İngiltere ve ABD, Ukrayna’ya 1.4 milyar euro değerinde ek yardım paketi sözü verdi

Duyuru, iki ülkenin dışişleri bakanlarının Kiev’i ziyareti ve İran’dan Rusya’ya balistik füze sevkiyatı yapıldığına dair haberlerin ardından geldi.

İngiltere ve ABD, Ukrayna’ya 1.4 milyar euro değerinde ek yardım paketi sözü verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere Çarşamba günü Ukrayna’ya yaklaşık 1.4 milyar euro’luk ek yardım paketi sözü verdi.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının Kiev’i ziyareti sırasında Ukraynalı yetkililer Batı tarafından sağlanan füzelerin Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere karşı kullanılması yönündeki taleplerini yinelediler.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 635 milyon Euro’dan fazla insani yardım yapılacağını açıklarken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ülkesinin 709 milyon Euro daha yardım ve kredi garantisi sağlayacağını doğruladı.

Çabaların büyük bir kısmı, zorlu geçmesi beklenen kış öncesinde Rusya’nın defalarca vurduğu enerji şebekesini güçlendirmeye yönelikti.

Blinken ve Lammy, Ukrayna’nın başkentine birlikte seyahat ederek, savaşta ülkeye olan bağlılıklarını vurgulamak üzere nadir görülen bir ortak tura çıktılar.

Blinken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile füzeler konusunda yaptığı görüşmeyi, “Başkan’a bilgi vermek üzere Washington’a geri götüreceğini” belirtti.

Blinken basın toplantısında, “Amerika Birleşik Devletleri adına konuşacak olursam, ihtiyaçlar değiştikçe, savaş alanı değiştikçe uyum sağladık ve adapte olduk. Ve bu durum geliştikçe bunu yapmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok,” dedi.

Diplomatik ziyaret, Rusya’nın daha büyük ve daha donanımlı ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesine saldırdığı ve ülkeyi füzeler, bombalar ve insansız hava araçlarıyla vurarak çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığı bir dönemde gerçekleşti.

Ancak Ukrayna ile Batılı ortakları arasındaki ilişkiler, Kiev’in Rusya’nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için ABD ve diğer müttefiklerinin uzun menzilli silahlarını kullanmak üzere Batı’dan defalarca izin istemesi nedeniyle giderek geriliyor.

Rusya’nın son olarak İran’dan balistik füzeler satın aldığı haberiyle birlikte bu konu daha da acil bir hal aldı ancak Batılı liderler bu talebin kabul edilmesi halinde savaşı tırmandırabileceği endişesiyle karşı çıktılar.

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna’nın kendini savunmak için ABD tarafından sağlanan füzeleri sınır ötesinden Rusya’ya ateşlemesine izin verdi, ancak ateşlenebilecekleri mesafeyi büyük ölçüde sınırladı.

Zelenskiy bu sınırlamalarda değişiklik yapılmasını umduğunu belirtti.

“En azından bazı güçlü kararlara güvenelim,” dedi. “Bizim için bu çok önemli.”

Bu ay içinde Biden ile konuşmayı umduğunu söyleyen Zelenskiy, ABD’nin askeri ve mali desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Zelenskiy, “Buna büyük ölçüde güveniyoruz ve açıkçası, onsuz başarılı olamayız” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir