İznik Gölü SOS veriyor! İskelenin altına girdiler

Sadece Bursa’nın değil Marmara bölgesinin can damarlarından İznik Gölü’nün son hali endişe verici. İznik Gölü, yaklaşık 50 metre geri çekildi.

İznik Gölü SOS veriyor! İskelenin altına girdiler

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyeleri Hasan Toktaş ve Müberra Çakır ile Merkez Disiplin Kurulu Başkan Vekili Av. Şeyda Şahin ve Orhangazi İlçe Başkanı İsmail Kaya, Orhangazi ve İznik’te temaslarda bulundu.

İYİ Parti heyeti İznik Gölü’ndeki endişe verici durumu göle kurulan iskelenin altında fotoğraf çektirerek gözler önüne serdi.

Fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan Türkoğlu, şu notu düştü:

“1 metre yükseklik ve yaklaşık 50 metrelik geri çekilme yaşanan İznik Gölü’ndeki su kaybı, 300 milyon m³. Bu da Bursamızın yaklaşık 2 yıllık bireysel su tüketimine eşit.”

Konuyla ilgili Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz’a açıklamalarda da bulunan Türkoğlu, İznik Gölü’nde bu mevsimde su çekilmesinin normal olduğunu, ancak bunun tek nedeninin kuraklık olmadığını söyledi.

‘KONTROLSÜZCE SU ÇEKİLİYOR’

Türkoğlu, “En masum neden kuraklık. Sanayi ve işletmeler başta olmak üzere gölden kontrolsüzce su çekimi bu fotoğrafın ortaya çıkmasına yol açtı. Maalesef yanlış su politikaları nedeniyle İznik Gölü her geçen gün zarar görüyor. Ne yazık ki, İznik Gölü’nü besleyen derelerin suları da aynı şekilde işletmeler tarafından çekildiği için göle yeterince su gelemiyor. Ana kaynak nedenlere inilmeli ve ulusal öneme haiz sulak alan olduğu için gölle ilgili koruyucu tedbirler daha da arttırılmalı. Bir yandan tarımsal sulamada kullandığımız, bir yandan balıkçılık için önemli geçim kaynağı olan İznik Gölü etrafındaki sanayileşme yüzünden maalesef suyun kalitesinde düşüş ve kirlilik gözlemleniyor.” dedi.

Türkoğlu, “Doğa harikası kaybedilirse geri dönüşü olmaz. Değerini anlamalı, bilmeli ve ona göre korumalıyız. Suyun bitebileceğinin farkına varalım. İklim krizini hissettiğimiz dönemde yeşili, doğayı ve suyu koruyalım.” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir