Dünyanın en eski kiliselerinden biri Türkiye sınırının hemen dışında bulundu

Almanya’daki Münster Üniversitesi’nden Ermenistan’ın Artaşat antik kentine giden arkeologlar, en eski kiliselerden birini buldu 

Dünyanın en eski kiliselerinden biri Türkiye sınırının hemen dışında bulundu

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi’ndeki meslektaşlarıyla birlikte çalışan bilim insanları, sekiz köşeli yapıyı ortaya çıkardı.

Alman üniversitesine bağlı Achim Lichtenberger, “4. yüzyıldan kalma bu yapı, arkeolojinin ülkede kaydettiği en eski kilise. Bu, Ermenistan’daki erken dönem Hıristiyanlık hakkında sansasyonel bir keşif” dedi.

Ermeni meslektaşı Mkrtich H. Zardaryan da “Sekiz köşeli kiliselerin burada olduğunu şimdiye kadar bilmiyorduk. Ancak onlara Doğu Akdeniz bölgesinden çok aşinayız, ilk olarak 4. yüzyılda görülmüşlerdi” diye konuştu.

Yaklaşık 30 metrelik çapa sahip yapının kenarındaki haç şeklindeki yerlerde bulunan ahşaplara yapılan radyokarbon testi, 4. yüzyıl ortalarında inşa edildiklerini ortaya koydu.

Yapının ortasındaki zeminse terakota ve harçla kaplıymış.

Ermenistan

Son keşif, Ermeniler için kutsal dini mekanlar arasında yer alan ve Türkiye sınırına birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Hor Virap Manastırı’na çok yakın bir yerde yapıldı (Armenian-German Artaxata Project)

Bulunan mermerlerin Akdeniz’den getirildiği tahmin ediliyor.

2018’den beri bölgede arkeolojik çalışma yapılıyordu.

Eylülden beri çalışmalarını sürdüren Almanya ve Ermenistan ekipleri, kazılara devam edeceklerini söylüyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir