Bu para devlet tarafından karşılıksız ve geri ödemesiz şekilde verilmektedir. Doğum parası, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta için ödenmektedir ve toplamda 16 haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Ayrıca, doğum yapan kadınlar günlük 1,5 saat süt izni alma hakkına sahiptirler. SGK, doğum yapan kadınlara 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkı da vermektedir.
2023 yılında, asgari ücretli olarak çalışan kadınlar için doğum izni parası miktarı yüksek bir seviyeye ulaştı. Asgari ücrete yapılan yüzde 54 oranındaki zamın ardından, kadınların 112 günlük doğum izni parası miktarı 25.000 TL’ye kadar çıktı. Bu da 16 hafta boyunca izin kullanan ve ardından işine geri dönen kadınlara toplu bir para ödemesi olarak sağlanıyor. Ayrıca, annelere emzirme parası ödeneği olarak 1300 TL’lik bir doğum parası alma imkanı da sunuluyor.
Doğum izni parası almak isteyenlerin, 90 gün boyunca sigortalı olmaları ve işsizlik sigortası primi ödemeleri gerekmektedir. Bu koşulu sağlayan kadınlar, doğum izni sonrasında işlerine geri dönmeleri halinde SGK’ya bir dilekçe yazarak 25.000 TL’ye kadar toplu para ödemesi talebinde bulunabilirler.
Doğum rapor parası nasıl hesaplanır?
Aynı zamanda analık iş göremezlik ödeneği de diye anılan doğum parası hesabını bir örnek üzerinden yapalım ve doğum parası ne kadar alırım? Sorusuna cevap vermiş olalım. 2022 yılı için aylık brüt ücreti 15.000 TL olan çalışanımızın doğum izin parasını hesaplayalım. Bu örnekle aynı zamanda brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplama yapmış olacağız.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun.
180.000 / 360 (ödenen prim gün sayısı) = 500 TL günlük ücret
500 x 112 =56.000 TL
Doğum izin parası 56.000 TL’ nın 2/3’ü alınır,
56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
2023 yılı için Doğum parası alırken üst sınır asgari ücretin 6,5 katıdır. Yani 2023 yılı günlük ücret en fazla 2168 TL olarak hesaplanır. Bu ücret yine gün sayısı ile çarpılıp üçte ikisi alınır ve doğum parası hesaplanmış olur.
ANALIK HALİNDE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ÖDENMESİ
Analık Hali Nedir?
4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren;
> doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık,
> çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık
süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir.
Analık Sigortasının Kapsamında Bulunanlar Kimlerdir?
> 4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar
> 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar
> Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular
> Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
> Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.
Analık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?
Analık sigortasından sigortalıya,
> Geçici iş göremezlik ödeneği
> Emzirme ödeneği ödenir.
Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödenekleri Nasıl Ödenmektedir?
Sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlemekte olan doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, yine elektronik ortamda Kurum veri tabanına ve işverenin “çalışılmadığına dair bildirim” ekranına düşmekte ve ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince yapılmaktadır. Sigortalının erken ya da beklenenden geç doğum yapması halinde, doğum öncesi ve doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olan süreler sistem tarafından hesaplanmakta ve tekil gebelikte 112 gün, çoğul gebelikte 126 gün olmak üzere, anlaşmalı bankaya sigortalının T.C kimlik numarasına tanımlanarak gönderilmektedir.
Ancak,
-Gebelik istirahatinin başladığına dair rapor almaksızın istirahate ayrılan sigortalıya doğumun gerçekleştiği tarihe kadar olan süreye ait,
-İstirahat raporu almasına rağmen hekimden çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışan sigortalıya çalıştığı süreye ait, geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.
Geç doğum olması halinde ise geçen süre için sistem tarafından otomatik olarak “hastalık” raporu düzenlenmekte, bu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği sigortalıya ayrıca ödenmektedir.
YORUMLAR