Gürsu halkı Dışkaya Yolu’na yapılan Taş Ocağını istemiyor

Gürsu Dışkaya Yolu Orman Parkı üzerine yapılan yapılan Taş Ocağına tepki gösteren bölge halkı Doğader öncülüğünde basın açıklaması düzenledi.

Gürsu halkı Dışkaya Yolu’na yapılan Taş Ocağını istemiyor

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Gürsu Dışkaya Yolu Orman Parkı üzerine yapılan Taş Ocağına tepki gösteren DOĞADER ve bölge halkı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Gürsu Ovası’na yapılması planlanan Maden Ocağına karşı çıkan ve bu nedenle basın açıklaması düzenleyen Doğader Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Gürsu ilçemizde 40 bin dönüm tarım arazisinde üretim yapılmaktadır. Bu alanın 28-29 bin dekarında amut yetiştiriciliği yapılırken diğer kalan dekarlarda ise şeftali, nektarin ve katirlı dağların eteklerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye armut üretimi 530 bin ton iken Bursa armut üretimi 250 bin ton, Gürsu’da ise amut üretimi 120 bin tondur. Bunun ekonomik boyutuna bakarsak ekonomiye 7-8 milyar TL katkı sağlamaktadır. Bu üretimi yapmak için ovada tarımsal üretimi işgal eden nüfus 12-13 bin civarında olup meyve hasat döneminde bölgeye dışarıdan yatılı ve günü birlik olarak 10-12 bin kişi çalışmak için gelmektedir. Meyve budama-seyretme-hasat için yıl bazında düşünüldügünde yaklaşık 570-600 bin kişiye tarımda istihdam sağlanmaktadır. Ürettiğimiz meyvelerin %30 ‘luk kısmı yurtdışına ihraç edilmektedir” ifadelerini kullandı.


“TAŞ OCAĞINI İSTEMİYORUZ, İNADINA ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Özer ise, “3573 Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. Maddesinde; ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine nani olacak kimyevi atik bırakan, toz ve duman çıkarantesis yapılamaz ve işletilemez’ ifadesi geçerken bu ocak nasıl izin almiş merak ediyoruz. Bu yetmezmiş gibi kuş uçumu 800-1000 metre olan İğdir Köyü’nün tepesinde bu ocağı çalıştırmak akla sığmayan bir hadisedir. Bulunduğumuz bölgede bir belediyenin yapmış olduğu mesire alanı, diğer bir belediyenin ise taş ocağı vardır. Bu alan ile taş ocağı arasında 150-200 metre mesafededir. Taş ocağı ile mesire alanın girişinin aynı olması üzerinde durulması gereken ayrı bir konudur. Bizler Gürsu Çiftçileri olarak tüm bu olumsuzluklara rağmen inadına üreteceğiz ve üretmeye devam edeceğiz. Bir gün herkes şahit olacak ki gıda ve temiz çevre olmadan yaşam sürdürülemez” şeklinde konuştu.

Bölge halkına destek olmak üzere basın açıklamasına katılan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, “Bursa şehrinin ısısı 2 derece artmış durumda. Geri dönülemez noktaya gelmemiz an meselesi. Ovaya bakıyoruz, ovada artık tarım alanı yok denecek kadar azaldı. Sizin ovanıza, ağaçlarınıza sahip çıkmanız gerekiyor. Şehrimizi, ovamızı hep beraber savunacağız” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da, “Keşke bugün Çevre Günü’nü kutlayabilseydik. Gürsu’da böyle bir ovanın taş ocağı olarak genişletilmesi çabasıyla karşı karşıyayız. Tarım topraklarımız talan ediliyor. Toz canlı olan bitkinin en büyük düşmanlarından biridir. Bir andan tarımı yeniden kalkındırma mücadelesi verilirken, sanayiye, maden ocaklarının yapılmasına karşı mücadele vermeliyiz” diye belirtti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir