Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı.
Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından, Miçotakis ile ortak basın toplantısına katıldı.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
“Miçotakis’i Ankadra’da misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz.
‘SON DERECE SAMİMİ VE YAPICI BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK’
Diyalog kanallarını açık tutmada mutabakatımız var. Sayın Başbakanla son derece samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde Türk-Yunan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları da ele aldık. Sorunları diyalogla çözme irademize bağlıyız. İkili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var.
İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan’daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz.
‘TERÖRLE MÜCADELE GÜNDEMİMİZDEYDİ’
Yunanistan’la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. Sorunlarımızı diyalogla çözme irademize bağlıyız.
‘KIBRIS SORUNUNUN KALICI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI MÜHİMDİR’
Kıbrıs sorununun Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir.
‘ULUSLARARASI TOPLUM SESİNİ ARTIK DAHA GÜR ÇIKARMALIDIR’
Türkiye olarak İsrail’i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır.
‘HAMAS’I BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMÜYORUM’
Mutabık kalmadığımız bir konu var. Ben Hamas’ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas’ı, 1947’de işgal edilen topraklarını ve kendi insanını koruma mücadelesi veren bir direniş örgütü olarak görüyorum. Adım adım Hamas’ı takip ediyorum. Sizler Hamas’a terör örgütü derseniz ben üzülürüm.
Miçotakis’in konuşmasından satır başları şu şekilde:
‘OLUMLU GELİŞMELERİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ’
Bu olumlu gelişmeleri devam ettirmek istiyoruz. İki halk benim bağlandığım şekilde çok önemli bir insiyatifin meyvelerinden faydalanmaya başladı. 10 Ege adasını ziyaret edebiliyorlar. Sınır kapısında yapılan kısa bir kontrolden sonra gerçekleştirilen bir süreç. İki halkın bürokrasi ızdırabı yaşamadan bir araya gelmeleri önemli bir fırsattır.
İnsan tacirlerini durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar çok önemli sonuçlar vermeye başladı. Türkiye bu konuda çok pozitif katkıda bulundu. Biz Avrupa kararları ışığında da Türkiye’nin Avrupa fonlarından faydalanabilmeleri için çalışıyoruz.
Azınlıkların dini bir azınlık olduğunu Lozan Antlaşması çerçevesinde görebiliriz eşit vatandaşlık ilkesi ışığında Müslüman vatandaşlara Yunan devletinin iyi davrandığına inanıyorum. Müslüman azınlığın Yunanistan’ın sosyal ve kültürel yapısına katkısı çok büyüktür.
Kariye Camii’nin tekrar bir ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu.
Ukrayna ve Ortadoğu’daki gelişmeleri görüşme fırsatı elde ettik. Bizi büyük meraka düşüren gelişmeler yaşanıyor.
‘GÖRÜŞ AYRILIĞI SÖZ KONUSU AMA KANIN DURMASI KONUSUNDA HEMFİKİRİZ’
Türkiye ile Ortadoğu konusunda bir görüş ayrılığı söz konusu. İsrail’in Gazze bölgesine girmesi. Hamas’ı Türkiye’nin değişik bir yaklaşımla gördüğünü biliyoruz. Ancak bölgede akan kanın durdurulması konusunda ikimiz de hemfikiriz.
‘TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK VERİYORUZ’
Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat ışığında bir çözüm bulmak çok önemli oldu. Yunanistan var olan zorluklara rağmen Türkiye’nin AB’ye ortaklık sürecine destek vermeye devam etmektedir.
Görüş ayrılıklarımıza rağmen kazan-kazan zemininde iş birliğine açığız.
İklim değişikliği ve deprem coğrafyaları içinde yer almamız bizi afet ve acil durum yönetimi konusunda bir işbirliğine götürüyor.”
YORUMLAR