Dünyayı ikiye bölen pizza malzemesi

1960’lı yıllarda Kanadalı bir şef pizzanın üzerine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir malzeme ekledi. Kimilerinin nefret ettiği kimilerinin ise bayıldığı bu malzemenin neden bu kadar tartışma konusu olduğu ise merak konusu.

Dünyayı ikiye bölen pizza malzemesi

Asıl doğduğu yer İtalya olan pizza, dünyanın en sevilen lezzetlerinden biri. Hamurun kalınlığı, dokusu ve malzemeleri bölge bölge farklılık gösterse de pizzaseverler bu klasik lezzetten vazgeçemiyor. Ancak pizzanın üzerine konulan bir malzeme var ki tüm dünya ikiye bölündü. BBC, dünya liderlerini, şefleri ve pizzaseverleri ikiye bölen bu lezzeti mercek altına aldı.

TATLI YİYECEKLER ÇOK SEVİLİYOR

Oxford Üniversitesi’nden Psikolog Charles Spence, dünyada en çok tatlı olan yiyeceklerin sevildiğini ve ananaslı bir pizzanın sevilmesinin de çok normal olduğunu düşünüyor. Bir ananasın ağırlığının yüzde 12’sini şeker oluşturuyor. Aynı zamanda asidik olan bu tropik meyvenin şekeri, asidin yarattığı keskinliği alıyor ve ortaya lezzetli bir tat çıkıyor.

GENLER ETKİLİ OLABİLİR

Lezzetlere karşı hassas olma durumunun genlerden kaynaklandığı da belirtiliyor. Ekşi lezzetlere hassas olanların taşıdığı TAS2R38 geni, bu tür yiyeceklere olan bakış açısını ister istemez etkiliyor. Aynı şekilde tatlı olan yiyeceklere olan eğilimimiz de genlerimizden etkileniyor. Özetle, ananaslı pizza seviyor veya sevmiyor oluşumuz genlerden kaynaklanıyor olabilir.

ANANASIN PİŞTİĞİNİ UNUTMAYIN

Elbette ananasın pizzanın üzerinde piştiğini de unutmamak gerekiyor. Aromalı bir meyve orta derecede bir ısıya maruz kaldığında bile yoğun lezzetini kaybediyor ve ısı arttıkça ekmek benzeri bir lezzet oraya çıkıyor. Pişen bir ananas bu sebeple daha az tatlı ve ekşi oluyor.  Bu da meyvenin çok tatlı ve ekşi olmasına engel oluyor.

HEM TATLI HEM TUZLU

Ananaslı pizzanın sevilmemesinin bir nedeni de tatlı ve tuzlu lezzetlerin bir araya gelmesi. Kimileri bu iki zıt lezzetin karışmasından hoşlanmayabiliyor.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir