Gürcistan’da Rusya’ya benzer şekilde LGBTQ karşıtı yasa kabul edildi

Yasa, Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımını tehlikeye atacağı gerekçesiyle haftalardır eleştiriliyordu.

Gürcistan’da Rusya’ya benzer şekilde LGBTQ karşıtı yasa kabul edildi

Gürcistan parlamentosu, Salı günü LGBTQ+ haklarını kısıtlayan ve Rusya’daki ile aynı çizgide görünen yasa tasarısını onayladı.

Tasarı ilk kez bu yılın başlarında, iktidardaki popülist parti Gürcü Rüyası tarafından gündeme getirilmişti.

Böylece aynı cinsiyetten evlilikler, aynı cinsiyetten çiftlerin evlat edinmesi, cinsiyet değiştirme ameliyatları, LGBTQ+ ilişkileri ve bireylerin kamuya açık şekilde ilişkilerini yaşaması ve bunun medyada tasvir edilmesi yasaklanıyor.

Ayrıca yürüyüş yapılması ve gökkuşağı bayrağının kamusal alanda sergilenmesi de kısıtlanacak.

Gürcü Rüyası partisinin liderleri, ülkenin geleneksel ahlaki standartlarını korumak için yasanın gerekli olduğunu öne sürüyor.

Gürcistan’da LGBTQ+ hakları tartışmalı bir konu. Anketlere göre, genellikle aynı cinsiyetten ilişkiler ve “Onur” yürüyüşlerine karşı genel bir hoşnutsuzluk var. Anayasaya göre aynı cinsiyetten iki insanın evlenmesi yasaklı.

Yine de, Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili’nin bu yasayı engelleyeceği söyleniyor.

Ancak hükümet ve müttefiklerinin parlamentoda Zourabichvili’nin vetosunu geçersiz kılacak kadar sandalyeleri bulunuyor. Ülkede, cumhurbaşkanının yetkileri genellikle sembolik olarak nitelendiriliyor.

Yasanın onaylanması, Tiflis’in Avrupa Birliği’ne (AB) katılma arzusuna rağmen, Ekim’deki seçimler doğru iktidardaki hükümetin Rusya’ya yeniden yönelmesiyle paralellik gösteriyor.

Rus yetkililer son 10 yılda, “gelenek dışı ilişkilerin” kamuya açık şekilde onaylanmasını yasaklamış, cinsiyet değiştirme ameliyatına aktarılan kamu desteğini geri çekmişti.

Rusya Yüksek Mahkemesi, LGBTQ+’yi kısıtlamış, hareketi “aşırılıkçı bir örgüt” olarak nitelendirmişti.

Bu hamle, Gürcü Rüyası iktidarının Rus Anayasası’ndan alındığı iddia edilen bir diğer “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasasının” kabul edilmesinin ardından geldi.

Bu yasa, haftalar süren protestolara yol açtı ve demokratik özgürlükleri tehdit ettiği ve Gürcistan’ın AB’ye katılma şansını tehlikeye attığı gerekçesiyle binlerce insan tarafından eleştiriliyordu.

Doğu Avrupa’nın çoğu LGBTQ+ hakları konusunda Batı’nın gerisinde kalıyor. Bulgaristan ve Macaristan, son zamanlarda anti-LGBT “propaganda” yasaları çıkaran diğer iki ülke oldu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir