iPhone 16 duyurusuna saatler kaldı: Yapay zeka için Arm çiplerinden güç alacak

Apple’ın Pazartesi günü düzenlenecek yılın en büyük etkinliğinde tanıtacağı A18 çipli son iPhone’u, SoftBank’ın sahibi olduğu Arm’ın en yeni V9 çip tasarımı kullanılarak geliştirildi

iPhone 16 duyurusuna saatler kaldı: Yapay zeka için Arm çiplerinden güç alacak

Apple sonbahar etkinliğini 9 Eylül’de Kaliforniya’daki genel merkezinde düzenleyecek ve burada muhtemelen bir dizi yeni iPhone’u ve diğer cihaz ve uygulamalara yönelik güncellemeleri duyuracak.

Apple geçen yıl Eylül ayında Arm ile 2040’ın ötesine uzanan bir anlaşma imzalayarak çip teknolojisi konusunda Arm’a destek vermişti. Arm Temmuz ayında V9 çipinin akıllı telefon gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturduğunu söylemişti.

Teknoloji devlerinin arkasındaki dev

Arm, Apple ve diğer birçok firmaya lisansladığı, dünyadaki akıllı telefonların çoğunun bilgi işlem mimarisinin arkasındaki fikri mülkiyetin sahibi konumunda.

Apple, iPhone’ları, iPad’leri ve Mac’leri için kendi özel çiplerini tasarlama sürecinde Arm’ın teknolojisini kullanıyor.

İki şirketin uzun bir geçmişi var. Apple, Arm tabanlı bir işlemci çipi kullanan “Newton” el bilgisayarının 1993 yılında piyasaya sürülmesinden önce, 1990 yılında firmayı kurmak için ortaklık kuran ilk şirketlerden biriydi.

Newton başarısız oldu ancak Arm, bataryaların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olan düşük güç tüketimi nedeniyle cep telefonu çiplerinde yaygın hale geldi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir