Emeklilik bekleyenlere yeni sorun! Yaşı uzatmamak için zamanla yarışacaklar…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emeklilik yaşlarının sonradan çıkartılan kanunla yükseltilmesinden yakınarak çözüm için yıllardır mücadele ediyorlar. 30 Nisan 2008 sonrasında ilk defa sigortalı çalışmaya başlayanlar yaşları genç olduğundan henüz farkında değiller ama emeklilik yaşı konusunda çok daha büyük zorlukla karşı karşıya kalacaklar. Prim günü eksik olanların emeklilik yaşları, eksik günleri doldurmakta geciktikleri her 2 yılda 1 yıl uzayacak. Emeklilik yaşının 1 yıl uzaması için bir günlük gecikme bile yetecek.

Emeklilik bekleyenlere yeni sorun! Yaşı uzatmamak için zamanla yarışacaklar…

Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının sorularını yanıtladı.

Eşim 2013 SSK girişli. SSK gün sayısı 2400. SSK’dan yaştan kısmi emekli olması için kaç prim günü olması gerekir? Bu günlerini isteğe bağlı sigorta ile doldursa hizmet birleştirmesi yapsa günü dolduğunda hangi statüden emekli olabilir? (Günay A.)

30 Nisan 2008 sonrası çalışmaya başlayanlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi oldukları için önceki tarihlerde çalışmaya başlayanlara göre önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar ilk bakışta kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olacakmış gibi görünüyor. Ama emeklilik yaşları prim gününü doldurdukları tarihe göre değişecek.

Eşiniz ilk sigortalı çalışmaya 30 Nisan 2008 sonrasında başladığı için 4/a (SSK) statüsünde 7200 prim günüyle, 4/b (BAĞ-KUR) statüsünde ise 9000 prim günüyle 58 yaşında normal emekli olabilir. Ancak, her iki statüde de 58 yaşında emekli olabilmesi için prim günü koşulunu 31 Aralık 2035 tarihine kadar yerine getirmelidir. Gecikme halinde her 2 yılda bir emeklilik yaşı 1 yıl uzar. Aynı kural erkekler için de geçerlidir. Erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, 9000 prim gününü doldurmakta geciktikleri her 2 yılda 1 yıl uzayacak.

Yaştan emeklilikte ise prim gününü 5400’e tamamlamak şartıyla gerek 4/a, gerekse 4/b statüsünde 61 yaşında kısmi aylıkla emekli olabilir. Normal emeklilikte olduğu gibi, 5400 prim günü koşulunu 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlayamadığı takdirde emeklilik yaşı her 2 yılda 1 yıl uzar.

5510 Sayılı Kanun döneminde çalışmaya başlayan 4/a, 4/b ve 4/c’liler arasında emekli aylığı hesaplaması bakımından bir fark bulunmuyor. Her üçünde de emekli aylıkları prime esas kazançların toplamı üzerinden hesaplanıyor.

İlk defa sigortalı çalışmaya 30 Nisan 2008 tarihinden sonra başlayanlardan birden fazla statüde çalışması olanlar, en fazla hangi statüde çalışmışlar ise o statüden emekli olabiliyorlar. Son 7 yıl en fazla çalışılan statü kuralı bunlarda geçerli değil.

Bu nedenle, eşiniz 5400 gün üzerinden emekli olmayı planlıyorsa, kalan prim günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlamasında hiçbir sakınca bulunmuyor. Ancak, 7000 prim gününe ulaşarak normal emekliliği planlıyorsa tüm iş yaşamı boyunca en fazla 4/a statüsünde çalışması gerekir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir