El Nino nedeniyle Afrika’da 21 milyon çocuk yeteri kadar beslenemiyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) çatısı altındaki Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) yetkililer Salı günü, El Nino hava olayı nedeniyle Afrika’nın güneyinde yaşanan kuraklığın 27 milyondan fazla insan üzerinde yıkıcı bir etki yarattığını ve bölgede on yılların en kötü açlık krizine neden olduğunu bildirdi.

El Nino nedeniyle Afrika’da 21 milyon çocuk yeteri kadar beslenemiyor

Yetkililer kuraklığın “tam ölçekli bir insan felaketine” dönüşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Lesotho, Malavi, Namibya, Zambiya ve Zimbabve olmak üzere beş ülke, kuraklık ve sonucundaki açlık nedeniyle ulusal acil durum ilan etti.

Afrika’nın güneyinde yaklaşık 21 milyon çocuğun mahsul ekimindeki başarısızlıktan ötürü şu anda yetersiz beslenme sorunu yaşadığı düşünülüyor.

Bölgedeki on milyonlarca insan, yiyecek bulmak ve ihtiyaç maddelerini satın almak için yağmura dayalı küçük ölçekli tarıma bağımlıydı.

Yardım kuruluşları, El Nino hava olayının bölge genelinde ortalamanın altında yağışlara yol açmasıyla birlikte, iklim değişikliği ile bağlantılı artan sıcaklıkların etkilerinin de yükselmesini hesaba katıp geçen yıl sonlarında potansiyel bir felaket konusunda uyarıda bulunmuştu.

‘En kötü gıda krizi’

WFP sözcüsü Tomson Phiri, “Bu on yılların en kötü gıda krizi,” dedi.

“Afrika’nın güneyinde ekim ayı kuraklığın başlangıcını işaret ediyor ve sonraki her ayın, bir öncekinden daha kötü olması bekleniyor. Bunun etkileri, önümüzdeki yıl mart ve nisan aylarındaki hasatlarla sona erecek. Şu anki mahsuller verimsiz oldu, hayvanlar öldü ve günde bir öğün yemek alan çocuklar şanslı sayılıyor.”

“Durum çok kötü,” diyen Phiri, WFP’nin acil yardım sağlamak için yaklaşık 369 milyon dolara (1,26 milyar Türk Lirası) ihtiyaç duyduğunu, ancak bağışlardaki eksiklik nedeniyle bunun sadece beşte birinin temin edilebildiğini söyledi. WFP, bölgedeki çeşitli hükümetlerin talebi üzerine gıda yardımı ve diğer kritik desteklerle operasyona başladı.

Phiri, Afrika’daki krizin “küresel ihtiyaçların hızla arttığı” bir dönemde meydana geldiğini ve Gazze, Sudan ve başka yerlerde de insani yardıma acil ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Diğer yardım kuruluşları, Afrika’daki kuraklığın özellikle şiddetli olduğunu aktarırken, ABD yardım ajansı USAID, ocak-mart aylarındaki tarım sezonunda son 100 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığını ve bu durumdan ötürü milyonlarca insanın beslenme sorunuyla karşılaşabileceğini bildirdi.

Afrika’da, kuraklıktan etkilenen birçok bölgede gıda fiyatları keskin bir şekilde yükselirken, hayat pahalılığı buna bağlı olarak artışa geçti. Yine kuraklığın başka yıkıcı etkileri de oldu.

Zambiya, elektrik üretiminde büyük oranda Kariba Barajı’na bağımlı olduğu için elektrik kesintilerine başvurdu. Saatlerce, bazen de günlerce süren kesintiler görüldü.

Barajın su seviyesi o kadar düştü ki, neredeyse hiç elektrik üretilemeyecek hale geldi. Bu barajı paylaşan Zimbabve de aynı zamanda elektrik kesintileri görülen ülkelerden biri.

Namibya ve Zimbabve’deki yetkililer, mağdur durumdaki insanlar için filler de dahil olmak üzere yaban hayvanlarını avlamaya başvurdu.

El Nino, Pasifik Okyanusu’nun orta ve doğu kısımlarında deniz suyu sıcaklığının normalden daha fazla ısınmasıyla ortaya çıkan bir iklim olayıdır.

Bu ısınma, atmosferdeki hava akımlarını ve yağış düzenlerini etkileyerek dünya genelinde iklim değişikliklerine neden olur.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir