Netanyahu’dan: İran, bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İran, bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek” dedi.
Netanyahu, İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu savunarak misilleme sözü verdi.

Netanyahu’dan: İran, bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek

İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına ilişkin olarak sosyal medya üzerinden görüntülü bir açıklama yayınlayan Netanyahu, “İran, bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek.

İran rejimi, kendimizi savunma ve düşmanlarımıza misilleme yapma konusundaki kararlılığımızı anlamıyor” dedi.

İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi sayesinde püskürtüldüğünü ileri süren Netanyahu, savunma çabalarına verdiği destekten ötürü ABD’ye teşekkür etti.

Netanyahu, “Belirlediğimiz kural şudur: Kim bize saldırırsa, biz de ona saldırırız. Bu, şer ekseniyle mücadele ettiğimiz her yer için geçerlidir” dedi.

Netanyahu, “İsrail ilerliyor ve şer ekseni geri çekiliyor.

Bu eğilimin devam etmesi ve savaştaki tüm hedeflerimize ulaşmak için gereken her şeyi yapacağız.

Önceliğimiz tüm rehinelerin geri dönüşü ve var oluşumuzun ve geleceğimizin garanti altına alınmasıdır” dedi.

Bugün Yafa’da gerçekleşen silahlı saldırının da arkasında İran‘ın olduğunu savunan Netanyahu, “Dünyanın aydınlık güçleri birleşmeli ve bölgemizde terör ve kötülüğün kaynağı olan karanlık Ayetullah rejimine karşı birlikte hareket etmelidir.

İsrail’in yanında olmalılar” şeklinde konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz: İran rejimi kırmızı çizgiyi aştı

Katz, sosyal medya hesabından İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Füze saldırısıyla İran yönetiminin “kırmızı çizgiyi aştığını” söyleyen Katz, buna sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

Katz, uluslararası kamuoyunun İran’a karşı İsrail’in yanında yer alması gerektiğini ileri sürdü. Öte yandan yerel basında çıkan haberlerde, Katz’ın, İsrail’in başka ülkelerdeki büyükelçilerine bir mesaj gönderdiği belirtildi.

Katz’ın büyükelçilerden görev yaptıkları ülkelerin yönetimlerine İsrail’in İran’ın füze saldırısına “sert bir karşılık vereceği” mesajını iletmelerini istediği aktarıldı.

ABD: “İran, saldırı öncesinde bilgi vermedi”

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın İsrail’e saldırı öncesinde ABD’ye bilgi vermediğini açıkladı. İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, ise İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı hakkında ABD’ye önceden bilgi verilmediğini açıkladı.

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı öncesinde ABD’ye bilgi verdiği yönünde çıkan haberler ABD ve İran tarafından yalanlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın saldırı öncesinde ABD’ye bilgi verildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin “İran Dışişleri Bakanlığı’ndan saldırıdan önce ABD’ye diplomatik kanallardan uyarı iletildiği açıklaması yapıldığı” ve bu bilginin doğru olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Miller, “Bu kesinlikle yanlış. İran hükümetinden bir saldırı başlatacaklarına ilişkin hiçbir uyarı almadık” dedi.

Başka bir gazetecinin “İran’ın BM Daimi Temsilciliği’nin saldırıdan dakikalar önce ABD’ye bilgi verildiğini açıkladığı” ve bu bilgilendirmenin zamanı ve niteliğinin ne olduğu yönündeki sorusunu yanıtlayan Miller, “Bu bilgi doğru değil ve o nedenle herhangi bir uyarı almadık. İran’dan gelen açıklamayı gördüm. Önce bizi önceden uyardıklarına ilişkin haberler gördüm. Sonra da bizi saldırıdan kısa süre önce bilgilendirdiklerine ilişkin haberler çıktı ancak bunlar doğru değil. İran’dan bu konuda önceden bir uyarı almadık” dedi.

Miller, “İran’ın ABD hükümetiyle sözde iletişim kurduğuna ilişkin açıklamaları ilk defa olmuyor. Gönderildiği iddia edilen mesajlar doğru değil. Son birkaç ay içinde bunu defalarca yaptılar ve bu da onlardan biri” dedi.

İran’ın BM Daimi Temsilciliği de bir açıklama yayınlayarak İsrail’e saldırı öncesinde ABD’ye bilgi verilmediğini açıkladı. New York’taki İran misyonu tarafından yayınlanan açıklamada, “ABD’ye herhangi bir ön bildirim yapılmadı. Ancak daha sonradan ciddi bir uyarıda bulunuldu” denildi.

ABD, saldırıdan saatler önce İran’ın İsrail’e saldıracağına ilişkin “belirtiler” bulunduğunu açıklamıştı.

Pentagon: “Saldırı İran’ın nisan ayında gerçekleştirdiği bir önceki saldırının iki katı boyutundaydı”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, son saldırının İran’ın İsrail’e nisan ayında gerçekleştirdiği bir önceki saldırının “iki katı” boyutunda olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD kuvvetlerinin personelini korumak ve İsrail’in savunmasını desteklemek için “Orta Doğu’da iyi bir şekilde konumlandığını” belirtti.

Son saldırının İran’ın İsrail’e nisan ayında gerçekleştirdiği bir önceki saldırının “iki katı” boyutunda olduğunu söyleyen Ryder, İran’ın Fettah hipersonik balistik füzesini ilk kez kullandığına dair haberlere yanıt vermeyi reddetti.

ABD Donanması’na ait destroyerlerin bugünkü saldırılar sırasında bir düzine önleme füzesi ateşlediğini aktaran Ryder, ABD personelinin saldırıdan zarar görmediğini açıkladı. İran saldırısının gerçek bir hasara yol açmayı amaçladığını söyleyen Ryder, “Bir şeyi vurma niyetiniz olmadan bir hedefe bu kadar çok füze fırlatmazsınız” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir