DSP’den 1999 seçiminde seçilen Erdoğan Bilenser, 5 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin ardından yeniden aday olmazken, partisinden de istifa ederek aktif politikaya veda etti. Bilenser’in durumunun netleşmesiyle gözler diğer partilere, özellikle de seçimin favorisi gösterilen AK Parti’ye çevrilmişti.
CHP, İl Başkanı Gürhan Akdoğan, DYP dönemin İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevdet Yüce ile seçim çalışmalarına başlarken, AKP’de ise adeta aday adayı enflasyonu yaşanıyordu. Sadece büyükşehir için tam 5 aday adayı vardı. Aday bolluğu nedeniyle günlerce süren bekleyişin ardından, 10 yıldır İnegöl Belediye Başkanlığı yapan Hikmet Şahin Büyükşehir, yıllarca belediye meclislerinde görev alan Recep Altepe Osmangazi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcılığı koltuklarında oturan Özgen Keskin Yıldırım ve entelektüel kimliğiyle tanınan ANAP kökenli politikacı Tahsin Bulut Nilüfer adayı olarak belirlendi.
Kampanya döneminin bir hayli hareketli geçtiği seçimlerde AKP’li Hikmet Şahin, o güne dek hiçbir adayın ulaşamadığı bir oy oranıyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. AKP Büyükşehir’i yüzde 53 oyla almış, ancak Nilüfer seçimini, önceki dönem DSP’den seçilerek başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Mustafa Bozbey’in kazanması Bursa’daki bir geleneği bozmuştu. 2004’e dek büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları hep aynı partidendi, ancak AKP Nilüfer’de belediye meclisini kazansa da başkan CHP’li oluyordu.Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, icraata hızlı başladı, ancak iki önemli sorunu vardı. İlki bir sağlık sorunuydu ve geçirdiği ameliyat nedeniyle uzunca bir süre işleri hastane odasından yürütmek zorunda kaldı. İkincisi ise parti içi bir sorundu. Şahin’le birlikte Büyükşehir için aday adayı olan, ancak Osmangazi Belediye Meclisi listesinde yer alabilen Semih Pala sorun oldu.
Çünkü seçim süreci boyunca Semih Pala’nın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirileceği konuşulmuş ama yerine getirilmemişti. Başkan Şahin Pala’yı vekil olarak atamadı ve Pala da AKP’den sonra belediye meclisinden istifa ederek tek başına muhalefete başladı.
‘ONLAR KONUŞUR BEN YAPARIM’
Bütün bu politik kargaşa arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in öncelikli sorunu ulaşım, sloganı da ‘Ulaştıran Ulaşım’ oldu. Şahin’in amacı doğu-batı aksında yapılacak kavşaklarla Bursa’nın ana trafiğini sinyalizasyondan kurtarmaktı. Ankara’yı örnek aldı ve kentin pek çok noktasına inşası 4 ayda tamamlanan ‘bat-çık’ kavşaklar yaptırdı. Bursa’nın yıllarca tartıştığı Acemler Kavşağı da Şahin döneminde bitirildi.
Raylı sistemde uzunca bir gecikme yaşansa da Bursaray’ın Haşim İşcan’dan başlayıp Arabayatağı’na kadar uzanan B Etabı da bu dönemde hizmete açıldı.
Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere muhalefet, Bursa için ulaşım master planı yapılması gerektiğinden, yatırımların plansızlığından ve sorunu çözmediğinden yakınıyordu. Ancak eleştiriler karşısında Şahin’in yanıtı değişmiyordu: Onlar konuşur, ben yaparım!..Tarihi miras konusu, DSP’li Hilmi Şensoy döneminde başlatılan ve AKP’li Recep Altepe’nin büyük önem atfederek devam ettiği projelerle 5 yıldır hep Bursa gündeminde oldu. Bu kapsamda Osmangazi’den geri kalmayan Büyükşehir de Balibey Hanı’nı restore ettirdi, Karagöz Evi’ni müzeye dönüştürdü, Hanlar Bölgesi için proje hazırladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, bir dönem Bursaspor Başkanlığını da yaptı. O da aynı Erdoğan Bilenser gibi mecbur kalmıştı, ama neyse ki Şahin’in imdadına AKP iktidarının belediye başkanlarının kulüp başkanı olamayacağına ilişkin yasası yetişti. Bilenser döneminin projesi olan Özlüce Tesisleri de bitirildi ve Bursaspor Vakıfköy’den Özlüce’ye taşındı.
KENT MEYDANI TARTIŞMALARI
Şahin’in başını en çok ağrıtan konuların başında ise Kent Meydanı geliyordu. İnşaat ilerledikçe ortaya bir meydandan ziyade dev bir alışveriş merkezinin çıkması, projeden habersiz olan medyayı, muhalefeti, sivil toplumu ve hatta AKP’lileri bile isyan ettirdi. Ancak Şahin, projeden bir geri adım atmadı. Konuyu yakından izleyenler, inşaat yoğunluğunun, ihale sürecinin ve hatta inşaat sürerken artırıldığını biliyordu.
Şahin döneminin belki de en büyük projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da en çok önem verdiği; Merinos projesiydi. Başbakan Erdoğan’ın “Hyde Park gibi yapın” diye belediyeye verdiği Merinos’ta iki ayrı proje yürütüldü.
Birincisi yeşil alan, ikincisi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ydi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi tamamlandığında, modern bir sanat merkezi kazanılacaktı.Yeşil alan olarak öngörülen Merinos Parkı ise kısa sürede bitirilerek, Hikmet Şahin’in AKP’den istifası sonrası üye olduğu Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Süleyman Soylu tarafından hizmete açıldı.
Merinos’un kaderi çarpıcı gelişmelere sahne olmuştu. Cumhuriyet döneminin ve Türk sanayileşme hamlesinin simgesi olan Merinos’u Atatürk açmıştı. Başbakan Erdoğan ise, Merinos’un İngilizlerin özgürlük simgesi Hyde Park’a dönüşmesini istemişti. Bu da çok ilginç bir gelişmeydi.
DSP döneminde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Merinos Fabrikası alanındaki parkı da DP lideri açmıştı. Çünkü yıllarca Milli Görüş çizgisinde politika yapan, geleneğin yenilikçi kanadından Büyükşehir Belediye Başkanı olan Hikmet Şahin, kendi deyişiyle artık baba ocağındaydı.
15 yıllık dava arkadaşlarıyla ayrı düşmüş, 5 yıl önce onu başkanlığa taşıyan kadro bu kez görev vermemişti. 2009 yerel seçimini de AKP yine kazandı ve Bursa’daki hakimiyetini günümüze kadar sürdürdü. Şimdi gözler 2024’e çevrildi.
YORUMLAR