İstihdam sorunun çözümü için geleceğe yönelik planlama yapılmalı

Pandemi sonrası işsizlik rakamlarındaki düşüşün kendilerini mutlu ettiğini belirten Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, istihdam sorununun kalıcı olarak çözülmesi adına geleceğe yönelik planların yapılması gerektiğini vurguladı.

İstihdam sorunun çözümü için geleceğe yönelik planlama yapılmalı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre 0,6 puan azalışla yüzde 13,2 oldu. Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, pandemi sonrası işsizlik rakamlarındaki düşüşün kendilerini mutlu ettiğini kaydettiği açıklamasında, “Geçen ay turizmde yaşanacak hareketliliğin iş gücü rakamlarına da etkisinin olacağını belirtmiştik. Umduğumuz gibi olması bizi ziyadesiyle mutlu etti” dedi.

TURİZM ETKİSİNİ GÖSTERDİ

İşsizliğin 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 265 bin kişi azalarak 4 milyon 237 bin kişi olduğunu hatırlatan Türkay, “Bu durum hizmet sektörünün işsizlik üzerindeki etkisini bize gösterdi. Hizmet işletmeleri başta restoranlar ve turizm tesisleri olmak üzere çalışmaya başlayınca işsizlik de geriledi. Bizim genç işsizlerimize iş imkanını acilen sağlamamızın en kısa yolu turizmden ve hizmet sektöründen geçiyor” diye konuştu.

Bu kestirme çözümün yanı sıra kalıcı çözüm için de istihdam politikaları oluşturulması gerektiğini ifade eden Türkay şunları söyledi: “İstihdam politikaları, eğitimi öncelikleyen, hukuk, demokrasi ve özgürlükler üzerine inşa edilmeli. Aksi halde istihdam sorunumuz hep sürecektir. Geleceğe göre planlar yapmalı, katma değerli ürün üretmenin yetişmiş insanla mümkün olduğunu unutmamalıyız. Ancak yetişmiş insan da daha çok özgürlük alanı ister. Genç beyinlerimizi başka ülkelere kaptırmamalıyız.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir