Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy imzalı açıklama şöyle:
“BURSA MEM’İN 2024-2028 STRATEJİK PLANINDA ÇOCUK İŞÇİLİK HEDEFLENDİ!
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu’nu 1 Mayıs’a Davet Ediyoruz!
2024-2028 Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Stratejik Planı’nda, Mesleki Eğitim Merkezi Programı’na kayıt olan 9. sınıf öğrenci sayısı 5123 olarak açıklanmıştır. Telafi programındaki öğrenciler hariç ve yalnızca 9. sınıflardaki öğrenci sayısını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2028 MESEM öğrenci sayısı hedefini de 9. sınıflarda 7 bin olarak belirlemiştir.
‘’Mesleki ve teknik eğitim alanında eğitim-istihdam-üretim ilişkisi güçlendirilecek ve uluslararası işbirliği ve deneyim paylaşımı teşvik edilecektir’’ hedefiyle açıklanan ‘’İstihdama Hazırlık’’ alt program hedefinin içinde ‘’İşletmelerin Memnuniyet Oranı’’ ve ‘’Mezunların Memnuniyet Oranı’’ yer bulurken öğrencilerin güvenliği ve alınacak önlemler yer bulamamıştır.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MESEM’de kayıtlı toplam öğrenci sayısını ise açıklamamıştır. Öğrencilerin yaşadıkları iş kazaları da kamuoyundan gizlenmiştir.
MESEM PROJESİ ELEŞTİRİSİ
Devlet eliyle yasal çocuk işçiliği olan MESEM projesi kapsamında 336 çocuk resmi rakamlara göre iş kazası geçirirken onlarca öğrenci de yaşamını yitirmiştir.
Çocuk haklarına ve Anayasa’ya aykırı bu uygulama ile kayıtlara geçmeyen binlerce iş kazası, istismar ve travmatik yaşam da kamuoyuna yansımamaktadır.
Sadece 15 yaşında 5123 öğrencinin sanayide, işletmelerde çırak olarak çalıştırılmasından sorumlu Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu on binlerce çırak-işçi öğrenciyle 1 Mayıs’a katılmalıdır.
İş piyasasının ihtiyaçlarına uyumlu işgücü yetiştirmeyi hedefleyen Alireisoğlu’nun hedefleri arasında ‘’Öğrencilerin 7 ve 8. sınıflardan başlamak üzere modüler mesleki eğitim yöntemi ile temel mesleki becerileri alması sağlanacak ve akademik eğitim alan ortaöğretim öğrencilerinin öğrenim dönemi içerisinde mesleki eğitim alarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması sağlanacaktır.’’ bulunmaktadır. Yani Aliresioğlu’na göre 9. sınıfta örgün eğitimden koparılarak 15 yaşında işçileştirilen çocuklar yeterli değildir. Çocukların 7. Sınıfta (13 yaşında) işçileştirilmesi hedeflenmektedir.
Yine 2024-2028 Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Stratejik Planı’nda birbiriyle uyumsuz, tutarsız veriler göstermektedir ki, bugüne kadar kamuoyundan gizlenen-üstü örtülen veriler, satır aralarında kendini göstermiştir. Mevcut durum analiz edildiğinde;
Bugüne kadar deprem tahkiki yapılan eğitim binası sayısı sadece 178’dir. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 1228 eğitim binasından 1050’sine deprem tahkiki yapılmamıştır. 2028’de ise sadece 268 eğitim binasına deprem tahkiki yapılması, 960 eğitim binasına tahkik yapılmaması hedeflenmektedir. Müdürlüğün tahmini mali bütçesiyle bu hedefin de tutturulamayacağı çok açıktır. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü okulları, eğitim ve hizmet binaları olası bir depreme hazır değildir.
Temel Eğitimde;
20 gün ve üzeri özürsüz devamsızlık yapan sürekli devamsız öğrenci oranı: 8,27’dir. Neredeyse tüm ilkokul öğrencilerinin yüzde 10’a yakını, yani her 10 öğrenciden biri devamsızdır.
Ortaokul öğrencilerinde ise bu oran: 15,25 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tüm Türkiye’de ortalamanın yüzde 14,76 olduğu ortaokul öğrencilerinin devamsızlık hedefi de Türkiye ortalaması yüzde 10, Bursa hedefi ise yüzde 11’dir.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Stratejik Planı’nda verilen sayılara göre Bursa’da okul öncesi derslik başına düşen öğrenci sayısı resmi okullarda: 98,7, özel okullarda 12,7 olarak hesaplanmaktadır. Okul öncesinde ikili eğitim yapılsa dahi bir derslikte ya 50 öğrenci mevcudu vardır ya da okul öncesi öğrenci sayılarına dair bilgiler de gerçek dışıdır.
Ortaöğretim öğrenci sayısı resmi kurumlarda (devlet okulu) 298854, derslik sayısı 2145 olarak verilmiştir. Bu durumda ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 52,9’dur. Özel okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 10,17 olarak tespit edilmektedir. Bu bakımdan değerlendirildiğine Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi sitesinde derslik başına düşen ortaöğretim öğrenci sayısı olarak gösterilen 23 sayısı gerçek dışıdır.
Rapora Göre 2301 Öğretmen Kayıptır!
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün raporda sunduğu veriler tutarsızdır. Kamuoyuna sunulan raporda ilimizdeki resmi okullarda görev yapan öğretmen sayısı raporun bir bölümünde 29.100 olarak gösterilirken bir başka bölümde verilen sayı ise 31.401’dir. Bu koşullarda Bursa’da ya 2301 öğretmen kayıptır ya da Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü konudan habersizdir.
Raporda yer alan birçok veri gerçeği olduğu gibi yansıtmasa da, bilinen gerçekler stratejik planda da resmi olarak itiraf edilmiştir.
Rapora göre:
– Bursa’da okullar depreme dayanıksız, güvenliksiz ve yetersizdir.
– Akademik başarı istenilen düzeyde değildir.
– Alan/dal, meslek yönlendirmeleri yetersizdir.
– İkili eğitim devam etmektedir.
– Norm kadro yetersizdir.
– Okullar fiziki yönden yetersizdir.
– Personelin motivasyonu eksiktir.
– Enerji kaynakları bilinçsizce kullanılmaktadır.
– Ortaöğretimde okul türü öğrenci kontenjanları, talep edilen ile doğru orantılı değildir.
– Okullarda yardımcı personel eksiktir.
‘ALİREİSOĞLU ÇOCUK İŞÇİLERİYLE BİRLİKTE 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI’NA KATILMALIDIR’
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Stratejik Planı’ndaki, resmi itiraflara eklenmeyen diğer eksikleri de eklediğimizde:
– Atamalardaki torpil ve kayırmacılık,
– Ödül ve cezada çifte standart,
– İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde devam eden ancak kamuoyuna açıklanmayan yolsuzluk soruşturmaları,
– Okullarda büyüyen açlık riskine karşı alınmayan önlemler,
– Takibi yapılmayan sürekli devamsız öğrenciler,
– Gerici faaliyetlerin ve sözde vakıf/dernekler ile gericiliğin yaygınlaştırılması için yapılan ortak çalışmalar da eklendiğinde, çocuk işçiliğinin ve emek sömürüsünün merkezi haline gelen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü temsilen Ahmet Alireisoğlu, çocuk işçileriyle birlikte 1 Mayıs İşçi Bayramı’na katılmalıdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na katılmasından çok daha anlamlı olacaktır.
Kentimizde mutlu çocuklar ve gençler hızla azalmakta, çocuk işçiler artmaktadır. Çocukların korunup geliştirilmesinden sorumlu olan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çocuk işçi sayısını arttırmayı hedeflediği gerçeği ortadayken çocuklarımızı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne karşı korumak hepimizin toplumsal sorumluluğudur.”
YORUMLAR