Erdal Sağlam’dan o görüşmeye tepki: İşçiye köle muamelesini savunan bir iş dünyası temsilcisi görmemiştim!

10Haber yazarı Erdal Sağlam, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı Vedat Işıkhan ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, “Neredeyse işçiye köle muamelesi yapacak ilkel bir çalışma düzenini savunabilen bir iş dünyası temsilcisi görmemiştim” dedi.

Erdal Sağlam’dan o görüşmeye tepki: İşçiye köle muamelesini savunan bir iş dünyası temsilcisi görmemiştim!

Sağlam, yazısında şunları söyledi:

“İTO’nun açıkladığı talepler “İş Kanunu’nun ‘ekonomi dostu’ olacak şekilde güncellenmesi iş dünyasının temel önceliklerinden biri” diye başlıyor ve ‘ekonomi dostu’ndan kasıt belli ki ‘tümüyle sermaye dostu’ talepler. Avdagiç ‘Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, işe iade tazminatı, sendikal tazminat gibi iş hayatına ilişkin pek çok katı düzenleme işverenin ilave istihdama yönelmesini zorlaştırıyor. İşveren ve işçiyi hukuki olarak karşı karşıya getiren düzenlemelerin gözden geçirilmesi fayda getirecektir’ diyor. Yani “istediğimiz her şeyi verin, istediğimiz koşullarda işçi çalıştıralım” demek gibi bir şey.

‘Kısa çalışma ödeneğinin ekonomik şartlardan dolayı istihdamını koruması gereken firmalar için etkin olarak kullanılması konusunda daha esnek bir yaklaşımın beklentisi içindeyiz’ talebi var. Belli ki pandemi dönemindeki gibi mücbir sebep gerekmeden ‘verimsiz çalışsa da, işini bilmese de tüm işletmeler açık kalsın, çalışanların parasını da devlet ödesin’ demeye çalışılıyor.

40 yılı aşkın süredir ekonomi gazeteciliği yapıyorum ve bu kadar fütursuz biçimde sadece kendine yontan, neredeyse işçiye köle muamelesi yapacak ilkel bir çalışma düzenini savunabilen bir iş dünyası temsilcisi görmemiştim. Üstüne üstlük hem de Hazineye, yani halkın sırtına tekrar binecek yükler bunlar.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir