DOĞADER’den Bursa’da maden ocağı tepkisi

DOĞADER, İnegöl’de bulunan altın madeni hakkında köylülerle birlikte basın açıklaması yaptı. CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala’nın da katıldığı basın açılamasında DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Toplandık, çünkü köyümüzde siyanür, altın madeni istemiyoruz” dedi.

DOĞADER’den Bursa’da maden ocağı tepkisi

DOĞADER, köy sakinleri ile birlikte İnegöl ilçesinde ilk olarak Eymir, Sülüklügöl, Kurşunlu, Süpürtü, Babaoğlu ve Küçükyenice mahallelerini etkileyecek altın madeni hakkında muhtarlık önünde basın açıklaması gerçekleştirdi

Gerçekleşen basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala katılım gösterdi.

DOĞADER Başkanı Murat Demir basın açıklamasını gerçekleştirdi. Demir, “Daha güzel günler için bir araya gelmek isterdik. Geçtiğimiz günlerde öğrendik ki köy sınırları içerisinde ormanlık alanlarda ormanımız kesilerek altın madeni sondaj çalışmaları başlatılmış. Bunlar başlatılırken köyümüzün muhtarına, insanına haber bile verilmemiş. Sanki bu köy onların. Köylülerimiz hemen organize olup bize haber verdiler. Toplandık, çünkü köyümüzde siyanür, altın madeni istemiyoruz” dedi.

Demir, “Ülkemizde son 20 yılda 386 tane madencilik ruhsatı verilmiş. Ülkemizin ormanları, meraları, tarım toprakları madenci şirketlere peşkeş çekiliyor. Bu şirketler özel şirketler. Bu özel şirketlerin yüzde 80’i yabancı şirketler. Bu sömürge madenciliğidir. Ülkemizin topraklarını yabancı şirketlere sömürtmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

DOĞADER Başkanı Murat Demir’in ardından Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala açıklamalarda bulundu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bir hafta önce buradaydık, çok açık bir şekilde söyledik. Onlar sizden yaşam alanlarınızı alacaklar, sizin ekmeğinizi elinizden alacaklar, ormanınızı tarlalarınızı kendi çıkarları için çöpe dönüştürecekler. Biz vatandaşla yan yana gelerek topraklarımızı alacağız, tarım alanlarımızı alacağız. Değerli dostlar, kadın arkadaşlar. Aslında bütün mücadele, bu ülkenin çocukları insanca yaşasın diye. Altın takmadan da yaşanır, altın almadan yaşanır. Onlar bizim ekmeğimize, aşımıza el koyuyor niçin? Üç kuruş kazanmak için. Onlara karşı hep birlikte olacağız. Bunlar, suyunuzu, ekmeğinizi, aşınızı alanlar. Herkesi dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Doğanın binlerce yıl içerisinde oluşturduğu yeraltı madenlerine göz dikenler kim? Size sormadan, kimseye sormadan arama iznini kimden aldıklarını kendi kendinize de sorun. Milletinin yanında olmayan, doğasını korumayan, insanını korumayan kim? Böyle bir iktidar var. Her şeyden önce insanını, doğasını savunuyorsunuz. Çok uluslu şirketleri hep birlikte kovacağız. Onların sizin yeşilinizle işi yok, onlar para yeşili seviyorlar. Üç beş kişi zenginleşecek diye bu güzel doğayla dertleri yok. Siz hep buradasınız. Bu birlikteliğinizi bozmayın. İçinizden bazılarını satın almaya çalışacaklar. Geleceğinize sahip çıkın. Bu ülkeler kendi ülkelerinde maden arayamıyorlar. Çünkü orada doğanın bir değeri var” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Kadınlar direndikçe, çocuklar direndikçe biz kazanacağız. Ben yıllarca bu mücadelelerin içindeyim. Burada kadın ağırlıklı olduğunu görüyorum o yüzden mücadeleyi kazanacağımıza inancım tam. Burada altın madeni denilen, siyanürle altın çıkartma faliyetleri yürütülecek. Altın faaliyetleriyle birlikte insan ve çevre sağlığı açısından ağır metalleri de içeriyor. Kadınlar için üreme sorununa, çocuklar için zekada gerilemeye kadar giden sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yeşilliği sırf bir kaç patron para kazansın diye yok etmemeleri için kazanmak zorundayız. Şirketler geldiğinde size yalan söyleyecekler. İliç’i bir ziyaret edin. Orada ne tip yalanlar söylendiğini ve neler yaşadıklarını görün. Biz bu cennet yer, tahribatla karşılaşmasın diye, mezarlıklarınız bile sökülmesin diye mücadele etmek zorundayız” açıklamalarında bulundu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir