Futbolda şiddetin cezası!

Şiddet kavramı maalesef toplumun her alanına yerleşmiş, spor da bunlardan nasibini almış durumda. Bu zamana kadar müsabakaların öncesinde, sonrasında veya esnasında gerek oyunculara gerek tribünlerde birbirlerine karşı şiddet uyguladıklarını özellikle kesici delici alet pet şişe fırlattıklarına şahit olduk. Bu gibi olayların artması sebebiyle 2011 yılında 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kabul edildi.

Futbolda şiddetin cezası!

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Öncelikle müsabaka için seyirci kabulüne başlanmasından müsabaka alanının tamamının tahliye edilmesine kadar sahaya, soyunma odalarına koridorlara ve sporcu giriş çıkış tünellerine girilmesi yasaklanmış durumda. Burada dikkat edilmesi gereken ise sadece oyun esnasında değil, başlangıcından sonuna kadar alanlara girilmesinin yasak olduğu. Yani kişi seyirci kabul edilirken veya seyirciler tahliye edilirken dahi sahaya girmesi halinde suç işlemiş oluyor. Bu suçu işlemesi halinde ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu yasak alanlara girme eylemi müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde ise cezada artırıma gidilerek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Burada önemli nokta ise bu yasak eylem müsabakanın güvenliğini tehlikeye atmasa dahi sadece seyrini bozması halinde de ceza artırımına gidiliyor. Örneklemek gerekirse kişi müsabaka esnasında sahaya girmeye çalıştı, müsabaka durmadan güvenlik tarafından uzaklaştırılırsa 3 aydan 1 yıla kadar hapis, eğer kişi müsabaka esnasında sahaya girdi güvenlik tarafından uzaklaştırılıncaya kadar 10 dakika maç oynanmadı bu durumda ceza arttırılarak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

YASAK ALANLARA GİRME

MADDE 16 – (1) Müsabaka için seyircilerin kabulüne başlanmasından itibaren müsabaka sonrası tamamen tahliyesine kadarki zaman zarfında yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Kanunda sadece hapis cezası öngörülmemiş durumda. Bazı güvenlik tedbirlerine de hükmedilebileceğinden bahsedilmiş. Güvenlik tedbirini ise bir hapis cezası veya adli idari para cezası olmadan bir takım yasaklamalar olarak tanımlayabilir. 6222 sayılı kanun ise bu suçlardan hüküm kurulurken kişinin seyirden yasaklanmasına karar verileceği ve bu yasaklamadan müsabakayı ve antrenmanları da izlemesinin yasaklı olduğu anlaşılacağı da belirtilmiş. Burada dikkat edilmesi gereken bu tedbirinin hakimin takdirinde olmadığı. Yani yukarıda belirtilen suçtan ceza alan kişi hakkında seyirden yasaklanma tedbirinin de mutlaka verileceğidir. Bu yaptırımın süresi ise hükmün kesinleşmesinden itibaren 1 yıldır. Fakat bu süreler ikinci kez yasaklanmasına karar verilirse 3 yıl, 3. kez yasaklanmasına karar verilirse 5 yıl olarak uygulanacaktır. Yine aynı şekilde bu Kanun hükümlerine göre hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanma kararı verilen kişi, yasak süresince spor kulüplerinde ve federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamaz; spor müsabakalarında hakem, temsilci veya gözlemci olarak görev yapamayacaktır.

Görüldüğü üzere dikkat çekmek, takipçi kaygısı için yapılan Ali Abdülselam Yılmaz Beşiktaş Park’ta oynanan Liverpool – Chelsea karşılaşmasında sahaya girmesi eylemi 6222 sayılı kanun gereği suç ve sonucu da hapis cezası olmakla birlikte, hakkında seyirden yasaklanma gibi bir çok güvenlik tedbiri uygulanacaktır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir