Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu.
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği düzenlemeyle emekli olan EYT’lilerin ilk adresi belli oldu.
Kıdem tazminatlarını, bayram ikramiyelerini, promosyonlarını ve ilk maaşlarını alan EYT’liler, altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası kurda beklenen yukarı yönlü hareketler sonrasında Kapalıçarşı’ya akın etti. EYT’lilerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle satışlar ikiye katlandı.
KUYUMCULARIN ÖNÜNDE KUYRUK OLUŞTU
Ekonomim Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberine göre banka promosyonları, EYT tazminatı ve bayram ikramiyesini alan çalışanların yanı sıra gelirini enflasyon karşısında kendini korumak isteyen vatandaşlar, yatırımlık altın satan kuyumcuların önünde adeta kuyruk oluşturdu.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren talebin hızlandığına dikkat çekerek satışların yüzde 30 artış gösterdiğini kaydetti.Kapalıçarşı esnafı ise son haftalarda satışların ikiye katlandığını dile getirdi.
EYT’LİLERİN TERCİHİ ALTIN OLDU
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Kapalıçarşı’nın yanı sıra Kuyumcukent ve semt/ perakende mağazalarımızda da Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren hareketliliğin başladığını belirterek, “Talep bayramın ardından hız kazandı. Düğün mevsiminin başlayacak olmasının da bu hareketlilikte etkisi var. Kuyumcu mağazalarındaki alışverişlere bakıldığında hem yatırımlık hem de yeni evlenen çiftler için takı/mücevher alışverişinin yapıldığını gözlemliyoruz. Yatırımlık altın talebinde gözüken hareketliliğin nedenlerinden birions/gram fiyatlarındaki artış. Bir diğer neden ise iç piyasa kaynaklı. Hükümetin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çiftçilerimize dönük attığı adımlar sonrası vatandaşlarımız, ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla güvenli liman olan altına yöneliyor” dedi.
ALTIN TALEBİ YÜZDE 30 ARTTI
Ramazan ayı öncesine göre talepte yüzde 30’luk bir artışın olduğunu söyleyen Atayık, “Kuyumcu mağazaları, Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’e gelen vatandaşlarımız, ağırlıklı olarak yatırımlık Darphane ürünü olan Cumhuriyet sikke ve ziynet altınları, gram altın, gram gümüş ve bilezik modellerinde yoğun bir talep göze çarpıyor. Ancak, bizim sektör olarak asıl beklentimiz; bu talebin yüksek katma değer oluşturan ve asıl istihdama büyük katkı sağlayan altın takı ve mücevhere yönelmesidir” dedi.
DARPHANE’DE ÜRETİM 3’E KATLANDI
Altına olan yoğun talep, Darphane’nin verilerine de yansıdı. Yatırımlık altın üretiminde rekoru getirdi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yılın ocak-nisan döneminde Darphane’nin altın üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 316 artarak 12 milyon 649 bin 312 adete ulaştı. 2022 yılının aynı döneminde bu rakam 3 milyon 37 bin 276 adet olarak gerçekleşmişti. Darphane’nin sadece çeyrek altın üretimi bu yıl ocakta 2 milyon 211 bin 250, şubatta 2 milyon 243 bin 580, martta 1 milyon 312 bin 110 ve nisanda da 1 milyon 643 bin 950 adete yükseldi.
MAKAS GİDEREK AÇILIYOR
Altın fiyatlarında makas giderek açılıyor. Ekranlarda anlık olarak 1265 TL sevisinde olan gram altın, kuyumcularda ise 100 TL’den fazla bir farkla satılıyor.
YORUMLAR