En düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu, ya şimdi?

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, emekli maaşlarının nasıl eridiğini anlatmak için dikkat çekici bir altın hesabı yaptı.

En düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu, ya şimdi?

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, emeklililerin sorunlarını gündeme taşıdı.

Türkiye’de 13 milyon emekli olduğunu, ayrıca emeklilik hakkını kazanmak için bekleyen EYT’liler olduğunu belirten Arı, “Bu EYT’liler meselesinin bir an evvel çözülmesi gerektiğini buradan bir kez daha duyurmak istiyorum.” dedi.

Arı, şöyle devam etti:

“AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında en düşük emekli maaşı o günün koşullarında 8 çeyrek altın. Bakın, bizi dinleyen vatandaşlarımız iyi anlasın diye bu örneği veriyorum, 2002 yılında en düşük emekli ikramiyesini alan emeklimiz 8 çeyrek altın alabilmekte; bugün, sizin döneminizde en düşük emekli aylığıyla ancak ve ancak 2 çeyrek altın alınabilmekte, 2 yakın akrabasının düğününe giderse o da bitti demektir. Şimdi, bakın, 2 milyon emeklimiz 1.500 TL seviyesinde maaş almakta. Yine, 3 milyon emeklimiz asgari ücretin altında maaş almakta. Toplam 9 milyon emeklimiz ise “yoksulluk sınırı” diye ifade edilen, bugünün rakamıyla 3 milyon 728 bin TL’nin altında maaş almakta.

… öncelikle, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesinde zaruret bulunmakta. Bakın, emeklimiz hastaneye tedaviye gider, katkı payı alınır; ilaç almaya gider, katkı payı kesilir. Bu şartlarda zaten düşük maaş alan emeklimiz neredeyse hastaneye gitmekten korkar, eczaneye gidip ilaç almaktan korkar. Bu katkı payı kesiminin bir an evvel kaldırılması gerekmekte.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir