Hollandalı müze çalışanı bira kutusu şeklinde sanat eserini yanlışlıkla çöpe attı

Hollandalı müze çalışanı bira kutusu şeklinde sanat eserini yanlışlıkla çöpe attı

Hollandalı müze çalışanı bira kutusu şeklinde sanat eserini yanlışlıkla çöpe attı

“Bu saçmalık.”

Bir modern sanat eserine bakarken hiç böyle düşündünüz mü?

Hollanda’daki bir müzede çalışan bir personel kesinlikle böyle düşündü. Çalışan, sanat eserinin kelimenin tam anlamıyla çöp olduğunu düşündü.

Gerçekten de Hollanda’nın Lisse kentindeki Lisser Sanat Müzesi (LAM), asansör teknisyenlerinden birinin “titizlikle elle boyanmış” kutuları çöp sanmasının ardından çöp kutusunda bir çift boş bira kutusuna benzeyen bir sanat eseri buldu.

Fransız sanatçı Alexandre Lavet tarafından 1980’lerde yapılan bu iki boyalı bira kutusu, LAM’ın cam asansöründe sergilenirken, görevli bunların müze adabından bihaber tembel ziyaretçiler tarafından bırakıldığını düşündü.

Müzeye göre, “yaratılması çok zaman ve çaba gerektiren” “All The Good Times We Spent Together” adlı bir eseri çöpe attığını bilmiyordu.

Küratör Elisah van den Bergh, sanat eserinin kayıp olduğunu fark ettiğinde bir arama başlatıldı ve kutular, tam zamanında bir çöp poşetinin içinde bulundu. Poşetler neredeyse atılmaya hazırdı.

 

Çöpe atılan eserler.
Çöpe atılan eserler.LAM

 

Elisah van den Bergh’in Agence France-Presse (AFP) haber ajansı ile paylaştığına göre, bira kutuları temizlenerek müze girişine yerleştirildi ve “onlara spot ışıkları altında bir yer verildi.”

Müze, teknisyene karşı “kötü niyet olmadığını” vurgulayarak, “sadece işini iyi niyetle yaptığını” söyledi.

LAM müzesinin müdürü Sietske van Zanten, olayın “bir bakıma Alexandre Lavet’in sanatının etkinliğinin bir kanıtı” olduğunu söyledi.

“Koleksiyonumuzun teması gıda ve tüketimdir,” diyen van Zanten, “Sanatımız ziyaretçileri gündelik nesneleri yeni bir ışık altında görmeye teşvik ediyor. Sanat eserlerini beklenmedik yerlerde sergileyerek bu deneyimi güçlendiriyor ve ziyaretçiyi her zaman şaşırtmaya çalışıyoruz,” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir