Araştırmalar halihazırda kırmızı et tüketimini kardiyovasküler hastalık ve Tip-2 diyabet gibi rahatsızlıkların artmış riskiyle ilişkilendirmektedir.
Yeni çalışma için ABD’deki Mass General Brigham sağlık sistemi, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları 1980-2018 yılları arasında binlerce hastadan elde edilen verileri analiz etti.
Bir porsiyonu yaklaşık 85 g olan işlenmiş kırmızı etin ortalama porsiyonu başına bilişsel yaşlanmanın yaklaşık 1,6 yıl hızlandığını tespit ettiler.
Araştırmacılar, bir porsiyon işlenmiş etin kuruyemiş ve baklagillerle değiştirilmesinin demans riskinde yüzde 19 ve kendi kendine bildirilen bilişsel gerileme riskinde yüzde 21 azalma ile ilişkili olduğunu tahmin ediyor.
Bulgular Neurology dergisinde yayımlandı.
Harvard’da beslenme alanında yardımcı doçent olan ve çalışmanın başyazarı Daniel Wang yaptığı açıklamada, “Beslenme kılavuzları kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkların risklerini azaltmaya odaklanırken, bilişsel sağlık bu hastalıklarla bağlantılı olmasına rağmen daha az tartışılmaktadır,” dedi.
“Sonuçlarımızın diyet ve beyin sağlığı arasındaki bağlantının daha fazla dikkate alınmasını teşvik etmesini umuyoruz” diye ekledi.
Çalışmanın metodolojisi oldukça güçlü olsa da, gözlemsel olmaya devam ediyor.
Çalışmada yer almayan İngiltere’deki Açık Üniversite’de uygulamalı istatistik profesörü olan Kevin McConway Euronews Health’e yaptığı açıklamada, “Ne kadar büyük ve iyi yürütülmüş olursa olsun, tekil gözlemsel çalışmalardan neyin neye neden olduğu konusunda emin olmak asla mümkün değildir” dedi.
Kırmızı et tüketiminin azaltılması
McConway, yeni çalışmada işlenmiş kırmızı et yiyen bir grup insanla, ilk gruba benzeyen ancak günde bir porsiyon daha az işlenmiş kırmızı et ve bir porsiyon daha fazla diğer protein kaynaklarını tüketen diğer gruptaki bunama oranlarının karşılaştırıldığını açıkladı.
“Bu tahminler, diyetlerini daha az işlenmiş kırmızı et ve daha fazla kümes hayvanı veya kuruyemiş yiyecek şekilde değiştiren bir grup insanda ne olacağını bize doğrudan söylemiyor. Bunu yapmanın etkisi makaledeki tahminlere benzer olabilir, ancak farklı da olabilir,” diye ekledi.
Beslenme kılavuzları sağlamak üzere bilimsel kanıtları bir araya getiren ve kar amacı gütmeyen EAT ve Lancet dergisi tarafından hazırlanan bir özet, hem ekolojik hem de sağlık nedenleriyle insanlara haftada 98 g’dan fazla kırmızı et (domuz, sığır veya kuzu eti) tüketmemelerini tavsiye etmekte.
McConway, kırmızı et tüketimi ile bağırsak kanseri ve/veya kardiyovasküler hastalık riski arasındaki bağlantılara atıfta bulunarak, “Kırmızı etle ilgili mevcut gıda önerileri, tipik olarak kırmızı et tüketiminin azaltılmasını ve bunun yerine başka gıdaların tüketilmesini önermektedir, ancak bu önerilerin nedenleri arasında kırmızı et tüketimi ile olumsuz sağlık sonuçları arasındaki diğer ilişkiler de yer almaktadır,” dedi.
Hem çalışmanın yazarları hem de McConway daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Wang, “Demans ve bilişsel gerilemeye neden olan mekanizmaları anlamak için bu hikayeyi bir araya getirmeye devam ediyoruz” dedi.
YORUMLAR