Diyarbakır’ı inşa ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın burada önemli bir gayreti var ve kısa zamanda da bunları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz.”

AK PARTİ DANIŞMA MECLİSİ

Cuma namazından sonra partililerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı, heyecanlı gençliğin sık sık sloganlarla kestiği konuşmasında, teşkilatların tevazu, gayret ve samimiyetle yoluna devam etmesini istedi.

Mevlana’dan öğütler veren Erdoğan, “herkes içinde taşıdığını dışarı vurur. Bizim özümüzde samimiyet var, art niyet yok” sözlerinin ardından il başkanına program için teşekkür etti.

‘DİCLE’NİN KUZULARINI ÇAKALLARA KAPTIRMAYACAĞIZ’

“Teröre, şiddete, zorbalığa asla teslim olmadık. Milli iradeyi savunmak için gerektiğinde bedel ödedik, sıkıntı çektik ama zalimler karşısında hiçbir zaman başımızı eğmedik. Kefenimizi giyip çıktığımız bu yolda, Allah’a hamd olsun dimdik yürüyoruz. Dicle’nin kuzularını çakallara kaptırmamak için gece gündüz gayret gösteriyoruz. Biz vesayet odaklarının gölgesinde değil, gece karanlığında seccadesini gözyaşlarıyla ıslatan fanilerin dualarıyla yürüyoruz. Biz sırtımızı şu bu örgüte değil, milletimizin takdirine yaslıyoruz. Biz gücümüzü silahtan, şiddetten değil yanımızda dağ gibi duran aziz milletimizden alıyoruz.”

BİJİ SEROK ERDOĞAN SLOGANLARI  

Toplantıda dikkat çeken bir diğer husus Erdoğan’ın sözlerinin sık sık “Biji Serok Erdoğan” sloganlarıyla kesilmesiydi.

“Her zaman Diyarbakırlı kardeşlerimizin yanındayız” diyen Erdoğan, gençlik kollarına teşekkür etti.

Program sırasında gençlerin sözünü Kayahan’ın şarkısıyla kesmesi üzerine Kayahan’a Fatiha okudu ve okutturdu.

Danışma Meclisi hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

DİYARBAKIR ANNELERİYLE BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çocukları PKK tarafından kaçırılan ve 676 gündür HDP Diyarbakır il başkanlığı önünde kurdukları çadırda evlat nöbeti tutan Diyarbakır Annelerini ziyaret etti. Erdoğan, ailelerin kaldığı çadırda yaptığı konuşmada, “PKK ve HDP’nin evlat diye bir derdi yok. Kandil’de taciz bunlar için sorun değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da merakla beklenen bir başka programı da HDP İl Başkanlığı binası önünde kurulan çadırda 676 gündür evlat nöbeti tutan Diyarbakır Anneleri’ni ziyaretiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Anneleri’ne yönelik yaptığı açıklamada, “Malum 25 kadar evladımız anne-babalarıyla buluştu. İstiyoruz ki diğerleri de anneleriyle babalarıyla buluşsun. Kolay değil. Bu süreç bugüne kadar çoğalarak devam etti. Bunun daha da artacağına inanıyorum” dedi.

“Acımız büyük, bu PKK’nın, bu HDP’nin evlat diye bir derdi yok” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kandil’de taciz bunlar için bir sorun değil. 13-14-15-16 yaşındaki evlatların taciz edilmesi, daha ileri gidiyorum; orada yönetici konumundaki kişilerin evlat, taciz diye bir dertleri yok. Onlar tacizlerden beslenerek bu günlere geldiler. Diyarbakır Anneleri’nin bedduası bunları bulacaktır. Biz bu işin takibindeyiz. Hiçbir zaman bu takibi bırakmayacağız, sonuna kadar kovalayacağız. Dicle kenarından aşırılan bir kuzunun hesabını biz de vermek zorundayız. Parlamentoda bunun takibindeyiz. Sizlerin gösterdikleri bu sabrı bundan sonra da göstereceklerdir. Biz bu işi bırakmadık, bırakmayacağız.”

Erdoğan’a programda İçişleri Süleyman Soylu başta olmak üzere bir çok bakan ve milletvekili eşlik etti.

AİLELERE MORAL OLDU  

Ziyaret sonrası evlat nöbeti tutan aileler “Allah kendisinden razı olsun. Cumhurbaşkanımızın ziyareti anne ve babalar olarak hepimize büyük moral oldu. Biz de kararlılıkla eylemimizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dediler.

TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ

Diyarbakır Anneleri’nden sonra valilik ziyaretini gerçekleştiren Erdoğan, ardından valilik önünde bekleyen kalabalığa hitap etti.

HDP ve CHP’yi ideolojik akraba olarak tanımlayan Erdoğan, “KCK, PKK, PYD, HDP’siyle hep birlikte benim Kürt kardeşlerimin iliğini sömüren bu çete, son bin yıldır bu bölgenin, bu halkın başına gelmiş en büyük musibettir.” diye konuştu.

Erdoğan’ın mesajları şöyleydi:

“13-14 yaşındaki Kürt kızlarımızı dağa kaçıranlar bunlar değil mi? Bunlar hangi edepten, namustan bahsediyorlar? Bunlarda ne edep ne namus var… Artık ülkemizde işleyemedikleri cinayetlerine Irak’ın kuzeyinde başladılar. Çünkü bunlar Kürt düşmanı, insanlık düşmanı, coğrafyamızın ve medeniyetimizin düşmanı. Dün akan kanı sürdürmek için çözüm sürecini baltalayanlar şimdi CHP ile iş birliği yapıyor. Tek dertleri var, o da Erdoğan’sız, AK Parti’siz bir Türkiye.”

DİYARBAKIR CEZAEVİ KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

“Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor, kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz” müjdesini veren Erdoğan, Diyarbakır’a hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

GENÇLERLE BULUŞMA

Erdoğan, daha önce canlı yayında söz verdiği gibi gençlerle bu kez Diyarbakır’da tarihi İçkale’de buluştu.

Programda her vekil ve bakan gençlerle farklı masalarda bir araya geldi.

Diyarbakır yöresinden parçalara eşlik eden Erdoğan’ın söylediği şarkılar gençler tarafından heyecanla dinlendi.

Cumhurbaşkanı danışmanı Gülşen Orhan’ın Dotmam parçası da dinleyenleri mest etti.

“Dengbej”lerin arasına oturan ve uzun süre onlara eşlik eden Erdoğan, daha sonra gençleri dinleyip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Üç yılın sonunda Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı olumlu bir atmosferi de beraberinde getirdi.

Erdoğan temaslarının ardından kentten ayrılırken vatandaşların sevgi gösterileriyle uğurlandı…

Erdoğan’ın kurmaylarıyla birlikte yaptığı çıkarmanın ardından bölge halkında Kürt sorununun çözümü noktasında umutlar tazelendi.

‘KAVLİMİZİ YENİLEMEYE GELDİK’

Erdoğan’ın “Diyarbakır ve Diyarbakırlılara bakışımız ilk günkü gibi samimi ve kardeşçedir. Biz bugün Diyarbakır ‘a sadece açılış ve ziyaret yapmak için gelmedik. Biz bugün buraya aynı zamanda Diyarbakır’ı dinlemek, Diyarbakırlılarla istişare etmek, Diyarbakırla olan kavlimizi yenilemek için geldik.” sözü adeta bir manifesto etkisi yarattı.

Terörden bıkan Diyarbakırlılar şimdi bu ziyaretten ve söylemlerden sonra gelecek haberlere odaklandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir