Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 2 adaylı seçime gidiyor.
Bugün başlayan 18. Dönem Olağan Genel Kurulu’nda Çağdaş Grubun adayı mevcut başkan Ülkü Mercan Küçükkayalar ile Çalışma Grubun adayı Serdar Atilla Erdem yarışıyor.
Genel Kurul’da seçin yarın saat 09.00 – 17.00 arasında gerçekleştirilecek.
İMO’nun 18. Dönem Genel Kurulu’na, çok sayıda Akademik Oda Başkanı’nın yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, CHP Bursa Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey, İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir adayı Selçuk Türkoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Zafer Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bayram Kazancı, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker ve siyasi partilerin Belediye Başkan aday adayları da katılım sağladı.
18. Dönem Olağan Genel Kurulunda divan başkanlığına Necip Naci Doğru seçildi.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar, “2022-2024 dönemini başarılı bir şekilde tamamlamış bulunmaktayız. Faaliyetlerimizi, mesleğimiz ve kentimizin faydası yönünde yürütmüş olduğumuzu belirtmek istiyorum” diyerek yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerini iletti.
Küçükkayalar, “Ben Cumhuriyet değerleriyle yetişmiş, özgür, bağımsız bir Cumhuriyet kadınıyım. Hayatımda aldığımız kararların toplumun yararına olmasına özen gösterdim. Başkanlığa giderken de aynı düşünceyle karar verdim. Cumhuriyet’in 100. yılında böyle bir onurlu görevi almayı da hayatın bana sunduğu bir armağan olarak görüyorum” dedi.
“ODASINA SAHİP ÇIKAN ÜYE, ÜYESİNE SAHİP ÇIKAN ODA ANLAYIŞINI BENİMSEDİK”
Küçükkayalar, “18. çalışma döneminde, halkın ve ülkenin yararı, mesleğin gelişmesi ve meslektaşlarımızın yararı için, çağdaş, huzurlu bir toplum yaratmak için odamızın dik duruşunu gösterdik ve çalışmalar yaptık” diyerek konuşmasını sürdürdü. Daha saygın, kapsayıcı bir oda anlayışını benimsediklerine vurgu yapan Küçükkayalar, “Odasına sahip çıkan üye, üyesine sahip çıkan oda olarak 2 yıl önce çıkmış olduğumuz yolu tamamladık. Kahramanmaraş depremlerinin hemen sonrasında İMO Bursa olarak derhal harekete geçtik. Gönüllü 75 meslektaşımız ile görev aldık. Bundan sonrasında da çalışmalar içinde olacağız. Ne yazıkki birçok meslektaşımız yasal kovuşturmanın içindeler. 19. Çalışma Döneminin çok daha verimli ve başarılı geçmesi dileğiyle herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, mesleğin bir takım sorunları olduğunu dile getirerek, bu tür örgütlerin gücünün oldukça azalttığının altını çizdi. Oda üyelerinin katkılarıyla toplumun geleceğini hazırlanmasını temenni ettiğini söyledi.
AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, “İnşaat Mühendisleri Odamızı profesyonellik merkezi olarak görüyoruz. Bu odanın önemli bir ve köklü bir merkez olduğunu düşünüyorum. Geçmişten geleceğe önemli bir ışık tutuyor. Seçilecek kişilere şimdiden başarılar diliyorum” diye konuştu.
“BAŞKAN OLURSAM KENTİ YÖNETİRKEN AKADEMİK ODALARA DANIŞMADAN HAREKET ETMEYECEĞİM”
İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selçuk Türkoğlu, “Türkiye’de son 75 yıldan beri kendini bile zor taşıyan binalar yapılıyor. İstanbul’da otomobil ile geçerken gördüğümüz 6 mağaza olarak sonradan yapılmış 6 şiddetli bir depremde nasıl devrileceğini hemen anlarsınız. Bu sözler meslektaşınız Burak Köylü’nün depremden sonra yazdığı bir yazıdan alınmıştır” dedi.
Küresel ısınma gibi sorunların azaltılacağı, doğanın dengesini bozmadan mühendislik çözümlerinin hayati önem taşıdığını belirten Türkoğlu, “Akademik Odaların bu yönde sorumlulukları ortaya çıkıyor. Yerel yönetimlerin bunların farkında olmadığı ortada. Farkında olsalar imar komisyonlarında sizleri baş köşeye otururlar. Bu felaketlerden ders alır, akademik odaların araştırmalarından yararlanırlar. Bursalılar teveccüh eder ben başkan olursam, şehri ihya ve imar ederken danışacağım, onayını alacağım, onlardan onay almaksızın hiçbir şey yapmadan hareket etmeyeceğim akademik odalar olacak” şeklinde konuştu.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bugüne kadar hizmet vermiş arkadaşlara teşekkür ediyorum. İnşaat Mühendisleri odası her dönem kıyasıya bir mücadele veriyor. Ben de TMMOB’a bağlı odadan gelmiş biri olarak önemli çalışmalar yaptık. Bu yılda 6 Şubat deneyimi yaşadı ve acı bir olay yaşadı Türkiye. Çok önemli görevleri akademik odalar ve yerel yönetimlerle birlikte sürdürmek zorunda olduğumuz ortaya çıktı” diye konuştu.
Zafer Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bayram Kazancı yaptığı konuşmasında, Belediye Başkanı olduğu takdirde müteahhitlerin asgari ücretin 2 katı altına inşaat mühendisi çalıştırmasına izin vermeyecekleri sözünü vererek İMO Yönetim Kuruluna teşekkür etti ve seçilecek yeni yönetim kuruluna başarılar diledi.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bütün akademik odaları çok önemsiyoruz. Katılımcılığın, ortak aklın, akademik odalarının görüşlerine önem verilmesi gerektiğini her zaman belirtiyoruz. 6 Şubat’ta yaşadığımız süreçte sizin meslektaşlarınızdan, ne kadar değerli ve önemli bir iş yaptığınızı öğrenmiş olduk. Ne kadar önemsenmesi gerektiğini acı bir şekilde tecrübe ettik. Maalesef ülkemizde her zaman iş, ehline verilmiyor. Bir kadın siyasetçi olarak, kadınların her zaman yönetim kademelerinde ve iyi yerlerde olması gerektiğini vurguluyorum. Seçilecek yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Erdem Saker, “NOSAB da delik deşik edildi ve ovanın ortasına sanayi bölgesi kuruldu. Bir depremde bu olay çok acılar yaratacaktır. Zemini çok önde tutun. Zemin mekaniğini çok iyi bir uygulama düzenine sokmazsanız tehlikelerden kurtulamayız” dedi.
Siyasi parti mensuplarının konuşmalarının ardından Bursa Akademik Odalar’ın başkanları da söz alarak mevcut Yönetim Kurulu Başkanı’na teşekkür ederek, seçilecek yönetime de başarılar diledi.
“BURSA HIZLI VE HORMONLU BÜYÜMÜŞ BİR ŞEHİR”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise “Divan Başkanı, ‘Bu seçimlerin yerel seçimler öncesi olması da katılımın yoğun olmasını sağladı’ dedi. İtiraf edeyim ben de böyle organizasyonlara vekil gönderirim. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak akademik odalarla en çok işbirliği yapan belediye olduğumuzu söylesem abartmış olmam bence. Gerek İnşaat Mühendisleri Odası, gerek Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası ile güzel çalışmalar yaptık. Burada 2 listeli bir yarış söz konusu. İlimiz ve ilçelerimiz için en iyisinin olması temennimiz. Ben bir İnşaat Mühendisi değilim ama sektöre uzak da değilim. İnşaat sektörüyle ilgili ciddi bir personel açığının olduğunu görüyorum. Bursa hızlı ve hormonlu büyümüş bir şehir. Bursa’nın tarımsal özellikleri, sanayi özelliklerinden dolayı ciddi bir alt yapısı var. 115 kilometre deniz sahili, 165 kilometre göl sahili olan bir şehir ama suyla ilgili de sıkıntı yaşayan bir şehir. Buski önü tiyatro sahnesine döndü” şeklinde konuştu.
“DEPREM YIKMAZ AMA BİZİM YAPTIĞIMIZ HATALAR VE İHMALLER KAYIPLARA NEDEN OLUR”
Başkan Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
İhmal ve hataları göz ardı etmemek lazım. Deprem gerçeği gösterdi ki plansız şehirleşmenin ötesinde konut eksiğinin sıkıntılarını da hissettik. Ben deprem bölgesinde Hatay’daydım. Acıyı birlikte yaşadık. Deprem yıkmaz ama bizim yaptığımız hatalar ve ihmaller kayıplara neden olur. Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar var ama özellikle 4 dönemdir Belediye Başkanı olan biri olarak söylüyorum yeni dönemde Türkiye’de yerel yönetimler dirençli şehirleri ve iklim değişikliği, su, kuraklığın mutlaka konuşulması gerekli. Kentsel dönüşüm zor ve cesaret isteyen bir şehir. Siyaseten bir menfaat sağlanmadığı gibi ciddi kayıplar yaşandığını da biliyorum. Kentsel dönüşüm, mayınlı bir alan. Birileri katılmasa da 0,50 emsal uygulaması çok doğru ve iyi niyetli bir uygulamaydı. 2, 2.5’lara çıktığını başta Nilüfer olmak üzere her yerde gördük. 23 Nisan’a bir okul alanı bile ayrılmamış. Birçok mahallemizde okul alanı yok. Şu planlamaya bakar mısınız? Yıldırım’da özel okul alanımız 0. Osmangazi’de 4. Nilüfer’de 200 civarı.
“BİZİM ŞEHRİN TIKANAN DAMARLARINI AÇMAMIZ LAZIM”
Bursa’da vizyon projeleri ortaya koymuş fakat Hamitler’de bulunan çöplüğün etrafında bir yerleşim oluşmuş. Biz bir entegre tesisi yapıyoruz. Bundan enerji üreteceğiz, dedik. Geçen yıl sadece bundan 150 milyon lira kazanmışız. Ama birileri kapı kapı gezip, ‘Büyükşehir Belediyesi Nilüfer’e ceza kesiyor, Kayapa’ya çöplük yapıyor’ diyor. Hiçbir kompleksimiz yok. Odalarla da çalışıyoruz, ortak aklı mümkün olduğu sürece kullanmaya çalışıyoruz. Her yıl 7 tane Timsah Arena büyüklüğünde çöp çıkıyor bu şehirde. Bunlardan bizim para kazanmamız lazım. Bu iş 3 yıl ertelendi. Biz bu şehri yıkmadan düzeltemeyiz. Ben Bursa’da kötü bir şey yapar mıyım? Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan adayıyım. Bizim şehrin tıkanan damarlarını açmamız lazım. Bunun içinde yıkacaksınız. Ben kentsel dönüşüm yapıyorum.
“GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÜCRETLERİ BÜYÜK BİR SORUNDUR”
İMO Bursa Çalışma Grubu adayı Serdar Atilla Erdem, kendini tanıtarak konuşmasına başladı. Serdar, “Cumhuriyeti’mizin 100. yılını kutluyorum. Cumhuriyet’imizin 100. yılında acı bir olay yaşadık. Deprem öldürmez, mühendislik ve denetim hizmeti almamış bina öldürür diyoruz. İnşaat mühendislerini odak noktası olarak almalıyız. Sadece mesleğine ve meslektaşlarına yönelik bir oda olmalıdır. Meslektaşlarımız yaptıkları işin ve aldıkları, yüklendikleri sorumluluklara doğru orantılı haklara ve kazançlara asla sahip değillerdir. İnşaat mühendisliğinin değeri ve önemi topluma ve kamuoyuna yeterince anlatılamamaktadır. Genç meslektaşlarımızın öncelikle iş ve aş sorunları bulunmaktadır. Çalışma koşulları ve ücretleri ciddi bir sorundur. Yapı denetim uygulamaları ve ücretler, problemler doğurmaktadır. Mühendislikte asgari ücret tarifesi kaldırılmıştır. Bu pek çok meslektaşımızı olumsuz etkilemektedir. Müteahhitlik yasasıyla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Şantiye şefliği yasası yaşadığımız deprem afetinden sonra yeniden düzenlenmelidir. Kadın meslektaşlarımı kendilerine yer bulmakta sorunlar yaşamaktadır” diyerek meslektaşlarının sorunlarına değindi.
Erdem, mevcut yönetim olan Çağdaş Grubu eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
Seçilmiş yönetimlerin üzerine atanmış organizasyonun aldığı kararları doğru kabul etmek suretiyle yetkilerinizi başka meslek grupları ve kurumlarına devretmek asla olmaz. O yüzden diyoruz ki konu depremse, konu ulaşımsa konu benim meslek ve meslektaşlarımın sorunları ise bunun sözcülüğünü bir tek İMO Şubesi yapar ve başka bir meslek grubuna veya başka bir kuruma asla devredemez. Bu konu diğer meslek paydaşlarımızla ortak projeler üretmeyeceğimizi sakın aklınıza getirmesin. Tabii ki üreteceğiz. Meslek odasının görevi, meslektaşlarının sorunlarını, kent sorunlarını kendisiyle ilgilendiren, yetkisini aşmadan, gerekli olan konularda müdahil olmalı ve bunun sözcülüğünü bir tek kendi odası yapmalıdır. Yani Mimarlar Odası veya diğer meslek odalarının konularını onlar dillendirecek. Biz İMO Bursa Şubesi olarak onlara destek vereceğiz. Bizim konularımız olduğunda bunları biz dillendireceğiz, oturacağız. Onlar bize destek verecekler ve koordineli Bursa ve şehirlerimiz ve ülkemiz için çok güzel hizmetleri başaracağız. Sizlerden yetkiyi alırsak, diğer meslek paydaşlarımızla da hem meslektaşlarımızın sunumlarıyla ilgili, hem kent sorunlarıyla ilgili ortak projelerde yer alıp çok güzel projelere imza atacağımızdan emin olabilirsiniz.
“İNSANLIK MARS’A KONUM KURMAYI KONUŞURKEN MESLEKTAŞLARIMIZIN BULUNDUKLARI YERE SANDIK KOYUP SEÇİM YAPMAYAN BİR ZİHNİYET VAR”
Erdem, sorunların çözümünün basit ve kapsamlı birtakım düzenlemeler yapılmasından geçmekte olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle bu düzenlemeler için gerekli çalışmalar yapılmalı. Metinler detaylı bir şekilde hazırlanmalı ve paylaşılmalıdır. Sorunlar ve çözüm yöntemleriyle ilgili kamu kurum kuruluşları ve siyasi partilerle müşterek değerlendirilmeli, dönüştürülmelidir. Daha sonra gerek düzenlenecek üretmelik ve genelgelerle gerekse torba yasaları eklenecek maddelerle çözüme ulaştırılacaktır. Yeni bir çağın kapılarına açılmışken insanlık Mars’a konum kurmayı konuşurken yarın gerçekleştirilecek seçimlerde demokratik haklarını kullanmak üzere Bilecik, Kütahya ve Yalova’dan meslektaşlarımız kilometrelerce öteden saatlerce zahmet çekerek oy kullanmaya gelecekler. Meslektaşlarımızın bulundukları yerlere sandık koyup seçim yapmayan zihniyetin bu meslektaşlarımızın hizmete erişim noktasında çözüm üretmesini beklemek bütçeler bahane edilerek kişi sayıları üzerinden yeni şube oluşumunun önüne kapatan hususlar, 170 bin üyesi bulunan odamız için engel teşkil etmemelidir. Ancak sorun ne bütçesizlik, ne hizmet kalitesiyle ilgilidir. Konulan engellerin tamamı 170 bin 26 şubeyle hatta daha az ile kontrol etme çabasıdır” ifadelerinde bulundu.
“TEMSİLCİLİKLERİMİZİN BİRER ŞUBE GİBİ HAREKET ETMELERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”
Erdem, “İnşaat mühendislerinin siyaseten güdülmeye ihtiyacı yoktur. Meslektaşlarımızın, mesleklerinin layığıyla icra etmelerine ortam hazırlayan güçlü odalara ihtiyacı vardır. Bu ancak öncesinde ifade ettiğim gibi il odacılığı ile hadi bunu yapamıyorsanız her ilde bir şube kurularak sağlanabilir. Çalışma grubu olarak görevde kaldığımız 28 yıl boyunca il odacılığına geçiş için her kademede çalışmalar yürüttük. Ancak önümüzde kurulan engelleri şu güne kadar ne yazık ki aşamadık. Seçilmemiz halinde sorunu başka bir şekilde elbette çözeceğiz. Temsilciliklerimizin birer şube gibi hareket etmelerinin önünü açmaya gayret edeceğiz. Atama usulüyle değil kendi üyelerinin iradeleriyle oluşmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
“BİRLİKTE ÜRETMEK BİRLİKTE YÖNETMEK ANLAYIŞIYLA YOLA ÇIKTIK”
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Çalışma Grubu’nun adayı Serdar Atilla Erdem’in yaptığı konuşmanın ardından kürsüye çıkarak adaylık konuşmasını gerçekleştirdi. Kendini tanıtarak sözlerine başlayan Küçükkayalar, ‘Birlikte üretmek, birlikte yönetmek’ anlayışıyla yola çıktıklarını belirtti.
Küçükkayalar, “Mesleğimizin ne yazıkki hak ettiği değeri görmediği bir anlayışın içindeyiz. Meslektaşlarımızın bilgi, beceri, yetkinliklerini artırmak için seminerler düzenledik ve gelişmelerini hedefledik. Genç meslektaşlarımızın mesleki bilgilerini artırma yönünde çalışmalar yaptık. Kurs ve seminerlerimize katılan sayısı 2 bin 407 oldu. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum” diyerek 2 yıl boyunca yürüttükleri çalışma ve faaliyetleri üyelere sundu. Yeni dönemde aynı kararlılıkla çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Küçükkayalar, yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerini iletti.
YORUMLAR