İran, casusları tuzağa düşürmek için sahte bir şirket kurdu

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in bir iştiraki olan ABD merkezli siber güvenlik firması Mandiant tarafından yürütülen yeni bir araştırma, İranlı bir grup bilgisayar korsanının İran, Suriye ve Lübnan’daki ulusal güvenlik yetkililerini siber casusluk tuzağına düşürmek amacıyla alanında uzman kişileri işe almak için sahte bir şirket kurduğunu ortaya çıkardı.

İran, casusları tuzağa düşürmek için sahte bir şirket kurdu

Araştırmayı yürüten araştırmacılara göre İranlı bilgisayar korsanları Charming Kitten adıyla da bilinen ve kısa bir süre önce Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık adayı Donald Trump’ın seçim kampanyasını hacklemekle suçlanan APT42 adlı grupla da irtibat halindeler.

APT42 grubu genel olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) bir istihbarat birimiyle ilişkilendiriliyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), APT42’nin 2024 ABD seçimlerine müdahale etmeye yönelik devam eden girişimleri hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

2017 yılında kurulan APT42, kısa bir süre öncesine kadar aktifti. İranlı bilgisayar korsanları, çeşitli zamanlarda faaliyetlerini İsrailliler tarafından yönetiliyormuş gibi gösterdiler. Analistler bu şekilde başka bir kimlik altında faaliyet gösterilmesinin muhtemel amacının Ortadoğu’da İsrail ve diğer Batılı hükümetlere gizli bilgi satmaya istekli kişileri tespit etmek olduğunu düşünüyorlar. İran’ın bölgedeki müttefikleriyle ilişkili askeri birimlerinin ve istihbarat servislerinin üyeleri hedef alındı.

Mandiant tarafından yürütülen araştırmanın raporunda “Bu kampanya aracılığıyla toplanan veriler, İran’ın istihbarat servislerinin İran’a düşman ülkelerle iş birliği yapmaya istekli kişileri tespit etmesine yardımcı olabilir. Söz konusu veriler, İran’a yönelik istihbarat faaliyetlerinin ortaya çıkarılması ve bu tür operasyonlara karıştığından şüphelenilen İranlıların yargılanması için kullanılabilir” denildi.

İran’daki Birleşmiş Milletler (BM) misyonu sorulara talebine henüz yanıt vermedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir