EMADDER’den büyük miting! Taleplerini madde madde duyurdular…

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Bursa İl Başkanı Gürkan Şimşek, 8 Eylül 1999 tarihi ile bu tarihten sonra sigorta girişi olan çalışanların mağdur edildiğine vurgu yaparak adalet arayışlarının illere yayıldığını belirtti. EMADDER Bursa İl Başkanı Gürkan Şimşek, 27 Ekim Pazar İstanbul Kartal meydanında saat 14.00 de “Büyük EMADDER Kademe Mitingi” yapacaklarını belirterek Bursalılara çağrı yaptı.

EMADDER’den büyük miting! Taleplerini madde madde duyurdular…

Şimşek; emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi için çıkarılan kanun ile EYT’lilerin sorunu eksikleri olsa da giderilirken, ortaya konulan 8 Eylül 1999 tarihi ile bu tarihten sonra sigorta girişi olan çalışanların mağdur edildiğine dikkat çekti. Bir gün, bir ay, bir yıl ya da birkaç yıl ile bu tarihi kaçıran çalışanların, erkeklerde 17 yıl kadınlarda ise 20 yıl gibi geç emekli olmak ile karşı karşıya kaldığını belirten Şimşek şöyle devam etti; “Çıkarılan yasa yeni mağdurlar doğurdu. Çalışma yerlerinde iş barışı ortadan kalktı. İnsanların azimleri ve çalışma şevkleri kırıldı. Yanı başında kendinden küçük yaştaki iş arkadaşı, daha az pirim ve sigortalılık süresi ile emekli olup çift maaşa kavuşmuşken, aynı haklara sahip olabilmek için 17-20 yıl beklemeye mahkum bırakılan çalışanlar isyan etmektedirler. Bu durum toplum huzurunu bozar bir hal almıştır. Bizler EMADDER olarak bu sorunun kademeli bir emeklilik sistemi getirilerek çözülmesini talep ediyoruz. Bu hak mücadelemizde sizleri yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

Şimşek, “8 Eylül 1999 tarihinde dönemin koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı yasa ile çalışanların emeklilik hakları kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa sabitlendi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar 20 yıl boyunca bunun haklı mücadelesini verdi. 2 Milyon 250 bin EYT’liden 1 Milyon 250 bini bu yıl içinde çıkan yeni yasa ile emeklilik için başvurdu. Kalan 1 Milyonu ise iş akitlerinin feshi söz konusu olunca emekli olmaktan vazgeçti. Bir de Bağ-Kur’luların sorunu var. 9 bin prim ödeme günü 7 bin 200’e inecekti ama bu da havada kaldı. Bazı pirim ödeme krizine rağmen, EYT’liler 20 yıl süren mücadelelerini kazandılar. Bizler 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar mağdur olduk. 1 gün, 1 ay, 1 yıl için 17 yıl geç emeklilik, sizce de adil mi? Bu nedenle bizler de mağduriyetimizin giderilmesi ve adil kademeli emeklilik hakkı tanınması için örgütlendik” dedi.

Kademeli ve adil emeklilik için hazırladıkları prim gün önerisi tablosunu da açıklayan Gürkan Şimşek, 8 Eylül 1999 sonrası ve 2000 yılı için 333 bin 704 mağdurun olduğunu, 2001 yılı için 348 bin, 2002 yılı için 363 bin, 2003 yılı için 378 bin mağdur olduğunu anlatarak, 2009 yılına kadar kademeli geçiş ile emeklilik talep edenlerin sayısının 3 milyon 656 bin kişi olduğunu açıkladı. EMADDER’in 2009 sonrası için de kademeli geçiş ile emeklilik yaşında kadınlar için 50 erkekler için 52 yaş önerisi getirdiğini bildiren Şimşek, kademeli emekliliğin de bütçeye yük getirmeyeceğini rakamlarla ortaya koydu.

Emeklilikte Adalet Derneği Olarak Biz Kimiz?
• 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanlarız.
• Söz konusu tarih öncesinde ya sigortasız çalıştık, ya staj yaptık, ya vatani görevimizi yaptık ya da bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatına devam ettik. Bu nedenlerle sigorta girişimiz 08/09/1999 sonrasında yapıldı.
• EYT düzenlemesi kapsamına alınıp emekli olan çalışanlarla aynı yaşlardayız.
• EYT yasası ile Erkeklerde 17 yıl Kadınlarda 20 yıl geç emeklilik sebebiyle anayasal eşitlik ilkesine dayanan haklarını savunan ve bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip olması gereken çalışanlarıyız.
• Amacımız EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan kadınlarda 20 erkeklerde 17 yıl geç emeklilik uçurumunun kademeli düzenleme yapılarak giderilmesi ve adaletin tüm çalışanlar için tesis edilmesidir.
•Bütün bu haksızlığın giderilmesi için Emeklilikte Adalet Derneği EMADDER bünyesinde mücadele ediyoruz.

Sayın Devlet Büyüklerimiz;
Devletimizin refah düzeyini arttırmak adına çalışan, üreten tüm çalışanlarımızın sizlerden beklentisi, çalışanların daha adil, çalışma barışı içinde ve mutlu bir emeklilik hayali kurabilmesi adına bahsi geçen mağduriyetlerimize de duyarsız kalmayacağınıza inancımız tamdır.

EMAD-DER Emeklilikte Adalet Derneği olarak, yeni sosyal güvenlik reformu ile ilgili yapılacak düzenlemelerden taleplerimizi aşağıda bilgi ve değerlendirmelerinize saygılarımızla arz ederiz.

1. 08/09/1999 tarihinden sonra işe başlanmış SGK sistemine kayıtlı (4a,4b,4c kapsamındaki) çalışanların, 03.03.2023 tarihinde yaş şartsız olarak düzenlenen EYT yasası ile birlikte erkekler 17 yıl, kadınlar 20 yıl daha fazla çalışarak emekli olma hakkını elde edebilecektir. Akranlarımızla ve hatta bizden küçük kardeşlerimizle aramızda oluşan bu farkın daha adil olabilmesi için kademeli bir yaş koşulu ile yeni bir düzenleme yapılması,

2. Çalışan kadınların bir kısmı çocuklarının bakımı nedeniyle işe ara vermek zorunda kalabilmekte, bir kısmı da işe başlamadan önce anne olduğu ve çocukları nedeniyle işe geç başlamaktadır. Erkek çalışanlara tanınan SGK öncesi askerlik borçlanması hakkının, aynı koşullarla çalışma başlangıç tarihini geriye çekecek şekilde SGK öncesi doğum yapan annelere de tanınması,

3. Aile hayatının korunması ve ev hanımlarına tanınacak emeklilik hakkı ve prim indirimi kapsamının genişletilerek hem ev, hem iş hayatına devam eden çalışan kadınların ve çocuğu olan annelerin de bu kapsama alınması,

4. SGK kapsamında olan (4a,4b,4c) tüm çalışanların prim gün sayılarının eşitlenmesi,

5. Askerlik borçlanmasının, çalışanın hangi statüde olduğu fark etmeksizin (4a,4b,4c) sigorta giriş tarihini borçlandığı gün sayısı kadar geriye çekmesi,

6. Askerlik tarihinin sigorta başlangıç tarihi öncesi olması halinde, askerlik tarihinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi,

7. Emeklilikte maaş bağlanma oranlarının emeklilerin refah payının artırılması adına yeniden düzenlenmesi,

8. Emeklilik için uygun bulunan prim gün sayısını doldurarak, yaşı ilerlediği için yeni iş imkanı bulamayan çalışanların işsizlik sigortası kapsamında sağlık giderlerinin karşılanması,

9. Birçok çalışan arkadaşımız 8/9/1999 tarihinden önce işe başlamış olup, sigorta girişlerinin geç yapılmış olması ve o tarihlerde gerekli kontrol ve denetim imkanlarının günümüzdeki kadar kolay ulaşılabilir olmaması nedeniyle, yeni düzenlemeden yararlanamadığı göz önüne alınarak, hizmet tespit davalarında ön görülen 5 yıllık zaman aşımı süresinin kaldırılması.

Derneğimiz, yukarda başlıkları verilen mağduriyetler kapsamında; aynı ülkeye katma değer sağlayan her çalışan için adil bir düzenleme yapılması için faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Tüm mecralarda haklı davamızı anlatmaya, yasal ve hukuki çerçevede de bu mücadelenin içinde olarak faaliyetimizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bildirmek isteriz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir