‘Emekli intibak ve ABO düzenlemesi bekliyor’

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, emeklilerin intibak ve aylık bağlama oranlarıyla ilgili taleplerinin dikkat alınması gerektiğini söyledi.

‘Emekli intibak ve ABO düzenlemesi bekliyor’

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, emeklilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla verilen Meclis Araştırma Önergesinin görüşmeleri sırasında Meclis Genel Kurulunda konuştu.

Emeklilerin hakkını alamadığını belirten Şevkin, “Emeklilerin maaşı yoksulluk ve açlık sınırının altında şu anda. Bir de yetmez gibi, dalga geçer gibi ’emekliler yılı’ dediğiniz bu yılda 3 bin lira sadaka verir gibi ikramiye veriyorsunuz. Allah aşkına, bir öğün yemeği karşılıyor mu arkadaşlar 3 bin lira? Siz neyin hesabındasınız, neyin müjdesini veriyorsunuz?” dedi.

Kök maaş uygulamasını eleştiren Şevkin, “Normal koşullarda insanların bu kök maaşla şu anda 24-25 bin lira alması gereken yerde, maalesef, hak kayıpları sonucunda bu insanlar kök maaş nedeniyle sadece 10 bin liraya mahkûm edilmiş oldular.” diye konuştu.

Emeklilerin intibak beklediğini belirten Şevkin, “Banka promosyonları kamu çalışanlarıyla aynı orana yükseltilmedi; emeklilere muayene, ilaç katılım payları, fark ücretleri hâlâ alınmaya devam ediyor. Kültür, sanat, sporu zaten emekli unuttu, böyle onu da ücretsiz hâle getirmek gibi de bir kaygınız yok. İkramiyenin en az asgari ücret seviyesinde olması gerekiyor arkadaşlar, insani olabilmesi için. Emeklilerin ücretsiz tatil yapabilme olanakları sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şevkin, “EYT’lilerin de aylık bağlama oranlarıyla ilgili talepleri dikkate alınması gerekiyor.” dedi.

Günde sadece 1 simit ve çay alması hâlinde emeklinin aylık 9 bin lira gideri olduğunu söyleyen Şevkin, “Allah’tan korkun ya! 10 bin lira yeter mi arkadaşlar, 10 bin lira yeter mi soruyorum size? Gerçekten simit ve çayla gelenler halkı unutmuş durumda. O simit ve çay hesabını her fırsatta, bu emekliye yaşattığınız ıstırap, bu emekliye yaşattığınız sorun nedeniyle karşınıza çıkaracağız.” diye konuştu.

Şevkin, emekli bayram ikramiyesi tutarının da asgrai ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir