Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde onlarca canın yitmesine ve büyük hasara yol açan sel felaketinin nedenleri tartışılmaya devam ederken, sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf taşan Ezine Çayı’nın yatağındaki yapılaşmanın nasıl geliştiğini gözler önüne serdi.
Abanalı bir mühendis olan İskender Şengör, Bozkurt’un ve Ezine Çayı’nın eski halini gösteren bir fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınladı.
1970’li yılların Bozkurt’unu yansıtan fotoğrafta Ezine Çayı yatağının ne kadar daraldığı ve yıkılan köprünün ne kadar uzun olduğu net bir şekilde görülüyor.
Aşağıda yer alan fotoğraf ise Bozkurt Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan ve son yıllardaki durumu veren bir kare. İki fotoğraf ilçedeki yapılaşmanın boyutlarını gözler önüne seriyor.
Deprem Bilimci ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş da Ezine Çayı yatağının ne kadar daraltıldığını yaptığı hesaplamalarla ortaya koydu.
Demirtaş’ın selin nedenine ilişkin paylaşımı şöyleydi:
“Taşkın ovası yatak genişliği = 400 m., Daraltılmış güncel yatak genişliği = 15 m., Su tırmanma yüksekliği = 7-10 m., 400 m. genişlikteki yatağı 15 m. genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m. yükselir, sonuç afet olur!.. Yani anlayacağınız suçu boşu boşuna metrekareye düşen 300-400 kg. yağışa, aşırı yağışa, tarihte görülmemiş yağış gibi bahaneye atmayalım. Suçlu doğrudan dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaşmaya açan insanoğlunun ta kendisi.”
BOZKURT’TAKİ SEL ÖNLENEBİLİR MİYDİ? İŞTE O RAPOR… OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
YORUMLAR