İsa Karakaş’tan ‘kıdem tazminatı’ açıklaması: Düzenleme çıksa bile…

Resmî Gazete’de yayımlanan ve geçtiğimiz günlerde revize edilen Orta Vadeli Program’da (OVP) hâlen uygulanmakta olan “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile 2. basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması öngörülmektedir” konusunu köşesine taşıyan Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, kıdem tazminatı elden gidecek mi? Öngörülen bu yeni sisteme devrolacak mı? sorularını yanıtladı.

İsa Karakaş’tan ‘kıdem tazminatı’ açıklaması: Düzenleme çıksa bile…

Ülkemizde kıdem tazminatı uygulamasının 88 yıldan beri çalışma hayatında yer aldığını dile getiren Karakaş yazısında şu ifadelerde bulundu:

TARTIŞMALAR 1950’Lİ YILLARA KADAR UZANIYOR

“Yıllar önceki kıdem tazminatına ilişkin çok sayıda yazılarımda defalarca panik yok! kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenleme yapılamayacak, OKS ya da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine devredilemeyecek şeklinde çok sayıda yazı kaleme almıştım. Kıdem tazminatına ilişkin fon, OKS ya da TES ve benzeri yeni düzenleme yapılmasının mevcut şartlarda ihtimal vermediğimi söylemem müneccimlik değildir. 30 yılı aşkın çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki eğitimim – geçmişte Bakanlıkta yapmış olduğumuz komisyon çalışmalarım- mesleki ve yazarlık tecrübelerime dayanmaktadır. Zira kıdem tazminatı uygulaması, ‘fona dönüştürülsün mü, dönüştürülmesin mi’ tartışmaları 1950’li yıllara kadar uzanıyor.

DEDİKODUDAN İBARET

“Hükûmet daha önceki yıllara ilişkin program ve eylem planları başta olmak üzere birçok defa kıdem tazminatının sosyal taraflarının uzlaşmasıyla yapılacağını, işçilerin hak kaybının olmayacağını kamuoyuna beyan etmiştir. İşçi kesimine baktığımızda işçi sendikalarının kıdem tazminatının Fon, OKS ya da TES ve benzeri yeni düzenleme yapılmasının hiçbir zaman sıcak bakmadığını ve bu tutumlarında bir değişiklik olmadığını görmekteyiz. Kıdem tazminatı ile ilgili yeni düzenleme çıksa bile müktesep hakların korunması mecburidir. Diğer yandan kıdem tazminatı ile ilgili haberler dedikodudan ibarettir. Keza ortada ne bir yasa taslağı ne de resmî ağızlardan yapılmış bir açıklama bulunmamaktadır. Bu nedenle işçilerin kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir hak kaybı oluşturacak bir durum söz konusu değildir.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir