Her hafta reddedilen 500 Türk sığınmacı Türkiye’ye gönderilecek iddiası

Almanya ve Türkiye, Berlin hükümetinin başvurusu reddedilen Türk sığınmacıların sınır dışı işlemlerini hızlandıracağı bir plan üzerinde anlaştığı iddia edildi.

Her hafta reddedilen 500 Türk sığınmacı Türkiye’ye gönderilecek iddiası

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, X hesabından Cuma günü yaptığı paylaşımda, anlaşmanın düzensiz göçün engellenmesinde “bir yapı taşı” olduğunu belirtti.

Faeser, “Artık Türkiye’ye dönüşlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği ve Türkiye’nin Almanya’da kalmasına izin verilmeyen vatandaşları daha hızlı bir şekilde geri alabileceği bir noktaya ulaştık,” dedi.

15,561 Türk vatandaşının sınır dışı edilmesi planlanıyor

Berlin ve Ankara hükümetleri arasında aylarca süren müzakereler ardından varılan anlaşma kapsamında, ilk etapta 200 Türk vatandaşı, çeşitli havalimanlarından tarifeli seferlerle Türkiye’ye geri gönderilerek sınır dışı edileceği iddia edildi.

Berliner Morgenpost tarafından aktarılan bilgilere göre, Ankara hükümetinin “özel uçuş” olarak ilan edilecek seferlerle haftada 500 kadar Türk vatandaşını geri almayı teklif ettiği, karşılığında ise Berlin hükümetinin mevcut vize işlemlerini hızlandırma sözü verdiği belirtildi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), bu yılın başından bu yana Türk vatandaşlarının 28.492 sığınma başvurusunu karara bağladı. Bunun, Suriye ve Afganistan’dan sonra üçüncü en yüksek rakam olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’na göre şu anda 15.561 Türk vatandaşının ülkeyi terk etmesi gerekiyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), 2023 yılında 900’den az kişinin sınır dışı edildiğini ve binlerce kişinin çoğunlukla geçerli seyahat belgelerinin olmadığını beyan etmeleri nedeniyle sınır dışı edilmelerinin ertelendiğini belirtti.

Almanya, yaklaşık 3 milyon kişi ile Avrupa’nın en büyük Türk diasporasına ev sahipliği yapan ülke.

 

Düzensiz göç tedbirleri

Anlaşma, Almanya ve diğer AB üye ülkelerinde düzensiz göç konusunda tartışmaların yaşandığı bir dönemde denk geldi.

Düzensiz göçü kontrol altına almak amacıyla Almanya, yeni kara sınır kontrollerini 16 Eylül’den itibaren yürürlüğü koydu.

Ağustos ayında Solingen’de yaşanan bıçaklı saldırı, göç ve sınır dışı etme konularında koalisyon hükümetine yönelik eleştirileri yeniden canlandırdı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir