İznik Arkeoloji Müzesi ne zaman açılacak? CHP’li vekil sordu, bakanlıktan yanıt geldi…

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun İznik Arkeoloji Müzesi ile ilgili sorularına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Müzenin 2022 yılında açılacağı da bakanlık tarafından açıklandı.

İznik Arkeoloji Müzesi ne zaman açılacak? CHP’li vekil sordu, bakanlıktan yanıt geldi…

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’nda 2022 Mali bütçesi ile ilgili yönelttiği sorulara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Kayışoğlu’nun, İznik Arkeoloji Müzesi’ndeki Bizans eserlerinin dışarıda bekletildiği iddiaları ve yine müzenin ne zaman açılacağına yönelik sorusuna bakanlık şu yanıtı verdi:

Bursa, İznik, Nilüfer Hatun İmarethanesi restore edilmiş, bahçesinde çıkan kalıntıların üstüne arkeoloji müzesi yapılması fikrinden kalıntılara zarar vereceği endişesi ile vazgeçilmiş ve başka bir alanda yapılmasına karar verilmiş, İmarethane yapısında teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi imalatları tamamlanarak 03.07.2020 tarihinde Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY’un katılımı ile “İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi” olarak ziyareti açılmıştır.

İznik Arkeoloji Müzesi ile ilgili projeler hazırlanarak uygulama çalışmalarına başlanılmıştır. 2022 yılında yeni müze açılacaktır.

Iznik Arkeoloji Müzesi’nin yapım aşaması tamamlanıncaya kadar müzede bulunan eserler, eser sağlığı ve güvenliği göz önünde bulundurularak geçici olarak muhafaza altına alınmıştır. Söz konusu eserler Iznik Arkeoloji Müzesi yapım işleminin tamamlanması akabinde müzeye nakilleri sağlanarak müze ortamında koruma altına alınacak, bir kısmı müze içerisindeki sergide bir kısmı da çevre düzenlemesi ile birlikte bahçede sergilenecektir.

Bünyesinde çok önemli eserler barındıran ve restorasyon nedeniyle 8 yıl sürecince ziyarete kapalı olan İznik Arkeoloji Müzesi yeni adıyla “Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle açılmıştı.

Ersoy, buradaki müzede bulunan çok sayıda arkeolojik eserin yapılacak yeni müze binasında sergileneceğini açıklamıştı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir