Enerji içecekleri, kısa vadeli enerji artışı sağlayabilir, ancak aşırı tüketim veya uzun süreli kullanım sağlık sorunlarına yol açabilir.
Aşırı kafein ve şeker içeriği, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, uykusuzluk, anksiyete ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.Enerji içeceklerinin yükselişi, hızlı yaşam tarzlarına, yoğun çalışma saatlerine ve enerji seviyelerini artırma ihtiyacına dayalı olarak ortaya çıktı ve hızla gençler ve genç yetişkinler arasında popüler oldu.
Odaklanmayı arttırdığını ve enerji verdiğini iddia eden bu içeceklerin içerikleri hiç de masum değil. Enerji içecekleri zararlı mı, sağlık uzmanları ne söylüyor? Enerji içeceklerinin sağlığımız üzerindeki etkilerine ilişkin tüm detaylar bu haberde..
ENERJİ İÇECEĞİNİN İÇERİĞİNDE NE VAR?
Enerji ve odaklanma vaadeden bu içecekler kan şekerinin ani yükselmesine sebebiyet veren birçok maddeyi içeriğinde barındırıyor. Bir kutu enerji içeceğinin içeriğinde ortalama olarak 35-40 gram çoğu HFC formunda şeker, 80-200 mg kafein,tuz , günlük ihtiyacınızdan 20 kat daha fazla B vitamini,Taurine adlı bir aminoasit, ginseng, ginko biloba, suni renklendirici ve tatlandırıcılar.Genellikle ürün içeriğindeki şeker,sofra şekeri değil enerji olarak doğrudan kullanılamayan yüksek fruktozlu mısır şrubu şekeridir. Uzmanların görüşlerince bu şekerler karaciğer yağlanmasına sebep olan etkenlerden biridir. Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlu’nun belirttiğine göre; Kafeinin bir enerji değeri, kalorisi yok.Enerji içeceklerinin içerisindeki kafein miktarı da yaklaşık 4-5 fincan Türk kahvesine eş değerdir. Enerji içeceğinin içeriğindeki B viitamini ise zaten idararla doğrudan vücuttan atılmaktadır çünkü vücudun alması gereken normal vitamin miktarından yüksektir. Taurine maddesi de asasen bir amino asittir ama elzem değildir. Bu maddenin dışarıdan verilmesinin bir enerji verip vermeyeceğine dair bilimsel bir dayanak yok.
YÜKSEK DOZDA SENTETİK KAFEİN VAR
Yörükoğlu; Kahvedeki kafeinle enerji içeceklerindeki kafein aynı değildir.Enerji içeceklerindeki kafeinlerin çoğu sentetik kökenli maddelerdir diyerek; yüksek dozda kafein alımının, kalp hızında artış, kalp ritminde düzensizlik,tansiyonda yükselme,enerji ile karıştırılan bir ajitasyon yani huzursuzluk hali, sinirlilik, muhakeme yeteneğinde azalma gibi olumsuz sonuçları olduğuna dikkat çekti. Ellerde ttitreme, uyku bozuklukları,mide veya bağırsak sorunlarına sebep olabileceğini belirtti. Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlu, sınav dönemlerinde ya da normal zamanlarda enerji alımının doğal beslenmeyle sağlanmasının altını çizerken, bu dönemlerde portakal suyu ve kahve tüketilebilir tavsiyesinde bulundu.
YORUMLAR